Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan, cep telefonunun sinyalini kesen kılıfla ilgili, ”Nano teknoloji ile üretilmiş bu ürünün vatandaşlarımız tarafından bir tedbir olarak kullanılabileceğini ifade etmek istiyorum” dedi.
Aslan, Meclis’te gazetecilere yaptığı açıklamada, yasa dışı dinlemelere karşı alınabilecek tedbirlere değindi.
Dinleme ve izleme noktasında elektromanyetik dalgaların geçişini engelleyebilecek çadır bezinin önlem olarak dünyada kullanıldığını anımsatan Aslan, Türkiye’de yerli bir firmanın da nano teknoloji kullanarak özel bir bezle dinlemeye karşı bir telefon kılıfı ürettiğini kaydetti.
Kılıfı basın mensuplarına gösteren Aslan, bunu komisyonda da test ettiklerini söyledi. Aslan, telefonu kılıfın ’birinci cep’ bölümüne koyduklarında elektromanyetik dalgaları ve sinyalleri kestiğini, bir nevi ortam dinlemesine karşı bir tedbir olarak kullanılabileceğini gördüklerini anlattı.
Bu deneyimi milletvekilleriyle paylaştıklarını ifade eden Aslan, ”Nano teknoloji ile üretilmiş bu ürünün vatandaşlarımız tarafından bir tedbir olarak kullanılabileceğini ifade etmek istiyorum” diye konuştu.
Aslan, kılıfı üreten firmanın bilgi almak amacıyla komisyona davetedileceğini de sözlerine ekledi.
”Bir ürünün reklamı gibi algılanmasın”
Aslan, bir gazetecinin ”Vatandaş dinlenilmek istemiyorsa pilini çıkarmak yerine niye kılıf alsın?” sorusuna, ”Bir ürünün reklamı gibi algılanmasın. Sadece komisyonumuza gelen bir bilgiyi ve deneyimi basın mensuplarıyla paylaştık. Yazılı basında habere dönüştüğü, basın mensupları bu konuyu merak ettikleri için. Vatandaş bunu kullansın ya da kullanmasın. Komisyon aynı zamanda tedbirlerin araştırılması komisyonu, bu tedbirlerin bir tanesi olarak biz bunu ifade ediyoruz” diye yanıt verdi.
Söz konusu kılıfı kendisinin kullanmadığını belirten Aslan, bazı milletvekili ve bakanlardan ise kullananların bulunduğunu söyledi. Aslan, Başbakan Erdoğan’ın kullanıp kullanmadığının sorulması üzerine ise bilmediğini söyledi.
Aslan, ürünün piyasaya 6 ay önce girdiğini, Denizli’de üretildiğini ancak fiyatı hakkında da bilgisi bulunmadığını belirtti.
”Komisyonun sorunu kökten halletmek gibi önerileri de olacak mı?” sorusu üzerine Aslan, ”Bu sadece şahıslara kişisel öneri anlamında söylenecek bir tedbir. Komisyonun asıl çalışmaları idari ve hukuki olarak hangi tedbirlerin alınacağına ilişkin olacak” şeklinde konuştu.
”Siyasi parti liderlerinin komisyona davet edilmesi söz konusu değil”
Bir gazetecinin ”Liderlerin görüşlerinin alınması söz konusu. Bu, davet edilerek mi olacak?” sorusu üzerine Aslan, hukuk alt komisyonu kurduklarını anımsatarak, bu komisyonun siyasi partilerin genel başkanlıklarına, yasa dışı dinlemeyle ilgili bilgi ve belge ile öneri ve düşünceleri varsa, bunları komisyona gönderebileceklerine dair bir yazı gönderdiğini belirtti.
Aslan, ”Siyasi partilerimizin genel merkezlerinin yazılı veya sözlü beyanda bulunmaları kendi takdirleri. En azından bu imkanın siyasi partilerimize tanınması açısından böyle bir karar verdik. Yoksa, ’siyasi parti liderlerinin komisyona davet edilmesi’ diye bir husus söz konusu değil” diye konuştu.
Aslan, eski istihbaratçılardan Bülent Orakoğlu, Sabri Uzun, Emin Aslan ve Osman Ak ile gazetelerin genel yayın yönetmenleri veya Ankara temsilcilerinin de bilgi ve önerilerini dinlemek amacıyla komisyona davet ettiklerini bildirdi.
İstihbaratçıların komisyona verecekleri bilginin kamuoyuna yansıyıp yansımayacağı sorusuna ise Aslan, ”Hiçbir şey gizli kalmıyor. Bu noktada hangi tedbiri alırsanız alın insan unsurunun olduğu yerde mutlaka konuşulanların
dışarıya sızması mümkün. Bu yüzden çok ekstra bir tedbir alınmasını gerektirecek bir durum olmayacak” dedi.
Haberin Devamı