Dünya'ya bir uzay paketi bırakılacak! Peki içinde ne var
10 Eylül Pazar günü NASA'nın OSIRIS-REx uzay aracı iticilerini kısa bir süreliğine ateşledi ve rotasını Dünya'ya çevirdi. Ve Bennu asteroidinden taş ve toz örnekleri taşıyan kapsülünü 24 Eylül Pazar günü 63,000 mil (yaklaşık 102,000 kilometre) yukarıdan Dünya’ya bırakması bekleniyor.
Bu küçük ama kritik yörünge düzeltme manevrası olmasaydı uzay aracı ve asteroit kargosu Dünya'nın yanından öylece geçip gidecekti. Ancak şimdi Kaliforniya kıyılarının hemen açıklarından atmosfere gireceği öngörülüyor.
Mürettebatsız uzay aracı, Dünya'ya yakın bir asteroidi ziyaret etmek amacıyla son yedi yılda uzayda yaklaşık 7 milyar km yol kat etti ve hedefi olan Bennu'ya ulaştı. Ekim 2020'de yaklaşık 60 gram yani aşağı yukarı bir fincan kadar örnek topladı.
Uzay aracı şu anda yaklaşık 23.000 km/saat hızla Dünya’ya doğru ilerliyor ve örneği eve kadar getirmeye çalışacak. Belli bir hız ve açıyla hareket eden kapsül, serbest bırakıldıktan yaklaşık 13 dakika sonra Salt Lake City'nin güneybatısındaki Savunma Bakanlığı'na ait Utah Test ve Eğitim Sahası'nda önceden belirlenmiş (58 kilometreye 14 kilometre) alana inecek.
NASA'nın proje yöneticisi Rich Burns, “Bu, bir basketbol sahası uzunluğundan dart oku atmaya ve hedefi on ikiden vurmaya eşdeğer” diyor.
Eğer işe yararsa, OSIRIS-Rex bir asteroit örneğini geri getiren ilk ABD görevi olacak.