Eskişehir tasarım ve inovasyonla büyüyecek
Demir yolu, havacılık gibi alanlarda önemli yatırımlara ev sahipliği yapan Eskişehir, tasarım ve inovasyonla büyüyecek. Eskişehir’in tüm imalat sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lerinin faydalanacağı aynı zamanda bir teknoolji merkezi olan Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi (ETİM), Eskişehir’deki işletmelerin mühendislik, tasarım ve prototipleme ihtiyaçlarını karşılayacak.
Resmi açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut tarafından yapılan ETİM, Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edildi.
ÖNCÜ SEKTÖRLERE YÖNELİK
ETİM, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyetinin mali iş birliği kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Eskişehir OSB’de bin 100 metrekarelik bir alanda kuruldu. Havacılık, raylı sistemler, makine imalat, otomotiv, beyaz eşya gibi şehrin öncü sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lerin yanı sıra tüm işletmeler, ETİM’den faydalanabiliyor.
70 MİLYON LİRALIK DESTEK
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 70 milyon liranın üzerinde destek sağladığı ETİM’de, eklemeli imalat yöntemlerini öğrenmeye ve uygulamaya imkân tanıyan son teknoloji cihazlar yer alıyor. 3 boyutlu metal ve plastik yazıcılar, 3 boyutlu tarama cihazları, CNC tezgahlarını barındıran ETİM, KOBİ’lerin inovatif ürünlerle dünya piyasalarında rekabet gücünün arttırılması hedefliyor.
REKABETÇİLİĞİ ARTTIRACAK
KOBİ’lerin mühendislik kabiliyetlerinin geliştirilmesine direkt katkı sağlaması amaçlanan ETİM’de dış ticaret açığının azaltılması ve bölgenin rekabetçilik seviyesinin arttırılması için çalışmalar yürütülecek.
AR-GE MERKEZLİ EĞİTİM
Tasarım, prototipleme, proje yönetimi, tersine mühendislik, eğitimler ve yapısal analizler alanlarında faaliyet gösterecek olan ETİM, üniversite kökenli girişimcilere ve teknopark girişimcilerine Ar-Ge merkezli eğitim imkânları da sunacak. Sanayi, üniversite ve girişimcileri yeni işbirlikleri için bir araya getiren bir platform işlevi de görecek.
REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI
Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği çerçevesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Program kapsamında yaklaşık 800 milyon avroluk bir bütçe projeler aracılığı ile kullandırılıyor. 2007 yılından bu yana yürütülen program ile Türkiye’nin farklı bölgelerinde sanayicilerin, KOBİ’lerin ve girişimcilerin rekabet gücünü arttırarak sosyal ve ekonomik kalkınmanın sağlanması amaçlanıyor.