Çalışan emekli ikinci kez tazminat alabiliyor! Emekli ikinci tazminatı nasıl alabilir?
Çalışan emekli kıdem tazminatı alabilir mi? Emekli olanlar kıdem tazminatı alabilir mi? Emekli çalışan kıdem tazminatı alabilir mi? Emekli olduktan sonra çalışan birçok kişi su soruların yanıtlarını merak ediyor. Çalışmaya devam eden emeklinin yakından takip ettiği konun detayları haberimizde…
Çalışan milyonlarca emekliyi ilgilendiren en önemli konulardan biri de ikinci tazminat hakkı. Emekli olduktan sonra çalışan milyonlarca kişi var. Bu çalışanların merak ettiği konulardan biri ise emek olarak çalışan kişinin ikinci kez emekli olup, olamayacağı oluyor? İşte detaylar…
Emekli olanlar ikinci kıdem tazminatı alabilir mi?
Çalışan emeklinin kıdem tazminatı alabilmesi için 2 seçeneği var. 1 Ekim 2008’den önce işe başlamış veya emekli olmuş kişiler, SSK’lı olarak çalışmaya devam ederlerse ya emekli aylıkları kesilecek ya da sosyal güvenlik destek primine tabii olarak çalışacak.
1 Ekim 2008’den sonra emekli olanlar, maaşlarını kestirmeden çalışamayacak. Maaşlarını kestirmeden çalışabilmeleri için sosyal güvenlik destek primini ödemeleri gerekiyor. SGDP ödemek şartıyla, aynı iş yerinde çalışmaya devam edenler, istedikleri an kıdem tazminatını alıp, işten ayrılabilir. SGDP ise asgari ücretin yüzde 30’u üzerinden alınır.
İşyerinden kıdem tazminatı alıp, emekli aylığı bağlattıktan sonra da aynı işyerinden çalışan emekliler yeniden emeklilik gerekçesi öne sürerek kıdem tazminatı talep edemezler. SGK uzmanları da kıdemi aldıktan sonra aylık bağlatıp, aynı yerde devam edenlerin ikinci kıdem hakkı talep edemeyeceğini belirtiyor. Kıdem almadan emekli maaşı bağlatıp, SGDP ödeyip aynı işyerinde çalışanların istediği zaman emeklilik isteğiyle tazminatını alabileceğini ifade ediyor.
Emekli olduktan sonra yeni işyerinde çalışanlar tazminat alabilir mi?
İşyerinden kıdem tazminatı alıp ayrılarak emekli olanlar yeni bir işyerinde çalışmaya başadılarsa, kıdem tazminatı bakımından normal işçilerle aynı kuralara tabidir. Emeklilik gerekçesi ile kıdem tazminatı talep edemezler.
Aylığı kesilenler yüksek maaş alabilir
Emekli olduktan sonra SGDP ödeyip, çalışmaya devam eden kişiler iş yerinden ayrıldıktan sonra aynı emekli aylığını almayı sürdürür. Yaşlılık sigortası primi ödemedikleri için bu emeklilerin aylıkları artmaz. Aylık almayan, aynı zamanda yaşlılık sigortası primini ödemeyenlerin aylıkları ise yeniden hesaplanır, yeniden hesaplanan maaş bağlanır. Çalışan emekli eğer aylığını kestirip, çalışmaya devam ediyorsa, çalışması sona erdiğinden daha yüksek maaş alabilir.
Bir örnekle açıklamak gerekirse, çalışan 20 yıl aynı işyerinde çalıştıktan sonra kıdem tazminatı alarak emekli olduktan sonra da aynı işyerinde çalışmaya devam eden kişi 3 yıl daha çalışmış ise ikinci kez kıdem tazminatına hak eder. İkinci kez kıdem tazminatı 3 yıl üzerinden hesaplanır. Emekli olup, kıdemini almadan çalışmaya devam eden kişinin kıdem tazminatı ise 23 yıl üzerinden hesaplanır.
Emekli çalışan ihbar tazminatı alabilir mi?
Haklı bir gerekçe gösterilmeden atılan emekli işçiler ihbar tazminatı alabiliyor. İhbar alabilmek için kıdemin sınırlanıp, sınırlanmadığının ise önemi yok.