Pazar % 2 büyüyerek 25.9 milyar $’a çıkar
IDC’ye göre, Türkiye bilgi ve iletişim teknolojileri pazarı 2016’da % 2 büyüme ile 25.9 milyar $’a ulaşacak. IDC Türkiye Ülke Müdürü Çizmecioğulları, “Türkiye ve dahil olduğu Ortadoğu-Afrika bölgesi zorlu dönem geçirdi. IDC, 2016’nın da zor geçeceğini düşünerek bölgedeki büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti” dedi.
Bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon alanının önde gelen küresel araştırma kuruluşu International Data Corporation (IDC) Türkiye ofisi, geçen hafta Microsoft’un ev sahipliğinde dünya ve Türkiye için 2016 öngörülerini açıkladı. IDC Türkiye ofisinin öngörülerine göre, Türkiye bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) pazarı yüzde 2 büyüme ile 25.9 milyar dolar seviyesine ulaşacak. IDC’nin öngörülerine göre,toplam pazarı etkileyecek en önemli trend, akıllı telefon tarafında dolar bazında büyümenin yavaşlaması ile tablet PC ve diz üstü bilgisayar segmentlerinde gerçekleşen daralma. Bu kategorilerdeki yavaşlama 2016’da toplam pazarın görece daha yavaş bir büyümesine yol açacak. IDC Türkiye Ülke Müdürü Nevin Çizmecioğulları’nın açıkladığı IDC tahminleri, 2016 için daha önce açıklanan rakamı revize etti. 2014 ve 2015’in Türkiye için zorlu bir dönem olduğuna dikkat çeken Çizmecioğulları, yaşanan makroekonomik zorluklar BİT harcamalarını gözle görülür şekilde etkilediğini vurguladı.
Bölge de sıkıntılı
Çizmecioğulları, şöyle devam etti: “Kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren şirketler büyük projelerini askıya almak durumunda kaldı ve bu durumda Türk Lirası’nın ABD Doları karşısında değer kaybetmesi çok önemli rol oynadı. BT harcamalarının ağırlıklı ithal ürünlere dayalı olması vemaliyetlerin Türk Lirası bazında artmış olması kurumların bütçe yönetimini zorlaştırdı. Buradaki önemli nokta, zorluklarla uğraşmak durumunda kalan tek ülkenin Türkiye olmamasıydı. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Orta Doğu ve Afrika bölgesi de zorlu bir dönem geçirdi ve IDC 2016 yılının da zorlu geçeceğini düşünerek bu bölgedeki toplam büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. 2016 yılında bu bölgenin BİT harcamalarının 260 milyar dolara ulaşması beklenmekte olup bir önceki tahmine kıyasla 10 milyar dolar değerinde aşağı yönlü revizyon dikkat çekmekte.”
80 milyon dolarlık ‘bulut’
Melih Murat kamu yatırımlarına ilişkin olarak şu bilgileri verdi: “Seçimlerin tamamlanması ile BT anlamında beklentilerin ciddi şekilde arttığını söylemek doğru olacaktır. Kamu odaklı projelerin ilerleme temposu pazarın büyüme temposuna da ciddi şekilde yansıyacak. 4.5G ihalesinin tamamlanması da yeni bir dönemin başlangıcı olacak.”
Nesnelerin interneti ön planda
IDC Türkiye Araştırma Müdürü Melih Murat’ın verdiği bilgiye göre, devam eden belirsizliklere rağmen kurumlar dijital dönüşüm hedefleri doğrultusunda ertelenmiş veya gecikmiş dönüşüm projeleryeniden hayata geçirilecek. Mobilitenin yanında sıkça konuşulan nesnelerin interneti sadece teknoloji odaklı değil, iş modeli odaklı dönüşümü de tetikleyecek ve iş yapış şeklini gözle görülür şekilde değiştirecek. Büyük veri artık bir zorunluluk olacak. İş birimi ile yakın çalışma ve hatta iş birimini yönlendirebilme kabiliyeti BT departmanının dijital dönüşümdeki yerini belirleyecek. 2016’da finans, perakende, üretim gibi sektörlerden dijital başarı hikayeleri duyulacak.