Gazete Vatan Logo

Yazarkasada değişimi ‘ek’gelir fırsatıyla sağlayacak

VeriFone Güney Avrupa ve Rusya Genel Müdürü Onur Altınbaş, “Yazarkasa değişim sürecinde KOBİ’lere fatura ödeme, kontör yükleme, bilet satma gibi ek gelir fırsatları yaratmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

VeriFone finans-bankacılık, perakende, hizmet, petrol, kamu ve sağlık sektörleri için güvenli ödeme sistemleri üretimi, satış ve teknik destek hizmeti sunuyor. 1981 yılında kurulan şirket, dünya çapında 110’den fazla ülkede temsil ediliyor. Geçen yıl 1.7 milyar dolar ciro yapan şirket, pında 150 ülkede 20 milyon adet POS terminaline sahip.

VeriFone terminalleri, yazılım ve hizmet çözümleri ile dünya üzerinde 14 milyon işletmeye hizmet sunuyor. Tüm dünyada yapılan kartlı işlemlerin yüzde 40’ında VeriFone terminalleri kullanılıyor.

Türkiye, Verifone için önemli bir ülke... VeriFone Türkiye, Rusya’dan Yunanistan’a, Çek Cumhuriyeti’nden Tacikistan’a kadar toplamda 50’den fazla ülkeden oluşan bölgenin merkezi olarak faaliyet gösteriyor.

Türkiye’nin başarısı oldu

VeriFone Türkiye’nin başarısının altında genç ekibin imzası bulunuyor. VeriFone’unTürkiye, Güney Avrupa ve Rusya Genel Müdürlüğü görevini Onur Altınbaş yürütüyor. Onur Altınbaş ile Türkiye’deki çalışmalarını, dünyada bir ilk olan yazarkasa POS cihazlarını ve Türkiye’de bu alandaki değişimi konuştuk.

Son 6 aydır ödeme sistemlerinden güvenliğe, yazılımdan saha hizmetine komple çözüm sunduklarını anlatan Altınbaş, V Platform adını verdikleri bu çözümle THY’den Kiler’e, İpekyol’dan e-bebek’e kadar birçok kurumun ödeme sistemlerini yönettiklerini vurguladı. Yıl sonunda 10 bin terminale ulaşmayı planladıklarını kaydeden Onur Altınbaş, sözlerine şöyle devam etti:

“Eskiden terminal tedarikçisiydik. Şimdi servis sağlayan sisteme dönüşümü başlattık. Hedefimiz ödeme sistemleri platform sağlayıcısı olmak.Mevcut bankacılık uygulamaları ile birlikte kullanılan kontör yükleme, fatura ödeme gibi özel uygulamalar da yeni ödeme kaydedici POS cihazlarına rahatlıkla yüklenebiliyor. Türkiye’de 2.5 milyon yazarkasa değişecek. Masaüstü cihazlar da yaz aylarından itibaren gelmeye başlayacak. Bu çerçevede V Platformu daha da zenginleştirip özellikle KOBİ’lere ek gelir alanları yaratmak istiyoruz. Örneğin fatura ödeme, kontör yükleme, bilet satma gibi işleri de yapar hale gelmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Bu sayede KOBİ’ler yazarkasa POS maliyetini giderme fırsatı bulabilecek.”

150 bin mobil POS değişti

TÜRKİYE’DE kullanılan POS cihazlarındaki değişime değinen Onur Altınbaş, şu bilgileri verdi: “Türkiye’deki 2.3 milyon POS cihazının 600 bine yakını mobil terminaldir. Yazarkasa POS zorunluluğundan sonra bunların 150 bin kadarı değişti. Bunların da 42 bini Verifone’un... Bu arada atıl duruma düşen POS cihazlarını da özel bir yazılımla masaüstü cihazlara çevirerek değerlendirdik. Yeni nesil masaüstü cihazlarda da payımız yüzde 50’den az olmayacak.”

Komşuya ihraç edecek

ONUR Altınbaş, kayıtdışıyla mücadele eden ülkelerin de yazarkasa POS sistemiyle ilgilendiğini söyledi. Bu yönde çalışmaları olduğunu belirten Altınbaş, şöyle konuştu: “Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Azerbaycan gibi ülkelerden talep var. Görüşmelerimiz devam ediyor. Sistem çok güvenli ve kaçağı önlüyor. 2015 yılında sistemi ihraç etmeyi hedefliyoruz.

Haberin Devamı