5 milyar $’ık dönüşüm rekabeti aydınlatacak!
Türkiye’de 6.5 milyon sokak lambası LED armatürlerle değişecek. Dönüşüm için 2 milyar dolar yatırım yapılacak.
Rakam; kamu binaları, cami ve müzeler eklenince 5 milyar $’ı bulacak. Şirketler, dönüşümden pay almak için yarışa girdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın Türkiye’deki mevcut 6.5 milyon sokak lambasının LED armatürlerle değiştirileceğini açıklamasının ardından aydınlatma sektöründe büyük bir rekabetin temeli atıldı. Dönüşümle; mevcut sokak aydınlatma sisteminin yıllık 1.2 milyar TL’lik maliyetinin yüzde 40-50 arasında azalarak 500 milyon TL seviyelerine inmesi bekleniyor. Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği (AGİD) Başkanı Fahir Gök, 6.5 milyon sokak lambasının LED’e dönüştürülmesinin yaklaşık 2 milyar dolarlık bir yatırım gerektirdiğini belirtti.
Yerli üretici şartı
Gök, Türkiye’de 5 yıl içinde tüm sokak lambalarının yenileneceğini ifade ederek, “Türkiye’de şu an 6.5 milyon sokak lambası var. Bu 6.5 milyon sokak lambası 5 yıllık bir program çerçevesinde yenilenerek daha tasarruflu olan LED teknolojisine geçirilecek. Bu da Türkiye’ye yıllık yaklaşık 500 milyon TL civarında tasarruf sağlayacak. Sokak lambalarının yenilenme bütçesi yaklaşık 2 milyar dolar civarında olacak” diye konuştu.
Projeye tüm kamu kurumları, cami ve müzelerin de dahil edildiğini kaydeden Gök, “Bunlarla birlikte yaklaşık 5 dolarlık bir bütçe ayrılacak. Aydınlatma sektörünün toplam pazarının 2.5 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde bu proje sektör için çok büyük bir pazar açıyor. Bu da tüm yabancı ve yerli üreticilerin iştahını kabartıyor” dedi.
Gök, dönüşümde yerli üretici şartının konması için uğraştıklarını da anlattı. Gök, “Hükümetle yürüttüğümüz istişareler doğrultusunda ne olursa olsun sokak lambaları, kamu binaları, cami, müze gibi binaların LED teknolojisine geçişlerinde yerli üretici şartının ihaleye konması üzerinde çalışıyoruz. Yerli üretici derken; yabancı bir firma veya yabancı ortaklı olabilir. Burada koşul kesinlikte ya üretimi ya da montajı Türkiye içinde yapması olacak” değerlendirmesini yaptı.
Yabancılar hazırlanıyor
Öte yandan bu yıl 9’uncu kez düzenlenen ve dün sona eren İstanbulLight Aydınlatma Teknolojileri Fuarı, dönüşüme olan ilginin bir göstergesi niteliğinde oldu. Çinliler, fuara 43 firmayla katıldı. Fahir Gök, 2.5 milyar dolarlık büyüklüğü olan sektörün tamamına eşit dönüşüm nedeniyle sektörün Çin başta olmak üzere tüm dünyada LED üreticilerinin iştahını kabarttığını dile getirdi. İstanbulLight Aydınlatma Teknolojileri Fuarı Grup Direktörü Engin Er ise “Çinli firmalar, özellikle LED ürünlerini tanıttı. Türkiye’yi büyük bir pazar olarak görüyorlar”dedi.
10 yılda tamamı değiştirilecek
Dönüşüm projesinin yürütücüsü TEDAŞ. 5 yıl içerisinde 10 yıl ve daha eski sodyum armatürlerin ve 3 yıl içerisinde tüm civa armatürlerin değiştirilmesi öngörülüyor. 10 yıl sonra aydınlatma sistemindeki armatürlerin tamamına yakınının LED armatür ile değiştirilmiş olması planlanıyor. Devletin dönüşümden beklentisi ise enerji tasarrufu sağlayarak cari açığı azaltmak, sarı ışıktan beyaz ışığa geçerek daha güvenli ve kaliteli aydınlatma elde etmek, puant saatlerdeki enerji talebine dayalı olan yatırım maliyetlerini azaltmak olarak özetleniyor.
Hedef 1 milyar dolar ihracat
AGİD Başkanı Fahir Gök, aydınlatma sektörünün 2014 yılında 300 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini anlattı. Gök, 2023 yılı için hedefin 1 milyar doların üzerinde ihracat olduğunu kaydetti. Gök’ün verdiği bilgilere göre, sektörde 2 binden fazla şirket faaliyet gösteriyor. 2.5 milyar dolarlık iş hacmi olan sektörde 100’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor. Sektörde istihdam edilenlerin sayısı ise 60 bin.