Bugün emekli olsam ne kadar maaş alırım?
Bugün emekli olsam ne kadar maaş alırım? sorusu milyonlarca emeklinin en merak ettiği soruların başını çekiyor. Belirli bir süre çalışmış olmak, bu süre içerisinde prim sayısını ödemek ve yaşı doldurmak emekli olmanın koşuludur. Bu şartları yerine getiren vatandaşlar, emekli maaşı hesaplama yöntemlerini araştırmaya başlıyor. Peki, bugün emekli olan ne kadar maaş alır? Emekli maaşı hesaplama formülü nasıl kullanılır?
Emekli maaşı hesaplarken, enflasyon ve büyüme oranı rakamları göz önünde bulundurulurken, işçinin SSK’lı, Bağkur’lu ve Emekli Sandıklı olması da emekli maaşı hesaplanmasında göz önünde bulundurulan faktörler arasındadır. Dolayısıyla, emekli maaşı hesaplaması tek bir standarda göre belirlenmez.
NE KADAR EMEKLİ MAAŞI ALABİLİRİM?
Ne kadar emekli maaşı alabilirim sorusunun cevabına geçmeden önce emekli maaşları hesaplanırken, kendi primini ödeyenler, memurlar ve işçiler olarak 3 ayrı kategori olarak değerlendirildiğini hatırlatmak gerekir.
Emeklilikle ilgili yapılan reformlar emeklilik yaşını değil, emekli aylığı hesaplamalarının da değişmesine neden olduğundan, ‘’ne kadar emekli maaşı alırım’’ sorusunun cevabı, çalışanın 4a, 4b, 4c’li olmasına göre değişmektedir.
Dolayısıyla bugün emekli olsan ne kadar maaş alırım sorusuna iki madde şeklinde cevap verilmektedir. Ne kadar emekli maaşı alırım SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı kategorileri göre ve değişikliklere göre değişir.
- Çalışanın kategorisi (4a, 4b, 4c)
- Yapılan değişiklikler emekli aylığını miktarını belirler.
EMEKLİ MAAŞI NASIL HESAPLANIR?
Emekli maaşı hesaplama çalışanın kategorisine göre değiştiğini belirtmiştik. Konuyla ilgili detayları merak ediyorsanız, okumayı sürdürün.
Memur emeklisi maaş hesaplama
Memur emeklisi maaşı, memurun derecesine, kademesine, hizmet süresine ve ek göstergeler (memurun görevine ve unvanın) göre belirlenmektedir. Bu faktörler arasında, memur emeklisi maaşının belirlenmesinde memurun görevi ve unvanı daha kuvvetli bir etkiye sahiptir.
Ekim 2000’den önce göreve başlayan memur emeklisinin aylığı gösterge ve kat sayıya göre hesaplanmaktadır. Yapılan hesaba göre, 25 yıllık bir memurun emekli aylığı, aylık kazancının yüzde 75’i üzerinden belirlenir.
Ekim 2000’den sonra sigortalı olan memur için ise emekli aylığı, maaşının yüzde 50’i üzerinden belirlenir. Yani, 2008’den sonra 25 yıl çalışan memurun emekli aylığı, maaşının yüzde 50’dir.
İşçi (SSK) emekli maaşı hesaplama
SSK’ya bağlı işçi emeklisi maaş hesabı 3 ayrı dönem ve 3 ayrı hesap üzerinden belirlenir.
- 2000 yılından önce SSK’lı olan çalışanın gösterge sistemi baz alınıyor. Dolayısıyla bu dönem içinde hesaplanan işçi emeklisi maaşı prim ödeme oranı ile paraleldir. Yani prim ne kadar yüksekse, emekli aylığı da o kadar yüksek oluyor.
- 2000 – 2008 Ekim arası dönemde ise, emekli maaşları aylık hesap göstergeleri yerine TÜFE ve ekonominin gelişme hızı baz alınır. Bu dönem arasını kapsayan emeklilerin aylığı üzerinde primlerin etkisi daha azdır.
- 1 Ekim 2008 sonrası dönem. Bu dönemde işçi emeklisi maaşları diğer dönemlere göre daha az olmaktadır. Yani en düşük emekli maaşı bu dönemde emekli olanlardır. Bu dönemde hesaplanan emekli maaşları GSYİH’nın gelişme hızının yüzde 30’u dikkate alınarak hesaplanıyor.
Bağkur Emeklisi maaşı hesaplama
Bugün emekli olsam ne kadar maaş alırım? sorusu altında verilebilecek son cevap, Bağ-Kur’lular üzerinden verilmektedir. Bağkur emeklisi maaşı da SSK’lılar gibi dönem bazlı hesaplanmaktadır.
2000’den önce Bağkur’lu olanların emekli aylıkları, yüksek prim üzerinden belirlenmektedir. Yani primi ne kadar yüksekse, emekli aylığı da o kadar yüksektir.
1 Ekim 2008 sonrası Bağkur’lular için de emekli aylıkları düşüktür. Bu nedenle, primlerini yüksekten ödemeleri önerilmektedir.
EMEKLİ MAAŞI YÜKSELTME MÜMKÜN MÜ?
Emekli maaşı nasıl yükseltilir, sorusu da emekli olacakların merak ettiği konulardan biridir. Emekli maaşı yükseltmenin bir yolu, prim tutarının yüksek gösterilmesi, diğeri de 2000 yılı Ocak ayı öncesi, askerlik, doğum ve yurtdışı borçlanmalarının yüksekten yapılması emekli aylığını yükseltmenin diğer yoludur.
EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Emekli maaşı sorgulaması e-devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır. TC ile e-devlet sistemine girdikten sonra, arama kısmına emekli maaşı sorgulama yazın. Çıkan sayfaya tıkladıktan sonra sigorta hizmet dökümüne ulaşabilirsiniz.
Bilgilerinizi eksiksiz girdikten sonra, çalıştığı sektörden, toplam gün sayısına kadar tüm bilgilere erişebileceğiniz hizmet dökümü aracılığıyla emekli maaş sorgulaması yapabilirsiniz.
EMEKLİLİK MAAŞINDA ÇALIŞTIĞINIZ SON 7 YIL ÖNEMLİ
Emekli maaşı hesaplanırken, priminizin son 7 yıl hangi statüde yatırıldığı çok önemlidir. Son 7 yıl hangi statüdeyseniz (SSK, bağkur) emekli maaşınız o statü üzerinden hesaplanır. Yani emekli maaşım ne kadar olur hesaplaması yaparken, statü oldukça önemlidir.
Emekli haberleri, gündemde konuşulan EYT haberleriyle gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Gündem emekli haberleriyle yoğunken, araştırılan konu başlıklarından biri de SSK ve Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü iletişim numaraları olmaktadır. Emekliler merak ettiği iletişim numaralarına http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/ana-sayfa/footerlink/bize_ulasin/merkez_birimler linkinden erişebilirler.