12 Ağustos’ta yıldız yağmuru var!
Güneş battıktan sonra saat 22.00’ye kadar 100’e yakın, saniyedeki hızları 50-60 kilometre olan kayan yıldız görülebilecek
“Perseid Yıldız Yağmuru”nun en yoğun yaşanacağı 12 Ağustos gecesi, Çanakkale’deki Ulupınar Gözlemevi halka açılacak. Güneş battıktan sonra saat 22.00’ye kadar 100’e yakın, saniyedeki hızları 50-60 kilometre olan kayan yıldız
görülebilecek.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektör Yardımcısı ve Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof.Dr. Osman Demircan, yaptığı açıklamada, 17 Temmuzda başlayıp 24 Ağustosa kadar devam edecek olan “Perseid Yıldız Yağmuru”nun en yoğun görüneceği 12 Ağustos gecesinde, Ulupınar Gözlemevinin halka açılacağını söyledi.
Prof. Dr. Demircan, 12 Ağustos gecesinin diğer önemli astronomik olayının da Ay, Güneş, Merkür, Venüs ve Satürn’ün gökyüzünde yengeç ve arslan burçları arasında 15 derece karelik dar bir alanda toplanması olduğunu belirterek, 12 Ağustos gecesini şöyle anlattı:
“Güneş ile beraber bu cisimler de 20.58’de battıktan sonra gökyüzü yavaş yavaş kararacak, yıldızlar ve samanyolu tüm ihtişamıyla görünmeye başlarken kayan yıldızlar da kendini gösterecek. Saat 22.00’ye kadar 100’e yakın saniyedeki hızları 50-60 kilometre olan kayan yıldız görebileceğiz. Bunlardan bazıları çok parlak olabildiği gibi yere düşen göktaşı bile bulunabilir.”
Kayan yıldızların, gerçek yıldızlarla ilgilerinin olmadığını anımsatan Prof. Dr. Demircan, “Onların yer atmosferine girerek yanan hatta ufalanıp toz olarak yere dökülen taş, toprak ve kaya parçaları olduğu bilinir. Aslında bunlar yani kayan yıldızlar uzayda yörüngesi üzerinde parçalanmış küçük kuyruklu yıldız parçalarıdır” dedi.
Prof. Dr. Demircan, Perseid’lerin atmosfere giren küçük taş, toprak ve kaya parçaları şeklinde sürtünmeyle ısınıp parçalandıklarını, ancak yol üzerinde de atmosferi iyonize edip ışınım yayılmasına neden olduğunu, bu ışınımın da yıldız kayması olarak algılandığını söyledi.
Dünyanın yörünge hareketi sırasında uzayda zaman zaman taş, toprak ve kaya parçalarının arasından geçtiğini belirten Prof.Dr. Demircan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu, taş, toprak ve kaya parçaları kuyruklu yıldız parçalarıdır. Güneşin yakınından geçerken buz katmanları eriyen kuyruklu yıldızların dağılan çekirdekleri kuyruklu yıldız yörüngesine dağılmakta ve Dünya bu bölgelerden geçerken kayan yıldız yağmurları oluşmaktadır. Perseidleri oluşturan taş, toprak ve kaya parçaları da Swift-Tuttle Kuyruklu Yıldızı’nın parçalarıdır.”
Prof. Dr. Demircan, “Perseid Yıldız Yağmuru”nun bir sonraki geçişinin 14 Ağustos 2126 tarihinde olacağını kaydetti.