Yıldız Teknopark'tan Milli Teknoloji Hamlesi'ne uygun yeni bakanlık yapısına destek
Yıldız Teknopark Genel Müdür Yardımcısı İsa Turgut İnci, "Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü, ülkemizin teknolojik yetkinliğini geliştirmek amacıyla etki gücü yüksek program ve projelerin hayata geçirilmesine katkı sağlayacak." dedi.
İsa Turgut İnci, "Milli Teknoloji Hamlesi" çalışmalarını yürütmek üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulan Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü ve Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü hamlesini AA muhabirine değerlendirdi.
Dünya üzerinde yayılmaya devam eden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik türbülans oluşturarak teknoloji ve finans dünyası ile reel piyasalar üzerinde etkilerini hissettirmeye devam ettiğini vurgulayan İnci, "Pandeminin üssel etkilerinin ve doğuracağı değişimlerin ışığında mevcut ulusal teknoloji ve finans politikalarının, uluslararası konjonktürde de karşılık bulacağı şekilde yapılandırılması ihtiyacı ortaya çıktığı görülmektedir. Teknoloji odaklı girişimler, kriz yönetimi ve uygulama safhasında; iş gücü ve nitelikli personel, operasyonlar ve tedarik zinciri, finans ve likidite alanlarına odaklanıyor." değerlendirmesinde bulundu.
"Bakanlık ağır bürokratik yapılar içerisinde olmadığını kanıtladı"
Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü'nün Türkiye'nin teknolojik yetkinliğini geliştirmek amacıyla etki gücü yüksek program ve projelerin hayata geçirilmesine katkı sağlayacağının altını çizen İnci, şunları söyledi:
"Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı teşkilat yapısında değişikliğe giderek ve iki yeni genel müdürlük kurarak değişim sürecindeki yol haritasını çıkarttı ve ağır bürokratik yapılar içerisinde olmadığını kanıtlayarak hızlı ve erken refleks gösterdi. Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda ilgili paydaşlarla iş birliği içerisinde, teknoloji geliştirme, bireylerin, işletmelerin dijital dönüşümü konularında bireysel yetkinlikler ile toplumsal bilinç ve kültürün gelişmesine yönelik faaliyetlerde bulunacak.
Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü ise; bilim, sanayi, teknoloji, araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetleri gibi alanlarda Türkiye’nin kapasitesini artırmak amacıyla, ulusal ve küresel gelişmeleri izleyecek. Ulusal ve uluslararası kaynakları kullanarak Türkiye’nin sınai, teknolojik gelişimi, yıkıcı teknolojilerin etkileri, dijital ekonomi eğilimleri, dijital dönüşüm ve bunların Türkiye ekonomisine etkilerini analiz edecek."
"Milli Teknoloji Hamlesi ile üreten akademisyen ve girişimciler ortaya çıktı"
Yıldız Teknopark Genel Müdür Yardımcısı İsa Turgut İnci, uluslararası bir firma olan NSBA'nın yaptığı ankete göre küçük işletmelerin yüzde 75'inin pandeminin ekonomik etkileri konusunda endişeli olduklarına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mevcut iş sürekliliği planları Kovid-19 gibi bir salgının hızlı hareket eden yapısına uyumu ve bilinmeyen değişkenlerine karşı idare yeteneğini bünyelerinde barındıramayabilir. Yerli teknolojinin mihenk taşları olan girişimcilerimize özel destekler ile bu kaygılar giderilmeye çalışılmaktadır. Milli Teknoloji Hamlesi ile insan kütüphaneleri, özel yapılar ile oluşturularak milli teknoloji üreten akademisyen ve girişimcilere dönüştü.
KOSGEB geri ödemesiz faiz desteği limiti 300 bin TL'den 3 milyon TL'ye çıkarıldı. Kalkınma ajansları 200 milyon TL'nin üzerinde bütçe ile destek çağrıları açtı. Planlamaların ana temellerinden birisi olarak girişim sermayesi fonları oldu ve girişimcilere alternatif yatırım araçları oluşturuldu. Böylelikle ülkemiz genelinde destek mekanizmalarının oluşturulması ve destek miktarlarının artması mevcut değişikliğin dinamik temellerinden kaynaklandığı anlaşılmaktadır."
"Yıkıcı girişimlerin ve küresel markaların doğması amaçlanıyor"
Teknoloji geliştirme bölgelerinin pandemi sebebiyle girişimcilerine destek programları oluşturduğuna işaret eden İnci, "Bakanlığımızın yayınladığı genelge ile iki aylık süre zarfında startup firmalarımızdan ve teknopark bünyesinde faaliyet gösteren sosyal alan işletmecilerinden kira bedeli alınmayacak. Kiralarını ödeyemeyen diğer işletmelerimize ise kira erteleme opsiyonu sunuldu. Pandemi özelinde geliştirilmiş teknolojik ürünü olan firmalarımıza ise kira indirimi almaları sağlanıyor. Firmalarımıza sunulan çeşitli teşvikler ile yerli üretimde girişimci kolektif gruplar oluşturarak uzmanı oldukları iş sahalarına odaklanmaları planlanıyor." diye konuştu.
İnci, sözlerini şöyle tamamladı:
"Uzaktan çalışmayı desteklemek için bir firmanın mevcut bilgi teknolojisi ve iletişim altyapısı üzerindeki zorluklar ele alındığında bakanlığımız stratejisi ile oluşan Yıldız Teknopark dijital dönüşüm politikaları; teknopark yapısını yeni iş fikri sahibi girişimcilerin tercih edeceği cazibe merkezi haline getiriyor.
Teknoloji geliştirme bölgeleri yönetici şirketleri olarak bu noktadan itibaren yeni bir realiteye hazır olunması gerekiyor. Anında ve hızlı yükselişlere, büyük fikirlere ve yeniliğe hazır sistemlerin, teknoparklarda geliştirilmesi; ulusal politika ve yönetim modellerinde yapılan dinamik değişiklikler ile yıkıcı girişimler ve küresel markalar doğması amaçlanıyor."