Yılbaşının artan yemekleri çöp olmasın
Yılbaşı için masamızı donattık. Misafirlerimizi harika bir şekilde ağırladık ve mutlu bir şekilde uğurladık. Peki, artan yemeklerimizi ne yapacağız?
Yılbaşı sofralarının artan yemeklerinin üçte biri, çöplerin atık yemekleri oluyor. Bir tek yılbaşı sofraları mı?.. Avrupa’da çöpe giden yıllık atık yiyeceklerin toplamı 100 milyon ton… ABD’de de bütün yemeklerin yüzde 40’ı. Bu arada yaklaşık 1.2 milyar insan, açlıkla mücadele ediyor. Dönelim yılbaşı örneğine. 2 milyon hindi çöp tenekelerini boyluyor. Üzümlü elmalı turtaların miktarı 74 milyon hesaplara göre… ABD’de Şükran Günü (Kasım ayının dördüncü perşembesi) ile Yılbaşı arasındaki yiyecek atıklarının miktarı 5 milyon tonu aşıyor. Bu rakam, yılın diğer dönemlerinin toplam üç katı bir atık miktarı oluşturuyor. Dünya çapındaki yıllık atıkların da üçte biri.
Artan yemek, atık yemek
Peki ne yapabiliriz?
Önce, artan yemeklerle artık yemekleri ayıralım. Tabaklardaki artıklarla sokaklardaki sahipsiz hayvanları doyurmak, ilk yapılacak iş olmalı. Ama bir de servis tabağı ve tencerede artan yemekler var. Hatta, bu yemeklerden bazıları, hiç bekletilmemeli. Her geçen gün çoğalan dünya nüfusuna karşı küresel gıda krizi sinyallerinin çaldığı bir dönemdeyiz. 1 Aralık 2016’da İtalya’nın Milano kentinde yapılan 7. Uluslar arası Gıda ve Beslenme Forumu’nda önlem alınmazsa, 2050 de 10 milyar insana üç dünyalık gıda üretiminin yetmeyeceği bildirildi.
Konu israf edilen yemekler
Milano’da, Türkiye’nin de dahil olduğu 25 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen forumdaki bazı bilgileri paylaşmak istiyorum. “Daha iyi ye, daha az ye, herkes için gıda” başlıklı sunumda bakın ne deniyor: “Dünyada milyonlarca insan gıdaya erişemeyip açlık çekerken, diğer tarafta büyük gıda israfları yaşanıyor.”
2017 iyi bir başlangıç
Küresel gıda kriziyle ilgili sorunlar gündemde baş köşedeyken, israftan kaçınalım; yediklerimizin kıymetini bilelim, bir lokmamızı bile ziyan etmeyelim diyorum. Artan yemeklerin değerlendirilmesi sadece yılbaşı sofrasıyla sınırlı değil ama, şimdiye kadar dikkatinizden kaçtıysa 2017 iyi bir başlangıç olabilir. Tabii yemekleri bakteri yuvası haline gelmeden tazelemek, dönüştürmek çok önemli.
Ekmekle başlayalım
Kalan ekmekler, en fazla çeşitlendireceğiniz yiyeceklerden. Fırınlayıp robottan geçirip galeta unu yapabilirsiniz. Çorbalar için küp küp kızartarak çıtır hale getirebilirsiniz. Ekmek tatlısı, köfte bayat ekmekle yapılacak lezzetlere örnek.
Peynirli börek ve hindi sote
Masada kalan peynirler, börek için şahane malzemelik oluşturur. Peynirleri omlet ve mücverle değerlendirin. Hindi ya da tavuk mu yaptınız, buyrun soteleyerek farklı bir lezzete çevirelim. Bakliyat ve bulgur yemeği çorbaya dönüştüğünde, nefis lezzetiyle parmak ısırtır. Makarnayı yaptınız ama masada çok yiyecek vardı ve arttı. Hemen üzerine yumurtanın sarısını ekleyerek şahane bir fırında makarnaya çevirebilirsiniz.
Artık yemeklerin çözümü
Biliyorsunuz, sokaklar sahipsiz hayvanlarla dolu ve kış şartlarında açlık içinde çoğu telef oluyor.. Hayvan severler hangi birine yetişsin. Lütfen unutmayın!!
Balkabaklı Mozaik Pasta
-1 kg balkabağı tatlısı (şerbetinden süzülmüş)
-1 su bardağı dövülmüş ceviz
-2 paket petibör bisküvi
Hazırlanışı
Balkabağının şerbetini süzüp pürüzsüz olana kadar ezin. Balkabağı pürenin içine 1 bardak iri çekilmiş cevizin yarısı ve petibör bisküvileri kırıp karıştırın. Harcı ikiye bölerek buzdolabı poşetleri üzerine dökün. Rulo şeklindeki pastaları buzluğa koyun. İstediğiniz zaman çıkarıp üzerine ceviz dökün.
Şef Akan Kural’ın tarifleri...
Peynirli Tepsi Böreği
-350-400 gr peynir (Yılbaşı masasındaki peynir tabağından artan peynirleri birbiriyle karıştırabilirsiniz)
-5 adet yufka
-1 adet yumurta
-Yarım lt süt
-Yarım lt su
-100 gr tereyağı
-100 gr zeytinyağı
-Yarım demet maydanoz
-Tuz
Hazırlanışı
Yumurta, süt, su, zeytinyağı, erimiş tereyağı ve tuzu çırpın. Maydanozları kıyıp peynir ile karıştırın. İki yufkayı böreğin altını ve üstünü kapamak için ayırın, kalan 3 yufkayı iri parçalar şeklinde bölün. Yağladığınız tepsiye yufkalardan birini serin, hazırladığınız sıvı harçtan 1-2 kepçe üzerine dökün ve parçalı yufkaları üzerine serpin. Yufkaların yarısı bitene kadar işlemi tekrar edin. Peynirli harcı yufkaların üzerine eşit miktarda yayın ve tekrar sıvı harç ve yufkayla böreği yapmaya devam edin. Yufkalar bitince en alttan sarkan yufkaları tepsinin üzerine doğru kapatın. Son yufka ile üzerini kapatın. Sıvı harcın sonunu böreğin en üstüne dökerek yufkaya yedirin. 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin.
Hindi Sote
-Yarım kg hindi eti (yılbaşı hindisinden kalan)
-2 adet kırmızı kapya biber
-2 adet yeşil köy biberi
-2 diş sarmısak
-1 çorba kaşığı tereyağı
-Tuz, karabiber, kekik
Hazırlanışı
Tavada tereyağını eritin. Uzun şeritler halinde doğradığınız kırmızı ve yeşil biberleri, küp halinde kestiğiniz sarmısağı tereyağında yumuşayıncaya kadar soteleyin. Pişen malzemeye hindi etleri, tuz ve karabiberi ekleyin. Hindilerin rengi kızarmaya başlayınca kekiği ekleyin ve ateşten alın.