Asgari ücret zammından sonra en düşük işsizlik maaşı ne kadar oldu (2020)? İşsizlik maaşı şartları 2020’de değişecek mi?
İş akdinin işveren tarafından feshedilmesi durumunda devletin işsiz kalan işçiye belirli bir süre verdiği işsizlik maaşı 2020 yılına girilmesiyle merak edilen konular arasına girdi. İşsizlik maaşını alabilmek için belli şartların taşınması gerekmektedir. Peki, en düşük işsizlik maaşı ne kadar oldu (2020)? 2020 işsizlik maaşı alma şartlarında bir değişiklik olacak mı? İşte 2020 işsizlik maaşı hakkında merak edilenler…
2020 işsizlik maaşı ne kadar oldu? En düşük işsizlik maaşı ne kadar? 2020 yılında işsizlik maaşı şartlarında değişiklik olacak mı? soruları yoğun bir şekilde araştırılıyor. İşsiz kalan vatandaşların temel ihtiyaçların karşılanması için bağlanan işsizlik maaşı asgari ücret tutarıyla belirlenir. Asgari ücretten faydalanılması için ise işçinin işten ayrılmadan önce en son üç yıl için de en az 600 gün işsizlik sigortası ödemiş olması gerekmektedir. İşte 2020 işsizlik maaşı hakkında merak edilenler…
2020 İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLDU? (EN DÜŞÜK İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ LİRA?)
Asgari ücret zammının açıklanmasından sonra 2020 yılındaki işsizlik maaşı da belli oldu. 2020 yılındaki en düşük asgari ücret bin 177 lira, en yüksek 2 bin 354 lira olarak uygulanacak.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, asgari ücretin 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira 70 kuruş olacağını açıkladı. Yapılan açıklamayla işsizlik maaşları da belli oldu.
İŞSİZLİK MAASI HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?
Asgari ücret zammına göre belirlenen işsizlik maaşı, asgari ücret brüt asgari ücret üzerinden hesaplanır. En düşüğü brüt asgari ücretin yüzde 40'ı, en yükseği ise yüzde 80'i oranında oluyor. Bu ücretten sadece damga vergisi kesiliyor.
Damga vergisi kesilmeden önce işsizlik maaşı 2020 yılında en düşük bin 177 lira, en yüksek 2 bin 354 lira olarak uygulanacak.
İŞSİZLİK MAAŞI ŞARTLARI 2020’DE DEĞİŞECEK Mİ?
2020 yılındaki işsizlik maaşı şartlarının değiştirileceğine yönelik yeni bir açıklama yapılmadı.
İŞÇİLER MAAŞI HANGİ DURUMDA ALINIR?
- İş akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdiyle çalışmak,
- Son üç yıl içinde 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemek. İşsizlik maaşı alabilmek için, son 3 yılda en az 600 gün prim ödenmesi ve son 120 gün hizmet akdiyle çalışılması, İŞKUR'a işsizlik başvurusunun, iş akdinin feshinden itibaren 30 gün içinde yapılması gerekiyor.
- İş akdinin feshedildiği tarihten itibaren 30 gün içinde başvurmak.
- Hizmet akdinin işveren tarafından sona erdirilmesi.
- Hizmet akdinin işçi tarafından "haklı" bir nedene dayalı olarak feshedilmesi.
- İşyerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi, kapanması veya kapatılması, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işten çıkarılmış olmak.