Asgari ücret toplantısı ne zaman, 2023 asgari ücret tespit komisyonu saat kaçta toplanacak? Asgari ücret son toplantı ne zaman? Toplantı tarihleri takvimi!
Asgari ücret görüşmeleri başlıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi ve işveren tarafları, taleplerini masaya yatıracak. Toplantılar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleşecek. Görüşmelerin ardından yeni asgari ücret tutarı belirlenecek. Peki, Asgari ücret toplantısı ne zaman, asgari ücret tespit komisyonu saat kaçta toplanacak? İşte Asgari ücret toplantı tarihleri takvimi…
7 milyondan fazla işçi merak için asgari ücret tespit komisyonu toplantılarının tarihlerini sorguluyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nunda işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci yer alacak. Toplantılarda işçi ve işveren tarafı talep ve tekliflerini iletecek. İşçi kesimini Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, işveren kesimini ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu temsil edecek.
Asgari ücret toplantısı ne zaman?
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay asgari ücret ile ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Asgari ücret tespit komisyonunun takvimi belli oldu. İlk toplantı 7 Aralık saat 14:00'da, ikinci toplantı 14 Aralık saat 14:00'da yapılacak." ifadelerini kullandı.
2021'de brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücrete, 2022 Ocak ayında tarihin en yüksek artışı yapıldı.
Asgari ücret, yaklaşık yüzde 50 zamla brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlendi.
Temmuz ayında yapılan zamla birlikte ise asgari ücret yüzde 30'luk bir artışla net 5 bin 500 liraya çıktı.
DİSK’in talebi 13 bin 200 TL
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 2023 asgari ücretine ilişkin talebini açıkladı. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Asgari ücretin net 13 bin 200 TL olması gerekir” dedi.
Çerkezoğlu, "Asgari değil, insanca yaşam" başlığıyla düzenlenen basın toplantısında şunları söyledi:
"Bugün yüksek enflasyon karşısında işçilerin ve kamu çalışanlarının gelirleri erimeye devam ediyor. TÜİK’in eksik hesaplanmış rakamlarına göre bile enflasyon yüzde 84, gıda enflasyonu yüzde 100’ün üzerine çıktı.
Yüksek enflasyon bölüşüm ilişkilerini de olumsuz biçimde etkiliyor. Gelir adaletsizliği giderek artıyor. İşgücünün milli gelirden aldığı pay gerilerken sermayenin payı artıyor. Açlık ücret ortalama ücret haline geldi. AB ülkelerinde asgari ücretlerinin oranı yüzde 4 seviyesindeyken Türkiye’de yüzde 50’yi aştı. Ayrıca asgari ücrete erişemeyen milyonlar var.
Ülkemiz bir asgari ücretliler toplumu haline gelirken asgari ücretin alım gücü her geçen gün geriledi. Bugün asgari ücreti konuşurken ortalama ücreti konuşuyoruz.”
DİSK’in asgari ücrete ilişkin talepleri şöyle oldu:
- Enflasyon tek haneye düşene kadar asgari ücret yılda 4 kez güncellenmeli.
- Asgari ücret belirlenirken dar gelirlilerin gıda enflasyonu ve kişi başına milli gelir esas alınmalı ve asgari ücretin büyümeden payını alması sağlanmalı.
- Bir evde iki çalışan olduğu varsayımından hareketle o eve en az yoksulluk sınırı kadar gelir girebilmelidir.
- Asgari ücrete sağlanan veri muafiyetinin yanında asgari ücret sonrası ilk vergi dilimi yüzde 10’a düşürülmelidir.
- En düşük emekli ücreti asgari ücret düzeyine yükseltilmeli
- Asgari ücretin net 13 bin 200 TL olması gerekir.