Tarihe yön veren tutulmalar: Savaşlar, kehanetler ve entrikalar...
Bugünlerde hem Güneş hem de Ay tutulmaları gündemde! Tarihe yön veren tutulmalara yakından bakalım
1889’da yayınlanan ve zaman yolculuğunu işleyen ilk kitaplardan biri, Güneş tutulması sayesinde ölümden dönen bir adamı konu alıyor. Mark Twain’in A Connecticut Yankee in King Arthur’s Court adlı öyküsünün kahramanı Hank Morgan baygınlık geçiriyor ve uyandığında kendini 6. yüzyıl İngiltere’sinde buluyor. Çok geçmeden başını belaya sokan Morgan, kazığa bağlanıp yakılmaya mahkûm ediliyor.
Morgan’ın şansına, idamı bir Güneş tutulmasıyla aynı güne denk geliyor. Tutulmanın yaklaştığını bilen Morgan, Kral’ı ve halkı Güneş’i ve Ay’ı kontrol edebildiğine inandırıyor. Bu olayı önceden bilmesi, kahramanın canını kurtarmasını sağlıyor.
Tutulmalar insanlığı birçok yönden etkiledi; sayısız kültür, inanç sistemi ve mitoloji ile iç içe geçti. Yüzyıllar boyunca insanlar bu kozmik olayları tanrılarla, doğaüstü güçlerle, şeytanlarla ve hayvanlarla ilişkilendirdi. Örneğin Batı Asya’da Güneş’i yutan bir ejderha, Peru’da bir puma sorumlu tutuldu. Bazı Amerikan yerlileri aç bir ayıdan bahsederken, Vikingler ise gökyüzünde bir çift kurt gördü.
Kader mi yoksa tesadüf mü olduğu belli olmasa da tarih boyunca çeşitli tutulmaların çok önemli noktalarda gerçekleştiği kesin. Kritik anlarda gerçekleşen bu gök olayları alınacak kararları etkiledi, savaşların sonucunu değiştirdi ve hatta toplumların inandığı gerçekleri altüst etti.