Cep 2 yılda, uygulama 2 haftada çöpe gidiyor
DORinsight’ın araştırmasına göre Türk insanı cep telefonunu 2-2.5 yılda bir değiştiriyor. adjust’ın araştırması da telefonda kullanılan uygulamaları 2 haftadan kısa sürede sildiğimizi ortaya koydu.
Akıllı cep telefonları ve uygulamaları ile ilgili yapılan 2 araştırma Türk insanının akıllı cep telefonlarını 2-2.5 yılda bir değiştirdiğini, bu telefonlarda kullanılan uygulamaların ise 2 hafta gibi kısa sürede çöpe gittiğini ortaya koydu. DORinsight’ın gerçekleştirdiği “Teknoloji Araştırması” sonuçlarına göre, Türkiye’de akıllı telefonların değiştirilme sıklığı ortalama 2.5 yılda bir. Her iki kişiden biri 4.5G kullanırken her 3 kişiden ikisi ise müziği artık internetten dinliyor.
Yüzde 9.7’sini tutuyoruz
Avrupalı mobil analitik şirketi adjust mobil uygulama indirmelerine dair Türkiye’yi de kapsayan karşılaştırmalı bir rapor yayınladı. Webrazzi’de yer alan habere göre, Türkiye’deki akıllı mobil cihaz kullanıcılarının yüzde 90’ından fazlası indirmiş olduğu uygulamaları ikinci haftadan itibaren kullanmayı bırakıyor. Yani 14 gün sonra indirdiğimiz uygulamaların yaklaşık yüzde 9.7’sini telefonumuzda tutuyoruz. Avustralya’da ve Singapur’da bu oran yüzde 14 iken, ABD’de yüzde 10.5, Almanya’da yüzde 11.
Günde 1 dakikadan az
İlk iki hafta içerisinde ise herhangi bir uygulamayı 2 günden az (1.8 gün) kullanıyoruz. Uygulama içerisinde de günde 1 dakikadan biraz fazla (64.9 saniye) vakit geçiriyoruz ki dünya ortalaması 1 dakikanın üzerinde (81 saniye). Türk kullanıcılarının mobil uygulamalara bağlılık oranının yani uygulamayı indirdikten sonraki ilk 2 hafta içerisinde uygulamayı açma oranı sadece yüzde 6.9. Bu dünya genelindeki en düşük oranlardan biri. Hitay Holding firmalarından DORinsight’ın yaptığı araştırmaya dönersek; araştırmaya katılanların yüzde 39’u akıllı telefonlarını her 2 yılda bir değiştiriyor. Geriye kalan katılımcıların yüzde 44’ü 3 yıldan sonra telefonlarını değiştirirken, yüzde 11’i ise her yıl değiştirdiğini belirtti. Telefonunu değiştirmeyen katılımcılar ise yüzde 6 oranında kaldı.
Samsung ve Apple rekabeti
DORInsIght’ın araştırmasında en çok tercih edilen akıllı telefon markaları Samsung ve Apple oldu. Katılımcıların yüzde 66’sı bilgisayarları aracılığıyla internet üzerinden ve müzik indirme sitelerinden müziklerini dinlemeyi tercih ettiğini belirtirken geriye kalan katılımcıların yüzde 36’sının radyodan, yüzde 25’inin Spotify, Deezer gibi müzik uygulamalarından, yüzde 13’ünün de Apple Store’dan dinlediği tespit edildi. İnternet bağlantısında en çok tercih edilen markalar ise TTNET ve Superonline oldu.
Bütçe 5 bin lirayı buluyor
Tüketicilerin teknolojik ürünlerini en çok satın aldığı yerlerin başında fiziksel teknoloji mağazaları yer alırken diğer tercihleri ise yüzde 57 oy oranı ile internet, yüzde 20 ile operatör bayileri ve yüzde 16 ile süpermarketler. Katılımcıların yarısından çoğunun bu ürünler için ayırdıkları yıllık bütçe 1.001 ile 5 bin TL arasında olurken harcadıkları ortalama bütçenin ise 3 bin 102 TL olduğu ortaya çıktı. Akıllı telefon dışındaki teknolojik ürünlerin değişme sıklığı incelendiğinde ise katılımcıların yüzde 23’ü ürünlerini her 3 yılda bir, yüzde 19’u her 2 yılda bir, yüzde 43’ü 4 yıldan fazla bir süreden sonra yeni teknolojik ürünler satın alıp eskisini değiştirdiklerini dile getirdi.