Üç boyutlu yazıcıda jet motoru yapıldı
Avustralyalı bilim insanları, dünyada ilk kez üç boyutlu yazıcı kullanarak jet motoru üretmeyi başardı.
Üç boyutlu yazıcı (3D printer) teknolojisiyle yapılan ilk jet motoru, Monash Üniversitesi, Emaero Mühendislik, Federal Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Organizasyonu (CSİRO) ve Deakin Üniversitesi'nin ortaklaşa çalışması sonucunda ortaya çıktı. Motor, ilk kez Avustralya’nın Geelong kentinde düzenlenen Avustralya Uluslararası Havacılık Fuarı Avalon Airshow 2015’te sergilendi. Fuarı gezenlerin yoğun ilgisi ile karşılaşan jet motoru, havacılık sektörünün dev kuruluşları Boeing ve Airbus’ın da dikkatini çekti.
Emsallerine göre daha kısa sürede üretilen ve daha az yakıt kullanan jet motoru, ayrıca benzerlerine göre daha hafif.
Dünyanın ilk üç boyutlu baskı teknolojisiyle üretilmiş jet motorunu yapan ekibin başındaki hafif metaller alanında uzman Profesör Xinhua Wu, AA muhabirine buluşları hakkında bilgi verdi.
Profesör Wu, Avustralyalı bilim insanlarının elde ettiği başarının havacılık sektörü açısından çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "Endüstri için iki yönden önemli. Birincisi üç boyutlu baskının kapasitesini ve sınırını anlamak. İkincisi de başarılı olursa eğer uçak motoru gelişimini bariz bir şekilde kısaltabilir, özellikle de küçük motorlar için" dedi.
Havacılıkta kullanılan parçaları geliştirme alanında uzman olan Profesör Wu, elde edilen buluşun motor üretimindeki zamanı 10 daha kısalttığını söyledi. Wu, "Geleneksel olarak bir motoru tasarlamak, son halini geliştirmek ve onu test etmek 10 ve 15 sene sürerdi. Bunu 3D baskı kullanarak birkaç sene içerisinde yapabiliriz. Yani süreç belki 10 kat daha hızlı olacak. Kapasitesi konusunda da biz aynı klasik üretilenlerin kapasitesini başarmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Yeni buluş heyecan uyandırdı
Profesör Xinhua Wu, jet motoruna ilk kez görücüye çıktığı havacılık fuarında ziyaretçiler ve havacılık sektöründeki kuruluşların yoğun ilgi gösterdiğini ifade etti. Wu, şunları söyledi: "Bence insanlar sonuç için ve üretim açısından üç boyutlu baskının kapasitesini görmek için heyecanlılar. Bu proje de tam olarak bunu göstermeye çalışıyor ama aslında bundan daha fazlası var. Önemli olan her bileşenin malzemelerini nasıl elde edeceğimiz ve müşteri ihtiyacını veya sistem ihtiyacını nasıl karşılayabileceğimiz. Gerçekten bu projede yaptığımız bu. Bileşenlerdeki işlenen bütün malzemelerin havacılık ihtiyaçlarını karşılayacağından emin olmaya çalışıyoruz." Yeni buluşun Avustralya’da pahalı iş gücü ve maliyetler nedeniyle zor zamanlar geçiren üretim sektörü açısından da önemli olduğuna dikkat çeken Wu, "Bu proje Avustralya için çok önemli. Bildiğiniz gibi Avustralya’nın imalatı azalıyor ve stratejide yüksek seviyede imalata yönelme var, özellikle havacılık veya medikal ürünler için. Üç boyutlu baskı üretimi tam da Avustralya’nın yapmak istediği şey" şeklinde konuştu.
Profesör Wu, yapılan buluşun çok önemli bir gelişme olduğunu ancak üretime geçmek için zaman, araştırma ve yatırıma ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Wu, şunları kaydetti: "Bence bu sürecin kolay olmadığının anlaşılması önemli. Dövme ve döküm kadar zor. Bizim kullanılan tüm malzemelerin sorunlarını detaylı olarak anlamak için çaba göstermemiz gerek. O da zaman ve uğraş demek, Ayrıca yatırım gerektiriyor. Yani bizim ihtiyaçları karşılamak için bileşenlerdeki mekanik özelliklere mühendislik yapmak, detaylı anlamak için çaba göstermemiz lazım. Sadece 'Makineyi al, düğmeye bas, her şey düzgün oluyor diyemeyiz'. Çok detay var içerisinde." Avustralyalı bilim insanları tarafından üretilen dünyanın ile üç boyutlu baskı teknolojisi ile üretilmiş jet motorunun seri üretimine başlanırsa sektör için yakıt tasarrufu, yüksek randıman, daha hafif malzeme ve kısa sürede motor üretimi anlamına gelecek.