Türkiye 3G teknolojisine görüntülü konuşarak geçti
Türkiye dün 3G teknolojisiyle resmen tanıştı
Türkiye dün itibarıyla 3G teknolojisine resmen geçti. Haziran rakamlarına göre 120 ülkede 284 operatörün verdiği 3G Türkiye’de 29 Temmuz’u 30 Temmuz’a bağlayan ilk dakikalarda yapılan görüntülü konuşmalarla start aldı. Vodafone, 3G teknolojisinin ticari olarak kullanıma açılmasıyla birlikte gece yarısını 1 dakika geçe ilk 3G görüşmesini gerçekleştirdi. Ön kayıt yaptıran ve aktivasyonu ilk yapılan Vodafone abonesi Semire Oral, 30 Temmuz’a girer girmez saat 00:01’de Alanya’da 3G ile tanıştı. Alanya’da tatilde olan Semire Oral, Vodafone Türkiye’nin sürprizi karşısında heyecanlandığını ve görüntülü konuşma deneyiminden etkilendiğini belirtti.
Paket satışlarını artırdı
29 Temmuz’da Başbakan Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ı görüntülü konuşturan Turkcell, 3G’ye geçişi partiyle kutladı. Dün itibariyle 1 milyon 238 bin abonesini 3G teknolojisiyle tanıştıran Turkcell, dün bazı gazetelerin yazıişleri toplantılarını da farklı şehirlerde 3G teknolojisiyle gerçekleştirdi.
Avea da dün gün boyunca sanatçıların katılımıyla 3G teknolojisini tanıttı. Avea’da ilk 3G aktivasyonunu İstanbul’dan Ali Selvi adında bir abone gerçekleştirdi. 900 bin civarında 3G uyumlu cep telefonu olan Avea abonelerinin ilk gün 41 bini 3G şebekesinde tüm ses ve data ihtiyaçlarını karşıladı. Avea’dan yapılan açıklamada, “Bilgiye hızlı ulaşmak isteyen müşterilerimiz 00:01’den itibaren çağrı merkezini arayıp 3G ile ilgili ilk bilgileri aldılar. Geçişin hemen ardından 3G paketi satışlarımıza yoğun ilgi oldu. İlgiden ve sonuçlardan çok memnunuz” denildi.
Avea, 3G ile birlikte ilk görüntülü çağrı merkezi hizmetini de vermeye başladı. Çağrı merkezinde dün saat 15:00’a kadar 3G ile ilgili 5 bin adet çağrı alındı. Şirketin internet sitesini ziyaret eden kişi sayısı 10 kat arttı.
Çağrı merkezlerine en çok ne soruldu?
3G teknolojisine geçmek için ön talepte bulunan Turkcell, Avea ve Vodafone aboneleri, dün operatörlerin çağrı merkezlerini soru yağmuruna tuttu. En çok merak edilen sorular ise şöyle sıralandı:
* 3G teknolojisini nasıl kullanacağım?
* Telefonum 3G’yi destekliyor mu?
* Görüntülü konuşmanın ücreti nedir?
* Hangi kanallardan abone olabilirim?
* 3G paketlerinin içerikleri ve fiyatları, data paketlerinin fiyatları nedir?
* Kapsama alanı ne kadar?
n 3G teknolojisinden sadece cep telefonundan değil, bilgisayar ya da diğer cihazları da kullanarak faydalanabilir miyim?
‘Dağ başına çıksam konuşur muyum?’
GSM operatörleri şu anda 81 ilin merkezinde 3G’ye geçen abonelerini görüntülü konuşturup hızlı internetten faydalandırıyor. Bazı illerin ise gerekli altyapının tamamlanmasını beklemesi gerekiyor. Örneğin Turkcell 81 il merkezinin tamamında 3G hizmeti sunmaya başladı, hizmet genel nüfusun yüzde 60’ına, 16 şehirde ise nüfusun yüzde 92’sine ulaşabilir hale geldi. Avea, dün 13 ilde abonelerine 3G hizmetlerini sundu. Yıl sonuna kadar tüm illerde 3G teknoloji sorunsuz şekilde veriliyor olacak. Ancak bazı aboneler bu durumu bilmediği için hayalkırıklığına uğradı. Örneğin Bartın’dan arayan bir Avea abonesi, 3G abonesi olduğu halde görüntülü konuşma yapamayıp internete giremeyince operatörünü arayarak, “Başka ilçeye gitsem, dağ başına çıksam konuşamaz mıyım” diye dert yanarken bir Turkcell abonesi ise “3G başvurumu yaptım ve onay mesajını aldım. Telefonumda sinyal sesi bile yok, sesli arama bile yapamıyorum. Çağrı merkezi 45 dakika yanıt vermedi” dedi. Bursa’dan bir Vodafone abonesi ise 3G’ye geçmek için attığı mesaja aradan saatler geçmesine rağmen yanıt bile alamamaktan yakındı.
3G’ye geçen 121. ülke olduk
TÜRKİYE, GSM dünyası için yepyeni bir dönüm olan 3G teknolojisine, standartların belirlendiği tarihten yaklaşık 10 yıl sonra geçti. Standartlar 1999’da belirlenirken, dünyanın önde gelen GSM şirketlerinden Japon NTT DoCoMo 2001’de ilk ticari 3G hizmetini tanıttı. Güney Koreli SK Telecom, 2002’nin Ocak, KTF de aynı yıl Mayıs ayında 3G hizmetini başlattı. 3G, Norveçli Telenor tarafından Aralık 2001’de kıta Avrupası’nda hizmete sokuldu. ABD’de Monet Mobile Networks, hizmeti abonelerine sunduysa da şirket bir süre sonra kapandı. Bu şirketin ardından Verizon, Ekim 2003’de 3G hizmeti vermeye başladı. Avustralya’da m.NET şirketi tarafından Şubat 2002 yılında “demo” olarak gösterilen 3G, Mart 2003’de Hutchison Telecommunications tarafından ticari olarak pazara sunuldu. Güney Afrika’da, Vodacom tarafından 3G üzerinden Kasım 2004 yılında yapılan görüşmeyle de kıta Afrikası da 3G hizmetiyle tanışmış oldu. Tüm dünyada Haziran 2009 itibarıyla 120 ülkede 284 operatör 3G hizmeti veriyor. Ancak bu firmalardan 31 tanesi, aynı zamanda LTE (Long Term Evolution) olarak da adlandırılan 4G’ye geçiş için test çalışmalarını sürdürüyor.
Tüketicilere internet uyarısı
3G fiyat tarifelerine göre, özel paketlere abone olmadan cep telefonundan internete girenlerin, 1 GB için faturasında ekstra yaklaşık 100 lirayla karşılaşacağı öne sürüldü. Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, “Cepten mobil internet ya da bilgisayarınızdan internete 3G ile erişmek istiyorsanız mutlaka kullanacağınız limitlere uygun bir paket seçmenizde fayda var. 3G kullanımı başladı. Özel paketlere abone olmadan cep telefonundan internete girenler, 1 GB kullanım için faturasında ekstra yaklaşık 100 lirayla karşılaşacak” diye konuştu.
Necla DALAN / VATAN