Gazete Vatan Logo

iPhone 'i'si nereden geliyor?

Steve Jobs'a, 'i' harfini önerenle konuştuk...

iPhone 'i'si nereden geliyor?

Bu karikatürü görmeyen yoktur. Evin 3 çocuğunun elinde iPhone, iPod ve iPad var... Baba ise 'iPaid' diyor; yani 'Ben ödüyorum bunların parasını...' Eğer bu ürünlerin adı farklı olsaydı, böyle bir karikatüre asla gülemeyecektik.

Apple’ın efsanevi kurucusu Steve Jobs’a “i” fikrini veren ve i-Mac isminin babası olan Ken Segall, 4-5 Aralık tarihlerinde İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda MCT Danışmanlık tarafından düzenlenen ve ana teması ‘Basit Düşün Ses Getir’ olan Müşteri Çağında Pazarlama Zirvesi’ne konuşmacı olarak katıldı.

iPhone isi nereden geliyor


Ken Segall ‘le, yaptığı konuşmanın ardından ‘i’ hikayesi ve Steve Jobs hakkında sorularımı yanıtladı. Meslek hayatına metin yazarı olarak başlayan Ken Segall’in röportaj sonrası bana nerede okuduğum, kaç dil konuştuğum, ne kadar sık seyahat ettiğim hakkında sorduğu soruları belki bir başkasına garip gelebilirdi. Ama ben de kariyerime metin yazarı olarak başladığım için, tüm reklamcılarda olan bu meslek deformasyonu olarak tarif edebileceğimiz merakı çok iyi anlıyorum.

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
Şu anda yazar, konferans konuşmacısı ve blog yazarıyım. Reklam projelerinde de yer almaya devam ediyorum.
Ama kariyerime reklam sektöründe metin yazarı olarak başlayıp, yaratıcı yönetmen olarak devam ettim. Ve bu sayede Steve Jobs ile tanışma şansım oldu.
Steve Jobs’la Apple’dan ayrılıp, Next ‘i kurduğunda çalışmaya başladık ve 2 farklı reklam ajansında 12 yıl boyunca birikte çalıştık.

Steve Jobs’la çalışmak nasıl bir deneyimdi?
Onunla bu kadar zaman çalıştığım için gurur duyuyorum. Çünkü bu beni kabullendiği anlamına geliyor. Çünkü bu bir çok kişinin başaramadığı bir şey. İyi işi her zaman severdi. İşini iyi yaptığın sürece onunla iyi anlaşmaman için hiçbir sebep yoktu. İşine karşı çok tutkulu bir insandı. Eğer yaptığın işe ve sunduğun projeye inancının tam olduğunu görürse mutlaka bunu desteklerdi.
Ama eğer savunduğun şeyden çok emin değilsen bunun sonuçlarına da katlanmak zorunda olduğunu çok iyi bilmem gerekirdi.

Siz iMac’le başlayan ve iBook, iPod, iPhone ve iPad gibi dünyada çılgınlık derecesinde sevilen Apple ürünlerinin isim babası olarak anılıyorsunuz? Bu isim nasıl ortaya çıktı?
Steve Jobs uzun bir brief vermedi. Sadece bu bilgisayarın (mac) 10 dakikada internete bağlanabilecek kadar güçlü olduğunu ve daha önce bilgisayar kullanmamış kişilerin bile kolaylıkla kullanabilecekleri bir bilgisayar olduğunu söyledi.
Ben de bu kısa brief’ten sonra 5 alternatif sundum. Her ismin neden uygun olduğunu anlatan bir sunum sonrasında. Herkesin ortak kararı iMac oldu. Buradaki ‘i’nin en önemli açıklaması internet bağlantısı anlatmasıydı. Tabii ben metin yazarı kimliğimle bunu daha da çekici kılmak için bunun individual (kişisel) imagination ( yaratıcılık), ben anlamına gelen ‘i’ kelimeleriyle olan bağlantısını da sunumda kullandım.
iMac ile başlayan isim çalışması daha sonra gelecek ürünler için de güzel bir altyapı oluşturdu ve gerisini biliyorsunuz.

Günümüzde insanların Apple’a olan aşkı hakkında ne düşünüyorsunuz?
Günümüzde insanlar ikiye ayrılıyor. Apple’ı sevenler ve Apple’dan nefret edenler. Ben Apple’ı inşa eden adamı sevdiğindem dolayı da ayrıca seviyorum ama Apple’dan nefret eden arkadaşlarım da yok değil.
Apple’ın bazı ürünleri sadece güzel oldukları için alınıyor. Mesela Mac Book Pro’ya ihtiyacı olmadığı halde satın alan insanlar tanıyorum.
Evet, benim oğlum da yakın zamanda aynı şeyi yaptı.(gülüyor)

Haberin Devamı