Solar Impulse beklenmedik iniş yaptı
Dünya turuna çıkan ve fosil yakıt kullanmadan yalnızca güneş enerjiyle yol alan Solar Impulse 2, Japonya'ya beklenmedik iniş yaptı.
Güneş enerjisiyle çalışan ve dünya turuna başlayan Solar Impulse 2 uçağı, kötü hava koşulları nedeniyle Japonya'ya beklenmedik bir iniş yaptı. Dün Çin'in doğusundaki Nancing şehrinden havalanan uçağın, Japonya'nın orta kesiminde yer alan Nagoya Havalimanı'na güvenli bir şekilde indiği belirtildi. Solar Impulse 2'nin Nancing'den Hawaii'ye şimdiye kadarki en uzun uçuşunu gerçekleştirmesi hedefleniyordu. Güneş enerjisiyle çalışan uçağın, 8 bin 175 kilometrelik mesafeyi altı günde kat etmesi planlanıyordu.
KÖTÜ HAVA KOŞULLARIYLA MÜCADELE
Solar Impulse projesinin sözcüsü Elke Neumann, Japonya ile Hawaii arasında duraklama yapılabilecek havaalanı olmadığından, kötü hava koşullarıyla mücadele eden pilot André Borschberg'in ve uçağın güvenliği göz önünde bulundurularak Solar Impulse 2'nin Japonya'ya iniş yapmasının kararlaştırıldığını söyledi. Neumann, uçağın, hava koşulları değişene kadar birkaç günlüğüne Japonya'da kalacağını sözlerine ekledi. Solar Impulse 2, dün Çin'in doğusundaki Nancing kentinden havalanmıştı.
AĞIRLIĞI 2.3 TON
Dünya turuna 9 Mart'ta Abu Dabi'den başlayan Solar Impulse 2'nin, temmuz sonunda başladığı noktaya döneceği belirtiliyor. Umman, Hindistan ve Myanmar turunu tamamlayan uçağın, Çin'in ardından ABD , Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'ya uğraması planlanıyordu.
Beş yıl önce geliştirilen uçağın daha hafif versiyonu olan Solar Impulse 2'nin ağırlığı sadece 2.3 ton. Kanat genişliği 72 metre olan Solar Impulse 2'nin, kanatlarında toplam 17 bin 248 güneş hücresi bulunuyor. Uçak, gündüzleri elde ettiği enerjiyi bataryalarında depolayabildiği için geceleri de uçabiliyor.
İsviçre uçak lisansına sahip Solar Impulse, ilk test uçuşunu Aralık 2009'da yapmasının ardından 7-9 Temmuz 2010'da 9 saati gece olmak üzere 26 saat aralıksız uçmayı başarmıştı. Havada aralıksız 36 saat kalması amacıyla geliştirilen Solar Impulse, 2012'de İsviçre'den yola çıkarak İspanya ve Fas'a yaptığı başarılı uçuşların ardından kıtalar arası uçmayı başaran ilk güneş enerjisiyle işleyen uçak olmuştu. Solar Impulse 2013'te de ABD'yi boydan boya geçerek bunu başaran güneş enerjisiyle çalışan ilk uçak olarak tarihe geçmişti.