iPhone artık Türkçe anlıyor
iPhone ve iPad artık Türkçe söyleneni anlayıp yazıya çeviriyor. ‘Bugün ne yemek yapayım?’, ‘Hangi filme gitsem?’ diye sorduğumuzda Siri’nin Türkçe cevap vereceği günler yakın.
Dünya genelinde 800 milyondan fazla mobil cihaz satan, sadece son 1 yıl içinde 130 milyon yeni müşteriyi iPad ve iPhone ile tanıştıran Apple, Türkiye’de ilk Apple Store mağazasını da bu yıl açarak Türk müşterilerine göz kırpmıştı. Şubat ayında Çankaya Köşkü’nde Apple CEO’su Tim Cook’u ağırlayan Cumhurbaşkanı Gül, ‘İki yıl önce size Türkçe klavye konusunu anlatmıştım. Bu sorunu çözdüğünüz için teşekkür ederim’ demiş, Türkçe için Apple’dan daha fazla destek vermesini isteyerek Apple’ın sesli asistan programı Siri’nin de Türkçeleştirilmesini rica etmişti. Cook’un buna yanıtı ise, ‘Türkçe Siri için çalışacağız’ şeklinde olmuştu. Apple’ın ABD’nin San Francisco kentinde düzenlenen Program Geliştiricileri Konferansı’nda (WWDC) sahneye çıkan Cook, mobil cihazlar için geliştirdikleri yeni işletim sistemi iOS8’i tanıtırken iPhone ve iPad’in sesli olarak tanıdığı dil sayısına 22 yeni dilin eklendiğini belirtti. Ancak bu dillerin hangileri olduğu resmi olarak açıklanmadı.
Tekerlemeyi anlıyor
Konferans sonunda internette program geliştiriciler için sunulan deneme sürümünü hemen indirip telefonuma kurdum. Cook’un Gül’e verdiği sözü tutup tutmadığını merak ediyordum. Bir pencere açtım ve mikrofon simgesine basılı tutarak Türkçe bir kelime söyledim. Ve bingo! Söylediğim söz yazı olarak karşımda belirdi. Test etmek için bir tekerleme söyledim. ‘Üç tunç tas has hoş hoşaf’ cümlemi iPhone hatasız bir şekilde anlayıp yazıya çevirdi. Apple cihazlarının Türkçe konuşulanı anlaması Türkiye’deki mobil kullanıcılar için dev bir dünyanın kapılarını açacak. Türkçe Siri için içerik anlaşmalarını yapmak dışında hiçbir engel kalmadı. Yani çok yakın bir zamanda Siri’ye, ‘Süper Lig’de puan durumunu göster’, ‘Yakınımdaki sinemalarda hangi filmler var?’, ‘1995’teki genel seçimleri kim kazanmıştı?’ gibi sorular sorduğumuzda yanıtını alabileceğiz. Daha önce İngilizce sözcüklerin üzerine gelip ‘define’ tuşuna tıklayınca gelen sözlük opsiyonu da Türkçe sözlüğün eklenmesiyle dilimize uyarlanmış. Apple, artık Türkiye’deki milyonlarca kullanıcıyı görmezden gelmiyor.
iOS 8'i nasıl yüklersiniz?
iOS 8’in Apple CEO’su Tim Cook tarafından tanıtılmasından hemen sonra ilk Beta (deneme) sürümü ürün geliştiricilere yani bilgisayar programcılarına sunulacak ve test etmeleri istendi. Ancak programcı olmasanız dahi bir yöntemle BETA sürümünü iPhone ve iPad’inize yüklemeniz mümkün. Bunun için Apple’a cihazınızı ‘program geliştiricisi’ olarak kayıt ettirmeniz gerekiyor. Apple’ın resmi sitesinde bunun için istenen ücret 99 dolar. Ancak -benim de yaptığım gibi- internette birçok siteden cihazının UDID numarası ile çok daha ucuza (5-10 dolar) bu kaydı yapabilmeniz mümkün. Aksi halde Beta sürümünü yükleme şansınız yok ve Eylül-Ekim aylarına kadar Apple’ın son kullanıcılar için çıkaracağı resmi iOS 8 işletim sistemini beklemeniz gerekecek.
İşte diğer yenilikler
iOS8 ile sağlık, mesajlaşma, aile paylaşımı gibi konularda önemli yenilikler geliyor.
- SMS mesajlaşma tahtını akıllı telefonlardaki WhatsApp programına bırakınca Apple savaşı kızıştırmaya karar verdi. iMessage programına WhatsApp’ın tüm özellikleri iOS 8 ile eklendi. Konum belirtme, sesli mesaj, grup mesajlaşma gibi yeni özellikler WhatsApp CEO’su Jan Koum’u kızdırmış olacak ki, Apple’ı fikirlerini kopyalamakla suçlayan bir tweet atarak tepki gösterdi.
- Safari yenilendi. Apple yeni Safari ile internette dolaşırken çok daha hızlı ve kolay bir deneyim vaad ediyor.
- Cihazlar arası etkileşim geliştirildi. Artık iPhone’da başladığınız bir işi, iPad’inizde sürdürebileceksiniz. iPhone’a gelen telefonu iPad’den cevaplayabileceksiniz.
- Standart klavyeye artık veda edebilirsiniz. Apple, iOS 8 ile birlikte farklı klavyelerin indirilip kullanılmasına da olanak tanıyor.
- Siri ile Shazam programının üreticisi anlaştı. Siri’ye çalan bir şarkıyı dinlettiğinizde size ismini ve kimin söylediğini söyleyecek, iTunes’tan satın alma olanağı sunacak.
- App Store yenilendi. Twitter’daki gibi TT olan aramaları görebileceksiniz. Firmalar artık önizleme görüntüsünü sadece fotoğraf olarak değil video olarak da sunabilecek.
Aile paylaşımı geliyor
- ‘Family Share’ (Aile paylaşımı) sayesinde ailenizle dosya, müzik, film ve program paylaşımı yapabileceksiniz. Film, müzik ya da program alındığında aynı ailenin 6 üyesi de kendi cihazlarında buna sahip olacak.
- Artık çocuğunuz bir satın alma işlemi yaptığı anda telefonunuza uyarı mesajı gelecek, ‘Oğlunuz 15.99 dolarak x oyununu satın almak istiyor. Onaylıyor musunuz?’ sorusuna ‘evet’ derseniz ancak o alım gerçekleşecek.
- Gotoğraflarınız içinde birçok farklı kriterde arama yapabileceksiniz. Fotoğrafların ışık, renk gibi farklı formatlarda düzenlenmesi için de yeni ve çok kullanışlı bir arayüz geldi.
- Son dönemde çıkan giyilebilir cihazlar sonrasında Apple, adım sayan, tansiyon ölçen bu cihazları tek bir aplikasyon altında toplamak için ‘Health’ isimli yeni bir uygulamayı da iOS 8’e koydu. Farklı cihazlardan gelen veriler tek aplikasyonda toplanacak.
Saygın sağlık kurumu Mayo Clinic ile yapılan anlaşma uyarınca ani tansiyon yükselmesi gibi durumlarda hastaneye otomatik olarak uyarı mesajı gönderilecek.
- Henüz geliştirme aşamasındaki ‘Homekit’ ile ev otomasyonuna da adım atılıyor. Örneğin Siri’ye ‘Yatmaya hazırlan’ dediğinizde iPhone’unuzdan giden talimatla garaj kapınız kapanacak, ev kapınız kilitlenecek, ışıkların sönecek, perde kapanacak.
- Maile cevap yazarken aşağı çekip gelen kutunuzu görüntülemek artık mümkün.
- Mesajları iMessage’a gitmeden cevaplamak, tuş kilidindeyken dahi mümkün.
- Telefon ve tabletiniz içinde arama yapan ‘Spotlight’ uygulaması da gelişmiş.