Gazete Vatan Logo

Çift Yarık Deneyi Nedir? Çift Yarık Deneyi Ne Zaman Yapıldı, Bize Ne Anlatıyor?

Çift yarık deneyi, aynı zamanda Young deneyi olarak da bilinmektedir. Işığın dalga özelliÄŸine sahip olduÄŸunu gösteren bir deney olduÄŸunun söylenmesi de mümkün olmaktadır. Çift yarık deneyinin uygulanmasıyla parçacıklara dair yapılan yorumlarda ciddi deÄŸiÅŸiklikler olduÄŸunu söylemekte mümkündür. Elektron ve proton gibi parçacıkların bazen dalga bazen ise madde olarak davrandığı bilinmektedir. Bu durum ise maddenin ikili doÄŸası olarak adlandırılabilmektedir.Â

Çift Yarık Deneyi Nedir? Çift Yarık Deneyi Ne Zaman Yapıldı, Bize Ne Anlatıyor?

Çift Yarık Deneyi Nedir?

Çift yarık deneyi ile parçacıkların hem parçacık hem de dalga olarak davrandığının ortaya çıkarılması söz konusu olmaktadır. Young deneyi olarak da bilinmekte olan çift yarık deneyinin kuantum fiziği için büyük bir öneme sahip olduğunu söylemek mümkün olmaktadır. Işığın, çift yarık deneyinde göstermiş olduğu garip davranışlar ise bilim için oldukça önemlidir.

Çift yarık deneyinin yapılmasının ardından sadece ışığın değil aynı zamanda elektronların da dalga özelliğine sahip olduğunun kanıtlandığı bilinmektedir. Thomas Young tarafından gerçekleştirilen çift yarık deneyinin, iğne deliğinden geçirilen güneş ışığı ile yapıldığını söylemek mümkün olmaktadır. Çift yarık deneyinin anlaşılması için cisimlerin kuantum ölçeğindeki davranışlarının da anlaşılması gerekmektedir.

Gerçekleştirilen deneyde gözlemcinin bulunması ve bulunmaması durumunda elektronların davranışlarında farklılıklar görüldüğünün söylenmesi de mümkün olmaktadır. Bu durumda ışığın dalga karakterini kesin olarak ortaya koyduğu bilinen ilk deney olma özelliğine de sahip olduğu bilinmektedir. 

Haberin Devamı

Çift Yarık Deneyi Ne Zaman Yapıldı?

Çift yarık deneyi, ilk kez Thamos Young tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle çift yarık deneyi aynı zamanda Young deneyi olarak da bilinmektedir. İlk olarak ise Young tarafından gerçekleştirilen çift yarık deneyinin 1803 yılında yapıldığını söylemek mümkün olmaktadır. Sonrasında ise günümüze kadar bu deneyin sayısız örneklerinin gerçekleştirildiği bilinmektedir. 

Çift yarık deneyi ilk olarak 1803 yılında yapılırken sadece bir iğne deliğinden güneş ışınlarının geçmesiyle gerçekleştirilmiştir. 

Çift Yarık Deneyi Bize Ne Anlatıyor?

Çift yarık deneyi ile sadece ışığın değil aynı zamanda elektronların da dalga özelliğine sahip olduğu kanıtlanmıştır. Çift yarık deneyinde ilk olarak sadece bir delik varken herhangi bir girişim deseni gözlenmiyor. Ancak yarığın ortasına bir parça konulmasının ardından iki ayrı yarık oluşturulması durumunda bu farklı yarıklardan geçen dalgaların bir girişim deseni oluşturduğu görülmektedir. 

Haberin Devamı

Çift yarık deneyinde asıl önemli olan ise gözlemcinin etkisidir. Deneyde bir gözlemci bulunduğunda ve bulunmadığında elektronların davranışlarında farklılıklar meydana gelmektedir. Deneyde gözlemcinin etkisinin kanıtlanabilmesi için ise elektronların perdeye çarpmasından hemen önce kapatılması gerekir. Deney sonucunda ise elektronların hareketinin gözlemci etkisine göre değişiklik gösterdiği ortaya çıkmıştır. 

Çift yarık deneyinin gerçekleştirilmesi sırasında bir gözlemcinin bulunması durumunda elektronlar bir dalga gibi davranış gösteriyorlar. Bu durumda elektronların izlendiklerini anlayarak davranışlarını değiştirdikleri söylenebilmektedir. Gözlemci çıkarılarak deney tekrarlandığında ise elektronların davranışları daha farklı olmaktadır. Bu durum ise fizikte süperpozisyon adı verilen bir kavram ile açıklanabilmektedir.

Â