Amacınız ister oyunlardaki eşsiz yeteneklerinizi arkadaşlarınıza göstermek, ister silinen yazım hatasıyla dolu bir tweet'i kaydetmek olsun, ekran görüntüsü almak dijital hayatımızın bir parçası haline geldi. Ancak ekran görüntüsünü nasıl alacağımız, her cihazda kolayca anlaşılmayabiliyor. İşte her yerde ekran görüntüsü almanın yolları.
Android
Birçok Android sürümünde, üreticide ve modelde çalışan evrensel kısayol, Güç Düğmesi + Sesi Azaltma düğmesi. Ekran görüntüsünü aldıktan sonra stok Android'de ve çoğu özelleştirilmiş sürümde yeni bir uyarı göreceksiniz. Bu uyarıyı kullanarak Fotoğraflar uygulamasına kaydedilen görüntüyü paylaşabilirsiniz.
Bu kısayolun bir istisnası, Samsung telefonlarının çoğunun Güç + Home düğmelerini kullanması. Sony telefonlarda Güç + Sesi azalt kısayolu aynı şekilde çalışıyor ancak isterseniz Güç düğmesine bastığınızda görünen ekran görüntüsü seçeneğini de kullanabilirsiniz.
Android 6.0 ve üzerinde Google Now ile ekran görüntüsü alabilirsiniz. Home düğmesini basılı tutun ve Paylaş simgesine dokunun.
Android'in sundukları size aşırı basit geliyorsa, Super Screenshot gibi kırpma ve düzenleme araçları sunan üçüncü parti bir uygulamadan faydalanabilir veya overlay düğmelerini yakalama gibi seçenekler sunan Screenshot Capture'ı kullanabilirsiniz.
Telefonu PC'ye bağlayıp, ekran görüntüsünü monitörünüzden almak istiyorsanız, bunun da birkaç yolu var. Örneğin Chrome eklentisi Vysor, PC'ye bağladığınız Android cihazının ekranını kaydedebiliyor. Alternatif olarak Screen Recording and Mirror'u AllCast Receiver Chrome eklentisiyle beraber kullanabilirsiniz.
AirDroid, kabloya gerek duymayan harika bir seçenek iken Mac'lerde AndroidTool'dan faydalanabilirsiniz.
iOS
iOS'ta ekran görüntüsü almak, Android'dekinden daha kolay. Her şeyi tek bir kısayolla halletmeniz mümkün. Bununla birlikte iOS için üçüncü parti ekran görüntüsü uygulaması bulunmuyor.
Kullanmanız gereken kısayol, Güç + Home düğmeleri. Bu düğmelere aynı anda bastığınızda ekranınızda görünenler, Kamera Rulosuna kaydedilecek ve Ekran Görüntüleri albümünde görünecek. Alternatif bir yol olarak iPhone veya iPad'inizi bilgisayarınıza bağlayıp, bu şekilde ekran görüntüsü alabilirsiniz.
Bunun için macOS'ta yapmanız gerekenler kolay. Cihazı USB üzerinden bağlayın ve QuickTime'ı açın. File menüsünden New Movie Recording'e tıklayın. Kırmızı kayıt düğmesinin yanındaki açılır menüye tıklayın ve iPhone'u seçin.
Windows
Windows'ta çok eskiden olduğu gibi klavyedeki PrintScreen (Prt Scr veya PrtScn de olabilir) düğmesine basıp, bir resim düzenleme programında Yapıştır seçeneğini kullanabilirsiniz. Klavyenizde Windows tuşu varsa, Windows + PrintScreen tuşlarını kullandığınızda ekran görüntüsünü Resimlerim klasörüne kaydetmiş olacaksınız. Alt+PrintScreen kısayolu ise sadece etkin pencerenin görüntüsünü almanızı ağlayacak.
İşleri otomatikleştirenin yolunu arıyorsanız, Dropbox'un hoş bir işlevi var. Dropbox'un masaüstü istemcisini yükledikten sonra Preferences sayfasını açın ve Import sekmesine tıklayın. Burada "Share screenshots with Dropbox" seçeneğini işaretleyin. Artık her PrintScreen tuşuna bastığınızda ekranınızın görüntüsünü Dropbox'a kaydetmiş olacaksınız.
Windows'un Ekran Alıntısı Aracı biraz daha fazla seçenek sunuyor. Oyunlarda ise Windows 10 ile birlikte gelen ekran yakalama aracını kullanabilirsiniz. Oyun sırasında Windows+G'ye basarak Game DVR'ı açın ve Windows+Alt+PrintScreen'e basarak görüntüyü yakalayın.
Daha fazla işlevsellik arıyorsanız, seçenekleriniz oldukça zengin. Örneğin SnagIt, en kapsamlı ekran yakalama programlarından biri ancak ücretli. LightShot ve Jing ise SnagIt'e hem yetenekli, hem de ücretsiz bir alternatif sunuyorlar.