Gazete Vatan Logo

12 Twitter ipucu!

Twitter sansasyonundan kendinize düşeni almanızı sağlayacak 12 yolu sizlere açıklıyoruz...

Twitter’ın önlenemez yükselişini tebrik etmek amacıyla, “Tweet”leme deneyiminizi daha üste çıkaracak, mikro-blog’lama sansasyonundan kendinize düşeni almanızı sağlayacak 12 yolu sizlere açıklıyoruz.

Ünlüleri takip edin

Herhalde Twitter’ın bu denli hızla yükselmesindeki en büyük etken servisi kullanan ünlüler. Yurtdışında olduğu gibi, Türkiye’de de birçok ünlü Twitter’ı kullanıyor, bunlardan hemen ikisini saymak gerekirse, Sertab Erener (twitter.com/sertaberener) ve Demir Demirkan (twitter.com/demirdemirkan) dilimizin ucundan süzülüyor gibi. Yurt dışından örnek isterseniz, CelebrityTweet (www.celebritytweet.com) ve Valebrity (www.valebrity.com) gibi adresleri takip edebilirsiniz.

Trendleri takip edin

Twitter, çağın kültürel ruhunu takip etmek için önemli bir kaynak, fakat nereden başlamanız gerekiyor? Bu noktalardan biri Twitscoop (www.twitscoop.com) gibi bir adresten başlamak olabilir. Bu site Twitter üzerinde devam eden diyalogları takip ederek, o anda en çok bahsi geçen ve birbiriyle alakalı tweetleri takip ediyor. Bu siteyle birlikte, Twitterfall (www.twitterfall.com) sitesini de kendi seçtiğiniz konu başlıkları hakkındaki tweet’leri okumak için kullanabilirsiniz.

Etiketler kullanın

Bir kare sembolüyle birlikte etiketler kullanarak yazdığınız tweet’ler, Hashtags (www.hashtags.com) veya Twitter’ın kendi arama motoru (http://search.twitter.com) üzerinde spesifik etiketleri arayan kullanıcılar tarafından bulunmanızı sağlayacaktır. Hashtag olarak adlandırılan bu etiketleme yöntemi, aynı konu üzerinde konuşan diğer Twitter kullanıcıları ile devasa bir diyalog içine girmenizi de sağlar. Mesela #haftasonuneyapmalı gibi bir etiket ile diğer Twitter’cılara hafta sonu ne yapılacağı konusunda tüyolar verebilirsiniz.

Arayüzünüzü değiştirin

Twitter’ın web sitesi basit, fonksiyonel ve kolayca kullanılabiliyor, ancak masaüstü bilgisayarınızdan tweet’lemenize olanak tanıyacak daha iyi bedava çözümler var. Bunlardan biri olan TweetDeck (www.tweetdeck.com) favorilerimizden. Tek bir ekranda ana akışın ve size verilen cevapların takibini sağlayan uygulama, aynı zamanda size özel gönderilmiş mesajların da takibini yapıyor. Takip ettiğiniz tweet’lere doğrudan cevap verebilmenizi sağlayan uygulama, aynı zamanda eklediğiniz URL’leri kısaltan servislerin entegrasyonunu sağlıyor. Dilerseniz Facebook hesabınıza da durum güncellemesi yapıyor. TweetDeck dışında alternatif isterseniz Thwirl (www.thwirl.org) ve Spaz (http://funkatron.com/spaz) da var.

Facebook ve Twitter entegrasyonu

İki farklı ortamdan durum güncellemenizi ayrı ayrı yapmak yerine, Twitter ve Facebook’u birbirine entegre ederek zaman kazanabilirsiniz. Neden bu iki popüler sosyal servisi birbiriyle birleştirmeyesiniz ki zaten? Facebook üzerinde Twitter uygulamasını yüklediğinizde (http://apps.facebook.com/twitter) Twitter arkadaşlarınızı doğrudan Facebook üzerinden takip edebilir ve yeni tweet’ler gönderebilirsiniz. Uygulama aynı zamanda, Twitter’da yaptığınız bir güncellemeyi doğrudan Facebook durum mesajınız olarak ayarlayabiliyor. Bunun için Twitter’ın Facebook durum mesajını güncellemesine izin vermeniz gerekiyor. Bununla birlikte, Google Takvim servisini kullanıyorsanız, Twitter üzerinde Twittercal (http://www.twittercal.com) kullanarak takviminize erişebilirsiniz.

Ne kadar bağımlı olduğunuzu görün

Twitter’da tam olarak ne kadar vakit geçirdiğinizi öğrenmek istiyorsanız Tweetstats (www.tweetstats.com) kullanabilirsiniz. Bu akıllı site, tweet’lerinizi arayarak kaç güncelleme yaptığınız, kaçına cevap verdiğiniz, kaçına cevap verildiği ve en aktif saatleriniz gibi istatistikleri ortaya çıkarıyor. Hatta uygulama en sık kullandığınız kelimeleri gösteren bir de “Tweet Bulutu” hazırlıyor. Benzer bir servis olan Follow Cost (http://followcost.com) herhangi bir kullanıcının günde ortalama kaç tweet gönderdiğini göstererek, o kullanıcıyı takip ettiğinizde ne kadar rahatsız(!) olacağınızı önceden bilmenize olanak tanıyor.

Arka plan görüntünüzü iyileştirin

Twitter’ın garip arka plan resmi gösterme şekli profil sayfanızda görüntülenecek arka plan için iyi bir alternatif bulmanızı zorlaştırabilir. Bu soruna çözüm getirmek için başlatılan Twittergallery (www.twittergallery.com) bir dizi göz alıcı arka plan resmiyle kendinize daha özel bir profil sayfası oluşturmanız için imkan tanıyor. Farklı renkler ve müzik, hayvan, teknoloji gibi farklı kategorilerde dizinlenmiş arka planları ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Servisin alternatiflerini arıyorsanız şayet, TwitBacks (www.twitbacks.com) adresini ziyaret edebilirsiniz.

Tweet’lerinizi resimlendirin

Eskiler ne derler bilirsiniz: “Bir resim, bin kelimeden etkilidir”. Bu söze, kelimeleriniz 140 karakterle sınırlandırıldığı zaman herhalde daha bir hak vereceksiniz. TwitPic (www.twitpic.com) bilgisayarınız veya mobil cihazınızdan ücretsiz olarak yolladığınız fotoğrafları Twitter üzerinde yayınlamanıza olanak tanıyor. Bu servisi Twitter için geliştirilmiş Flickr olarak adlandırabiliriz. TwitPic, gönderdiğiniz resim veya fotoğrafları etiketleme ve kaç defa izlendiğine dair istatistik tutma gibi güzelliklere sahip. TweetDeck gibi birçok Twitter uygulaması, entegre TwitPic desteğine sahip. TwitPic ilginizi yeteri kadar çekmediyse eski dostumuz ImageShack tarafından işletilen Yfrog’u (www.yfrog.com) da deneyebilirsiniz.

Sizi takip edenleri izleyin

Bazı uyanık Twitter kullanıcıları, sizi takip etmeye başlayıp, siz de onu takip etmeye başladığınızda sizi takip etmeyi bırakabilirler. Yeni çağın Spammer’ları olarak nitelendirebileceğimiz bu uyanık kitlenin amacı kendilerini takip eden kişi sayısını yükseltmekten öte değil. Qwitter (www.useqwitter.com) sayesinde sizi takip etmekten vazgeçenleri kullanıcı adı ve e-posta adresinizi vererek, anında öğrenebilirsiniz. Eğer daha fazla kullanıcı tarafından takip edilmek isteniyorsanız, bu uyanıkların yaptığını yapmak yerine kendinizi WeFollow (www.wefollow.com) veya twitturk (www.twitturk.com) adresine kayıt ettirebilirsiniz.

Hareket halindeyken tweet’leyin

Eğer Twitter bağımlılığınız epik boyutlara ulaştığını düşünüyorsanız, iPhone veya iPod Touch için geliştirilen bir uygulama kullanma vaktiniz gelmiş demektir. TwitterFon (www.twitterfon.net) bu ihtiyacınızı ücretsiz olarak karşılamanıza olanak tanıyor. Bu sayede nerede olursanız olun, Twitter’dan arkadaşlarınızı beslemeye devam edebilirsiniz. iPhone ve iPod Touch için geliştirilen diğer alternatiflerden bazıları Twitterrific, Tweetle ve TweetStack. Twitterrific’in ücretsiz bir sürümü olmakla birlikte, diğerleri için 2 doları gözden çıkarmak gerekiyor.

Geleceğe tweet’leyin

Twuffer (www.twuffer.com) istediğiniz gün ve saatte otomatik olarak tweet göndermek gibi bir ihtiyacınız olursa diye geliştirilmiş oldukça başarılı bir servis. Size kimsenin hatırlatmaması gereken bir şeyi hatırlatmak için bir arkadaşa ihtiyacınız varsa, uyurken bile tweet göndermek istiyorsanız veya sevdiceğinizin doğum gününü tam 00.00’da kutlamak gibi bir zorunluluğunuz varsa, veya sadece eğlenmek istiyorsanız bir göz atın.

Müziğin ritmini tweet’leyin

Elbette kim olduğunuzu en iyi ifade eden şey ne tür müzik dinlediğinizdir. Bir şarkı tweet’lemek istiyorsanız, Song.ly (www.song.ly) yardımınıza koşuyor. Servise girin, şarkı adını ve istediğiniz MP3’ün İnternet adresini belirtin ve sizi takip edenler gönderdiğiniz şarkıyı tarayıcılarından dinlesin. Song.ly’nin Internet Explorer 8 ve Firefox için geliştirilmiş eklentileri sayesinde birkaç tıkla istediğiniz şarkıyı Twitter üzerinde paylaşabilirsiniz. (PcNET)

Haberin Devamı