Twitter satılıyor mu?
Google daha önce 2 kez teklif verdiği Twitter’ı almak için yeniden harekete geçti. Şirket bu atakla sosyal medyada etkin olmayı hedefliyor. Haber sonrası Twitter hisseleri % 21 yükseldi
Teknoloji dünyası dev bir satın almayla çalkalanıyor. Consumer News and Business Channel’ın (CNBC)yakın kaynaklara dayandırdığı iddiaya göre, internet arama motoru Google, sosyal paylaşım ağı Twitter ile resmi görüşmelere başladı. Görüşmelerin Twitter’ın satışıyla ilgili olacağı senaryoların başında gelirken, ortaklığın da konuşulduğu belirtiliyor.
559 milyar dolarla dünyanın en değerli şirketi Google, 350 milyon aktif kullanıcıya sahip olan Twitter’ı alarak bu alandaki eksikliğini gidermek istiyor. Twitter için harekete geçen Google, bünyesinde ‘Google+’ isimli sosyal paylaşım ağını barındırıyor. Ancak uzun süredir istediği performansı elde edemiyor. Şirketin Twitter ile sosyal medyadaki etkisini artırmayı hedeflediği yorumları yapılıyor. Teknoloji tutkunlarına heyecanlandıran bu haber sonrasında Twitter’ın hisseleri yüzde 21 değer kazandı.
4 milyar doları hakaret saydı
Google ile Twitter’ın flörtü 6 yıl öncesine dayanıyor. ABD’li Business Insider dergisi, Twitter’ın Google’ın satın alma teklifine iki kez ‘Hayır’ dediğini ortaya çıkarmıştı. Google, 2010 yılı başında kurucusu JackDorsey’e “2.5 milyar dolara Twitter’ı almaya hazırız” teklifi yaptı. Aldıkları cevap Google yöneticilerini şoke etti. Dorsey, Google’a, “Bu teklifi hakaret sayarım. Böyle küçük bir bedele Twitter’ı alabileceğinizi mi sanıyorsunuz?” dedi. Ancak Twitter’ı en büyük rakibi Microsoft’a kaptırmak istemeyen Google’ın pes etmeye niyeti yoktu. Şirket içindeki uzun görüşmeler sonrasında bir kez daha teklif vermeye karar verdiler. 3 ay sonra yeniden Dorsey’den randevu istediler. Bu kez önerdikleri rakam tam 4 milyar dolardı. Ancak Dorsey bir kez daha “Hayır” dedi. Jack Dorsey, kafasındaki rakamı açıklamayı da reddetti.
Zarardan kurtulamıyor
TwItter’ın son açıkladığı bilançoya göre, bu yılın ikinci çeyreğindeki gelirleri 2015’in aynı dönemine oranla yüzde 20 artış göstererek 602 milyon dolar oldu. Şirket, 2015’in Nisan-Haziran döneminde 502 milyon dolar gelir elde etmişti. Twitter’ın gelirindeki yükseliş, şirketin halka arz edildiği 2013’ten beri en yavaş hızda gerçekleşti. Twitter’ın bu yılın ikinci çeyreğindeki zararı 107 milyon doları buldu. 2015 yılı zararı 137 milyon dolardı. Twitter’ın aylık ortalama aktif kullanıcı sayısı yüzde 3 artarak 313 milyona ulaşırken, bu miktarın yüzde 82’sini mobil kullanıcılar oluşturdu. Şirketin reklam geliri de yüzde 18 yükselişle 535 milyon dolara çıktı.
Balon çabuk söndü
TwItter 2013’te büyük umutlarla halka arz edildi. Hisse başına fiyatı 26 dolar olarak belirlenen Twitter, New York Borsası açılışında 45.10 dolardan işlem görmeye başladı, değeri 25 milyar dolara çıktı. Ancak ‘balon’ kısa sürede patladı, açıklanan bilançoların yatırımcıları tatmin etmemesi hisselerin hızla erimesine neden oldu. Twitter’ın piyasa değeri dünkü yükselmeye rağmen 15.6 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Twitter’ın performansının düşüşünde rakipleri Instagram, SnapChat gibi şirketlere cevap verememesi etkili oldu.
Twitter’ı 14 yaşında kafasında kurguladı
ABD’NİN Misssouri eyaletinde 1976 yılında doğan Jack Dorsey, çok küçük yaşlarından itibaren bilgisayar tutkunu oldu. Program yazabilecek kapasiteye ulaştığında arkadaşları ortaokul seviyesindeydi. 14 yaşında yazdığı programla ilk parasını kazandı. 2000’de
New York Üniversitesi’nden mezun olmasının ardından San Francisco’ya giderek ilk web şirketini kurdu.
Şirket, taksi, ambulans ve kuryelerin internet üzerinden eve çağrılabilmesi için yazılım geliştiriyordu. Ama yıllardır kafasında internet üzerinden anlık mesajlaşma sağlayan ancak o an piyasada olan AOL benzeri mesajlaşma programlarından farklı bir site yaratmak vardı. 2005’te defterine bununla ilgili sık sık çizimler ve karalamalar yazıyordu. Bunları en yakın arkadaşlarından Biz Stone ile paylaşmaya karar verdi. İkili twittr adını verdikleri prototipi 15 gün içinde hayata geçirdi. Google’dan ayrılarak kendi şirketini kuran, böylece dünyanın en büyüklerinden birine ortak olma fırsatını tepen Ewan Williams bu kez hata yapmadı.
E harfi sonradan eklendi
Projeyi çok beğendi ve kendi cebinden finanse etmeye karar verdi. Böylece Twitter çılgınlığının 3 silahşörü bir araya gelmiş oluyordu. Zaman içinde resim paylaşım sitesi Flickr’a benzememek için isim değişikliğine gidilerek siteye bir de “e” harfi eklendi. Böylece “kuş şakıması” anlamına gelen Twitter doğmuş oldu. 2006 Haziran’ında Twitter tüm dünyada yayına geçti. Şimdi ABD Başkanı’ndan ünlü sanatçılara, sporculardan gazetecilere kadar milyonlarca ünlü bu sitenin bağımlısı.