Gazete Vatan Logo

5 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu, memur maaş zammı enflasyon farkı nasıl hesaplanır? Son 5 aylık enflasyon toplamı kaç?

Mayıs ayı enflasyon verisi TÜİK tarafından açıklandı. TÜFE verisi ile 5 aylık memur enflasyon farkı da netlik kazandı. TÜİK, mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre enflasyon aylık bazda yüzde 3,37 artarken yıllık enflasyon ise yüzde 75,45 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK enflasyon rakamlarına göre 2024 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %3,37, bir önceki yılın Aralık ayına göre %22,72, bir önceki yılın aynı ayına göre %75,45 ve on iki aylık ortalamalara göre %62,51 olarak gerçekleşti. Peki, en düşük emekli maaşı ne kadar olacak, 5 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu?

5 aylık enflasyon farkı ne kadar oldu, memur maaş zammı enflasyon farkı nasıl hesaplanır? Son 5 aylık enflasyon toplamı kaç?

SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklileri ve memurlar Temmuz ayında maaşlarını zamlı alacak. 6 aylık enflasyon rakamları ile değişecek maaşlar için TÜİK mayıs enflasyon verileri açıklandı. Peki, Emekli maaşları ne kadar artacak? 

Ocak ve Temmuz ayları içerisinde zam alan memur ve memur emeklisi gözünü açıklanacak olan Mayıs ayı enflasyon verisine çevirdi. Mayıs ayı enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte memur ve memur emeklilerinin alacağı 5 aylık enflasyon farkı netlik kazandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mayıs ayı piyasa katılımcıları arasında gerçekleştirdiği anket sonuçlarını paylaştı. Anket sonuçlarına göre, cari yıl sonunda tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi %43,64 olarak güncellendi. Önceki ankette bu oran %44,16 olarak belirlenmişti.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), yılın ilk dört ayında şu şekilde artış gösterdi:

Ocak ayında %6,70

Şubat ayında %4,53

Mart ayında %3,16

Nisan ayında %3,18

TÜFE beklentilerin üzerinde aylık bazda %3.37 gelirken, yıllık bazda ise %69.80'den %75.45'e yükseldi. Aylık bazda enflasyona en büyük katkı giyim ve ayakkabı ile konut grubundan gelirken bütün kalemlerde yükseliş görüldü. 5 aylık enflasyon %21.72 oldu.

Haberin Devamı