Gazete Vatan Logo

10 yıllık memur yeşil pasaport alabilir mi?

Yeşil pasaport, bordo pasaporttan, farklı olarak en fazla 5 yıl geçerliliği olan ve kişiye çoklu dolaşım imkânı sağlayan bir pasaport türüdür. Devlet memuru pasaportu olarak bilinen yeşil pasaport, kimlere verilir? 10 yıllık memur yeşil pasaport alabilir mi?

10 yıllık memur yeşil pasaport alabilir mi?

160 ülkeye dolaşım imkânı veren yeşil pasaport başta kamu görevlisi olmak üzere, devlet memurları ve bürokratlara verilir. Ancak, devlet memuru pasaportu olarak da bilinen yeşil pasaport kamu görevlilerinin sadece yüzde 4’üne verilir. Kimlerin yeşil pasaport alacağı ise, 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nda belirtilmiştir.

Kimlere yeşil pasaport verilir?

-Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerine, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara, Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleri ile Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay, Genel Kurmay birinci ve ikinci başkanlarına, Cumhuriyet Başsavcısına, orgenerallere, oramirallere (normalde siyasi pasaport kullanıyorlar görevleri bitince yeşil pasaport alıyorlar)

-Eski cumhurbaşkanlarına, yasama meclisleri eski başkanlarına, eski başbakanlar, eski cumhurbaşkanı yardımcıları ve eski bakanlara, Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyelerine, (…)

-Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı Genel Sekreterine, Bakan yardımcıları ile Diyanet İşleri Başkanına, Valilere, Büyükşehir Belediye başkanlarına, Büyükelçi unvanını almış olanlar ile Dışişleri Bakanlığı meslek mensuplarına, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanına, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanına ve bu Başkanlığın yurtdışındaki Program Koordinasyon Ofisi sorumlusuna, Cumhurbaşkanlığı üst düzey görevlilerine,

Haberin Devamı

-Türkiye Cumhuriyeti dış temsilcilikleri nezdinde memur edilen müşavirlere, ataşelere ve muavinlerine, din hizmetleri koordinatörlerine,

-Hükümet adına milletlerarası resmi müzakereler yapılması, mukavelenameler akdi için veya milletlerarası toplantılarla kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilenlere ve yabancı devletler veya milletlerarası teşekküller nezdinde daimî veya geçici görev yapmak üzere gönderilenlere,

-Siyasi kuryelere verilir.

10 yıllık memur yeşil pasaport alabilir mi?

Devlet memurunun yeşil pasaporta hak kazanması, kadro derecesine bağlı olarak gerçekleşmektedir. Kadro derecesi bakımından ilk 3 dereceye yükselemeyen memurlar yeşil pasaport alamamaktadır. Dolayısıyla 10 yıllık memur yeşil pasaport alabilir mi? sorusunun cevabı; hayırdır.

Haberin Devamı

Yeşil pasaport alan devlet memurlarının listesini şu şekilde sıralamak mümkündür.

-Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanlarına; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir.

-Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz. Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir

Haberin Devamı

-Türkiye Cumhuriyeti’nin üyesi bulunduğu milletlerarası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlar ile Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere de aynı nevi pasaport verilir.

-Devlet memuru olarak 1 inci, 2 nci ve 3 üncü derece kadrolarda bulunup da Hususi Damgalı Pasaport almaya hakkı olan Devlet memurları ile subay ve astsubayların taşıdıkları unvan ve/veya rütbeleri taşımakla beraber 1 inci, 2 nci ve 3 üncü derece kadroları almadan emekli olan veya ayrılanlardan Devlet memuriyetindeki hizmet süreleri, taşıdığı unvan ve/veya rütbeleri itibariyle bugün Hususi Damgalı Pasaport almaya hak kazananlar emsal alınmak suretiyle bunlara da Hususi Pasaport verilir.