Gazete Vatan Logo

Android'in ölmeyeceğinin 5 nedeni!

Android'e geçecekseniz, kolay ölmeyecek bir platforma geçiyorsunuz demektir. İşte bunun 5 nedeni!

Android'in ölmeyeceğinin 5 nedeni!

Bugün bir telefon satın alırken, aynı zamanda hangi ekosistemi kullanacağınız konusunda önemli bir tercih yapıyorsunuz. Onlarca uygulama ve kitap satın aldıktan sonra iOS'u bırakıp Android'e geçmek, sizi korkutabilir. Bu yüzden hemen vazgeçmeyeceğiniz bir platform seçmenizde fayda var.

Seçenekleriniz, çoğu zaman Android, iOS ve Windows'tan oluşuyor. Bu üçü arasında riski en az olan platformun Android olduğu söylenebilir. Android, bizi kolay kolay bırakmayacak bir platform. Bunun nedenlerini merak ediyorsanız, aşağıda sizin için sıralıyoruz.

1. Android açık kaynak kodlu bir proje

Android, açık kaynak kodlu proje. Bu sayede isteyenler, Android'in işleyişi hakkında bilgi sahibi olabiliyorlar. Bunun bir başka sonucu, Android'in yaşamını garantilemesi. Android'in kaynak kodlarına Android Open Source Project (AOSP) üzerinden ulaşılabiliyor.

Google, Android'e olan ilgisini bir gün yitirse bile, Android'in kodlarını devam ettirecek, işletim sisteminde payı olan firmalar var.

2. Birçok yatırımcısı var

Haberin Devamı

Android'in geleceğini belirleyen tek bir firma yok. Google, geliştirme işinin büyük kısmını ilerletse de yalnız değil. Samsung, HTC ve LG, Android arayüzünde değişiklikler yaparak kendi uygulamalarını geliştiriyorlar. Amazon, Fire tabletlerinde Android tabanlı Fire OS işletim sistemini kullanıyor. Firmalar, oyun konsollarında, saatlerinde, kameralarında, TV'lerinde ve buzdolaplarında Android'e yer veriyorlar. Google dışında Android'li ürün üretmek için milyarlarca dolar yatırım yapan firmalar var.

3. Google, rakip mağazalara karışmıyor

Android'li telefonların ve tabletlerin çoğu, Google Play Store ile gelse de tek seçenek, bu değil. Dışarıdan uygulama yükleme işlevi, olanakların sınırsız olduğu anlamına geliyor. Amazon Underground ile ücretli uygulamaları ücretiz olarak tecrübe etmek, Humble Bundle ile oyun fırsatlarından faydalanmak mümkün.
Alternatif uygulama mağazalarına iOS ve Windows Phone'da da rastlayabilirsiniz, ancak bunların hiçbiri büyük firmalar tarafından yapılmıyor. Amazon, Android uygulaması dağıtan tek büyük isim değil. Örneğin Samsung'un, Barnes & Nobel'ın da kendi mağazası var.
4. Custom ROM kaynakları geniş
Android'li telefonunuzda veya tabletinizde daha fazla kontrole sahip olmanın yolu, onu root'layıp, Custom ROM yüklemekten geçiyor. Telefonunuzun işlevlerinin nasıl çalışacağını, normalde değiştirmeniz mümkün olmayan ayarları ve işlevleri değiştirmek için Custom ROM'lara ihtiyacınız var. Bu alanda en çok tanınan ROM'lardan bir tanesi, son zamanlarda Google ile rekabet etmeye girişen CyanogenMod. Ancak kullanabileceğiniz tek Custom ROM, CyanogenMod değil; başka birçok seçenek var.
5. Bir sonraki PC'niz Android'li olabilir
Bugün Android'i herhangi bir bilgisayara kurup kullanmanız mümkün. Chrome OS'u kullanan Chromebook'lar ise bilgisayarda Android'i kullanmaya kıyasla daha iyi bir tecrübe sunuyorlar. Ancak gelecekte Android ile Chrome OS bir araya gelebilir. Örneğin Play Store'un Chromebook'lara geleceğini geçtiğimiz günlerde duymuştuk. Bu sayede birçok oyun ve uygulama, Chromebook'lara gelebilecek.
Tüm bunlar heyecan verici, ancak aslında beklemeniz şart değil. Google'ın son Android'li tableti Pixel C, klavye aksesuarıyla birleştiğinde bir laptop'a dönüşüyor. HP'nin geçmişte Android'le çalışan laptop'lar ürettiği, Acer'ın masaüstü bilgisayarına Android yüklediğini biliyoruz. Jide Technology ise PC'nize kendiniz yükleyebileceğiniz bir Android sürümü olan Remix OS 2.0 üzerinde çalışıyor.
Kaynak: Chip.com.tr

Haberin Devamı