'Dünyanın geçmişi Antarktika'da gizli'
Prof. Dr. Ersan Başar, Antarktika'nın adeta bir laboratuvar olduğunu belirterek, "Ülke olarak büyük bilimsel hedefleriniz varsa orada olmanız gerekiyor." dedi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Başar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin koordinatörlüğünde hayata geçirilen "Antarktika'ya Bilim Üssü Kurulması Projesi" kapsamında Türk bilim insanlarının 2017, 2018 ve 2019 yılında Antarktika'ya gittiğini ifade etti.
Antarktika'ya gerçekleştirilen üç seferde de yer aldığını, kamp liderliği ve lider yardımcılığı görevlerini üstlendiğini anlatan Başar, geçen yıl gerçekleştirilen seferde geçici çadır üssünün kurulduğunu, bu yıl ise Antarktika Antlaşması çerçevesinde alınan üç yıllık izin sayesinde geçici konteyner üssünün oluşturulduğunu ve bu üssün 2020 yılında gidecek ekip tarafından da kullanılacağını aktardı.
Başar, üç seferde de kalıcı üssün kurulması noktasında fizibilite çalışmaları yapıldığını dile getirerek, aynı zamanda bilim insanları tarafından yer ve deniz bilimleri ile biyoloji alanında çok sayıda proje yürütüldüğünü vurguladı.
Türkiye'nin, Antarktika'da kalıcı üs kurması noktasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca çalışmaların devam ettiğine dikkati çeken Başar, çalışmalar tamamlandıktan sonra ilgili sekreteryaya başvuru yapılacağını, bunda da en önemli kriterin Türk bilim insanlarının dünya bilimine katkısının boyutu olduğunu belirtti.
Başar, kurulacak kalıcı üssün dördüncü nesil, enerjisini kendisi üreten modern üslerden biri olmasının planlandığını söyledi.