Güneş fırtınası nedir, ne zaman olacak? Güneş patlamasının etkileri ne? Güneş gülümsemesi sosyal medyada gündem oldu!
NASA’nın Güneş Gözlemevi’nin Güneş'i "gülümseyerek" yakaladığı fotoğraf sosyal medyada gündem oldu. Twitter’da viral olan Güneş’in bu fotoğrafı bilim insanları tarafından aslında yaklaşan Güneş fırtınası olduğunu belirtiyor. Güneş patlamasının dünyayı iletişimsel anlamda etkileyeceği belirtiliyor. Peki, Güneş fırtınası nedir, ne zaman olacak? Güneş patlamasının etkileri ne? Güneş fırtınası olursa ne olur? İşte detaylar…
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’nden (NASA) ilginç fotoğraflar gelmeye devam ediyor. NASA tarafından geçtiğimiz günlerde paylaşılan Güneş fotoğrafı sosyal medyada bir anda viral oldu. Kullanıcılar Güneş’in gülümseyen fotoğrafı ile ilgili mizahi pek çok fotoğraf paylaştı. Ancak bilim adamları gülümseyen Güneş’in ardında Dünya’ya doğru ilerleyen bir Güneş fırtınasının olabileceği konusunda uyarıyor.
Fotoğrafı Twitter’da paylaşan NASA şu açıklamayı yaptı:
“Bugün, NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (NASA's Solar Dynamics Observatory) Güneş’i 'gülümserken’' yakaladı. Ultraviyole ışıkta görünen Güneş üzerindeki bu koyu lekeler, koronal delikler olarak bilinir ve hızlı Güneş rüzgarlarının uzaya doğru fışkırdığı bölgelerdir.”
GÜNEŞ’İN GÜLÜŞÜNE ALDANMAYIN
NTV’nin haberine göre, Güneş’ın bu samimi görüntüsü ile ilgili uzmanlar, Güneşin koronal deliklerinin Dünya'yı vuracak olan bir Güneş fırtınası anlamına gelebileceği konusunda uyardı.
Spaceweather.com "Fotoğrafa bakıldığında Dünya'ya doğru üçlü bir Güneş rüzgarı akışı püskürtüldüğü görünüyor” değerlendirmesinde bulundu.
Say cheese! 📸
— NASA Sun, Space & Scream 🎃 (@NASASun) October 26, 2022
Today, NASA’s Solar Dynamics Observatory caught the Sun "smiling." Seen in ultraviolet light, these dark patches on the Sun are known as coronal holes and are regions where fast solar wind gushes out into space. pic.twitter.com/hVRXaN7Z31
GÜNEŞ PATLAMASININ ETKİLERİ NE?
Bilim insanlarına göre, Jeomanyetik Güneş fırtınalarının iletişim sistemlerini, radyo ve uydu operasyonlarını etkileme ihtimali bulunuyor.
GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR?
Jeomanyetik fırtına ya da bilenen ismiyle Güneş fırtınası, Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime giren bir güneş rüzgarı şok dalgası ve veya manyetik alan bulutunun neden olduğu, Dünya'nın manyetosferinin geçici olarak bozulması olayıdır.
Güneş yüzeyindeki koyu renkli "güneş lekeleri"nde, Güneş'in manyetik alanında oluşan bir nevi kısa devre sonucu ışın ve plazma patlamaları meydana gelir. Bu patlamalar sonucu röntgen veya ultraviyole gibi ışınlar yayılmaktadır. Uzmanlar, büyük bir patlamanın ise milyarlarca ton maddeyi uzayın milyonlarca kilometre derinliğine saçabileceğini belirtiyor.