Kırılan akıllı telefon ekranları tarih olacak
Japonya’nın başkenti Tokyo’da araştırmacılar kendi kendini onarabilen bir polimer türü keşfetti. Bu yeni keşfin gelecekte kırık ekranları sona erdireceği düşünülüyor.
Akıllı telefonların ekranları günden güne büyüyor ve kırılma ihtimali de bununla doğru orantılı olarak artıyor. Şimdiye kadar bir kere bile telefonunuzun ekranı çatladı veya kırıldıysa bunun ne kadar can sıkıcı bir durum olduğunu biliyorsunuzdur. Üstelik garanti kapsamına girmemesi, ekran koruyucuya rağmen kırılması ve ekran değişim masrafı da bu can sıkıntısının cabası…
Japonya’da, 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Yu Yanagisawa deney sırasında tutkal haline getirmeye çalıştığı bir cam polimerin kesik yanlarından birbirine yaklaşarak yapıştığını fark etti. Bunun üzerine 21 derecelik sıcaklıkta, güç uygulandığı taktirde yaklaşan kenarların sert bir tabaka oluşturduğunu gördü. Guardian’ın haberine göre bu keşif sonrasında harekete geçen araştırmacılar, konuyu detaylandırarak Profesör Takuzo Aida önderliğinde bir makaleyayınladı. Bu makalede eski haline dönebilen polimer hakkında bilgiler paylaşıldı.
Motorola yakın bir geçmişte ‘kendini onaran ekran’ projesi adında bir patent almıştı. Ancak somut olarak atılan ilk adımın bu olduğu söylenebilir. Üniversite öğrencisinin yanlışlıkla keşfettiği bu polimer yakın gelecekte çatlayan ve kırılan ekranların kendi kendini tamir etmesine yol açabilir.