Samsung, kullanıcılarını kandırdı mı?
İşte Galaxy S4 ve Galaxy Note 3 için ortaya atılan bu iddia gündemi karıştırdı!
Samsung''un Galaxy cihazları için şaşırtan analiz geçtiğimiz saatlerde internete bomba gibi düştü. Android ekosisteminin en çok satan telefonlarını üreten G. Kore''li dev firma hakkında dolaşan iddialar yenilir yutulur cinsten değil. Geçtiğimiz saatlerde Ars Technica - Anandtech - Samsung Tomorrow ve daha bir çok sitede yer alan iddialara göre, Samsung testler için hile yapıyor. S4 ile başlayan bu hikaye geçtiğimiz günlerde tüm dünyada satışa sunulan Note 3 ile global bir boyuta taşınmış oldu.
Bilindiği üzere Galaxy S4''ler 2 farklı modelle satışa sunuldu. Bunlar ABD ve Avrupa pazarı olmak üzere 2 modelden oluşuyordu. Türkiye''nin de aralarında bulunduğu bir çok Avrupa ülkesinde Exynos 5 Octa''lı modelin kullanıldığı S4''lerin grafik performanslarında anormal bir durum olduğu ortaya çıktı.
Apple''ın müşterisi olduğu Imagination firmasına ait olduğu ortaya çıkan PowerVR SGX544MP3 GPU yani grafik arabirim işlemcisini kullanıyor. Yüksek model akıllı telefonlarda yer alan grafik arabirim işlemcileri, oynanan oyuna göre sistemlerinde pasiflik aktiflik sağlayarak pil tüketimini korumaya çalışırken, S4''te kullanılan işlemci oldukça ilginç bir şeye tanıklık etmemizi sağlıyor.
Normalde sunduğu 266MHz hız ile GPU, modern bir akıllı telefonun verdiği performansı sunarken, güç gerektiren durumlarda hızını 480 MHz''e çıkarıyor. Buraya kadar herşeyin normal göründüğünün biz de farkındayız, şirket güce göre performans gösteren telefonunu kullanıcılarına hizmetine sunuyor fakat bizleri asıl şaşırtan kısım ise testler oldu. Yapılan benchmark testlerindeki Galaxy''lerin performansı rakiplerini geride bırakmayı nasıl başarıyor?
Bu soruya cevap olarak yayılan metin ve analizde şu dile getiriliyor. S4''ün üst düzey bir kilidi yapılan benchmark testleri sırasında devreye giriyor ve telefonu sıralamalarda en üst sıraya çıkarıyor. Testlerin genelinde yapılan bu kilit, telefonun 480MHz olan hızının533MHz''e çıkmasını sağlıyor. Bu durum ilk patlak verdiğinde Samsung, resmi bir açıklamayla olayı şu şekilde özetlemişti;
"Olağan koşullar altında, Galaxy S4 maksimum GPU hızı olan 533MHz''e izin verebilecek şekilde tasarlanmıştır. Bununla birlikte tam ekran modunda uzun süre kullanılan çeşitli oyun uygulamalarında aşırı yük durumunun oluşmaması için maksimum GPU hızı 480MHz''e düşürülmektedir. Ayrıca 533MHz olan en yüksek GPU frekansı, genel olarak tam ekran modunda kullanılan S Browser, Galleri, Kamera, Video ve bazı testler gibi hatırı sayılır oranda performans talebindeki uygulamalarda da uygulanabilir."
2. Sayfa: Samsung, Note 3 ile yine göz mü boyadı?
Peki Galaxy Note 3 cephesi ne alemde?
Bugünlerde yeni amiral gemisi Galaxy Note 3 için aynı iddialar gelince kullanıcılar şoka uğradı. Yapılan testlere göre alınan akıllı telefonlar kullanıcıların kandırıldığı hissini ortaya çıkarınca olay çıktı. Bugün halihazırda geçtiğimiz günlerde Tüm dünyada satışa sunulan yeni amiral gemisi Note 3 ile birlikte bu gariplik devam ediyor.
Bildiğiniz üzere LG de yeni telefonu G2 ile birlikte Snapdragon 800 işlemcisini kullanıyor, aynı işlemciye sahip bu iki telefon arasında Note 3''ün %20''lik daha fazla bir performans sunması akıllarda soru işareti bırakıyor. Akıllara hemen S4''te uygulanan o politika geliyor. Peki Samsung, Note 3''te de bu tarz bir kurnaz politika uyguladı mı? Gelin hep birlikte bu soruya cevap arayalım.
Sizlerin aklınıza gelen aradaki fark tabi normal bir telefonda 2GB bir telefonda 3GB''lık RAM kullanılıyor cümlelerinizi duyar gibiyiz. Bizim dikkatinizi çekmek istediğimiz en büyük nokta ise aradaki farkın 1GB''lık RAM ile açıklanamayacak kadar büyük bir fark yaratması. Bellekle açıklanamayacak kadar büyük olan bu farkın altında farklı bir sebep yatıyor olmalı.
Resimde görmüş olduğunuz gibi Hesap makinesinde işlemci olması gerektiği gibi çalışırken, bir test uygulaması GeekBench 3 aynı şekilde çalıştırıldığında (başlatılmadığında) işlemci birden tüm çekirdekleriyle en yüksek hızda görev yapmaya başlıyor.
Arstechnica sitesi tarafından yapılan analizlerde Samsung, Galaxy S4''ün GPU''sunda kullandığı Boost etkisini Note 3''ün işlemcisinde de kullandı. Testlerde inanılmaz bir etki bırakan bu boost etkisi cidden kullanıcıların gözünü boyuyor mu?
Note 3 için de yapılan bu tespit kendini göstermeyi başardı. Bir çok cephe tarafından hile olarak adlandırılan bu sistem diğer telefonlara karşı büyük bir üstünlük kuruyor. Pil performans tüketimi için çalışan işlemci çekirdekleri kendilerini optimize ediyor.
Arstechnica tarafından çözülen bu hile kapatıldığında telefon, muadili LG G2 ile aynı seviyelere inse de yine üstünlük kurmaya devam ediyor. Samsung''un ne derece nasıl bir politika izlediği ise henüz açıklığa kavuşuturulmuş değil. Olayı özetleyecek olduğumuzda Note 3''ün normal performansında 300MHz hızında çalışan işlemcisi, Benchmark testine giriş yapıldığında daha başlatmadan 4 çekirdeğini aynı anda aktif ediyor. İronik olan ise test başlamadan telefonun testi tanıması ve daha çalıştırılmaya başlamadan çekirdeklerini kendiliğinden aktif etmesi.
Aynı teste LG G2 ile giriş yapıldığında hız kendini yine korumaya devam ediyor, çalıştırılmadığında 338MHz civarında seyrediyor. Samsung''un sahtekarlığı olarak iddia edilen durumun patlak verdiği nokta ise biraz sonra vereceğimiz olay ile ortaya çıkıyor.
Geekbench''in APK''sının isminin değiştirilip telefon teste tabii tutulduğunda telefonun çekirdekleri yine aynı şekilde normal civarda seyretmeye devam ediyor. Samsung''un Note 3 üzerinde uyguladığı bu politikaya dair açıklamaların gelmesi bekleniyor. Samsung cephesinden gelecek açıklamayla birlikte izlenilen kurnaz politikanın ne gibi bir bahanesi olacak hep birlikte bekliyoruz.
Samsung Galaxy Note 3''le ilgili gelişmeyi gündemine alan rakip ilk isim, Apple''ın global pazarlamadan sorumlu başkan yardımcısı Philip Schiller oldu ve kişisel Twitter hesabında "hilekarlıklar" yazarak, Galaxy Note 3''ün testlerdeki hilesini konu olan sayfaya link verdi.
Editör Yorumu: Samsung, Android ekosisteminin en çok satan telefonlarını yapan G. Kore''li geniş yelpazeli bir firma. Bugüne kadar ürettiği yüzlerce telefonla milyonların cebinde isminin taşınmasına devam ediyor. Bu tarz bir politika izlemesindeki en büyük sebepse kendini sektörün lideri olarak görmesi olabilir. Fakat yadsınamayacak bir konu ise bu denli yüksek performanslı telefonları üreten bir şirketin bunu bizim çözemeyeceğimiz şekilde başarması gerçekten takdir isteyen bir durum. İnternet ortamına bomba gibi düşen bu iddialara gelen cevabı çok da merak etmiyorum. Samsung, her zamanki gibi altından kalkamayacağı hiç bir işe imza atmaz. Hep birlikte göreceğiz.
Siz değerli takipçilerimizin konu ile ilgili yorumlarını bekliyoruz.
KAYNAK : Teknolojioku.com - Samsung, kullanıcılarını kandırdı mı?
Adobe hacklendi, 3 milyon kişinin hesabı nasıl tehlikeye girdi?