'Kozmik mirasın gizemleri çözülmeye başladı! 'Bilimsel hazineye' ilk bakış...
NASA Çarşamba günü Osiris-REx görevinin ilk bulgularını kamuoyuyla paylaştı ve 4,5 milyar yaşındaki asteroit Bennu’dan alınarak Dünya'ya getirilen numunenin su ve yüksek düzeyde karbon içerdiğini açıkladı.
NASA yetkilileri 2016'da fırlatılan uzay aracının milyarlarca kilometre yol katederek getirdiği örnekleri sergiledi ve materyalle ilgili ilk bilimsel gözlemleri aktardı.
Arizona Üniversitesi'nde gezegen bilimleri profesörü ve görevin baş araştırmacısı olan Dante Lauretta Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada bu örneklerin ‘bilimsel bir hazine’ olduğunu ifade etti. “Dünya'nın yaşanabilir bir yer olmasının; okyanuslara, göllere, nehirlere ve yağmura sahip olmamızın nedeni, Bennu'da gördüğümüze benzer kil minerallerinin dört milyar yıl önce gezegenimize inmiş olması” diye ekledi.
Materyaller aynı zamanda kayalardaki birçok jeolojik dönüşüm için çok önemli bir element olan sülfür içeriyor. Malzemenin mikroskobik görüntülerini ve 3 boyutlu görsellerini gösteren Dr. Lauretta, “Nesnelerin ne kadar hızlı eridiğini belirliyor ve biyoloji için de kritik önem taşıyor” ifadelerini kullandı. Bilim insanları, organik kimyasal reaksiyonlarda katalizör görevi gören bir demir oksit minerali olan manyetit de tespit etti.
HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ