Gazete Vatan Logo

Yediklerimiz uzun vadede sağlığımıza yatırım

Yediklerimiz uzun vadede sağlığımıza yatırım

Ayşe Tolga sağlıklı ve iyi yaşamın taze ve canlı besinlerden geçtiğini söylüyor. Kıyafetten fedakarlık yapıp organik beslenmemiz gerektiğini söyleyen Tolga aynı zamanda mevsim meyve ve sebzelerinin faydalarını sıraladı.

Sağlıklı ve iyi yaşam denildiğinde akla ilk gelen isim olmanız nasıl hissettiriyor?

Hedeflediğim algıya gelmiş olmaktan dolayı çok mutluyum. Aslında sağlık denildiğinde iş biraz daha medikal tarafa kayıyor. Benimki daha çok esenlik dediğimiz iyi yaşam. İyi yaşam dediğimizde içine ruhsal, zihinsel, yaşam şartlarımızın bizi iyi hissettirmesini ve ikili ilişkilerimizi içine alıyoruz. Uzun zamandan beri klinik aroma terapist olarak bütünsel terapist olmamla ilgili bir şey bu. Bu yapı çerçevesinde önce sosyal medyadan sonra sitemden ve ardından You Tube kanalımdan ruhsal, zihinsel ve bedensel reçeteler paylaşıyorum. İnsanlara iyi geldiğimi hissediyorum. Yükselişlerine yardım etmek gibi kendimce bir hayat misyonum var.

Yediklerimiz uzun vadede sağlığımıza yatırım

Mevsim değişimlerinin etkilerini nasıl en aza indirebiliriz?

Haberin Devamı

Dünyada iki tane mevsim döngüsü var bir ilk bahar, bir son bahar döngüsü. Bu dönemde insanlar kendini yorgun, halsiz hisseder. Boğazda bakteri üremesi, saman nezlesi gibi şeyler çıkar. Bunların hepsinin önüne geçmek için sebze ve bol bol meyve sebze tüketmek lazım.

Eylül’de havuç, domates ve mürdüm eriği yenir

Eylül ayında Havuç, salatalık, taze fasulye, yeşil biber, patlıcan, dolmalık biber, domates, börülce, bamya, kırmızı biber, mantar, mısır, barbunya, kabak, soğan, dereotu, fesleğen, biberiye, nane, maydanoz, tere vardır. Ve hepsinin faydaları saymakla bitmez. Ancak bunlardan maydanozu ben pek severim. A vitamini deposu maydanoz zengin miktarda K ve C vitaminleri içerir. Böbrek taşı, bağırsak, idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelir. Mevsimin meyveleri; Şeftali, karpuz, kavun, üzüm, mürdüm eriği, incir, kızılcık, taze ceviz, fındık. Bu mevsimde en sevdiklerimin arasında mürdüm eriği geliyor. Biliyorsunuz meyveler ve sebzeler renkleriyle faydalarını ortaya koyuyor. Mürdüme mor rengi veren antosiyanin, antioksidan özelliğe sahip özellikle yaşlanma geciktirici etkilere sahip bir bileşiktir. Mürdüm eriği, iyi bir A vitamini, B2 vitamini ve potasyum kaynağıdır.

Haberin Devamı

"Maydanoz böbrek taşı ve enfeksiyonları önler. Mürdüm eriği ise yaşlanmayı geciktirir."

Gereksiz tüketim yapıyoruz, sadeleşme tabaktan başlar

Meyve sebze seçerken yaptığımız yanlışlar ne?

En büyük yanlış aşırı zirai ilaçlamanın ve GDO’lu ürünlerin artmış olması. Aile bütçelerini düşünürsek insanlar çok fazla organik ürünlere yönelemiyor. Bu yüzden insanlar giyim kuşamlarından biraz fedakarlık edip internette bulup direk organik üreticiden alışveriş yapabilirler. Ben gıda dedektifi gibiyim çünkü yediklerimin uzun vadede sağlığıma yatırım olduğunu biliyorum. Avrupalıların alışveriş alışkanlıklarını biraz öğrenmemiz lazım. Çünkü biz artık büyük ailelerden küçük ailelere geçtik. İki kişi yaşayan biri beş domates almamalı. Hem mutfağımıza hem de tabağımıza gereksiz fazla gıdalar alarak gereksiz tüketim yapıyoruz ve çok yiyoruz. Sadeleşmek istiyorsanız buna tabağınızdan başlayın. Vücudun istediği kadar tüketmek, hem bereketi hem de sağlığı beraberinde getiriyor.

Haberin Devamı

Kurban bayramından sonra ne şekilde beslenmeliyiz?

Et ağırlıklı beslenmeyi önermem. 80/20 prensibini uygulama taraftarıyım. Bu da şu demek, tabağının yüzde 80’i mutlaka bitkisel olacak. Yani koyu yeşil yapraklı bir sebze yemeği. Yüzde 20’si ise 200 gram bonfiledir. Tabağınızı bunlarla doldurmalısınız. Akşam ise daha çok ızgara balık yemek gerek. Bayramdan sonra biraz sakinleşmek ve bünyeyi ağır yemeklerden detox ile arındırmak lazım.

Eti de sebzeyi de her zaman çiğ yemek lazım

Canlı besinler yemediğimizde vücut buna nasıl tepki veriyor?

Paketlenmiş gıdaların hepsinin raf ömrü uzadıkça onun bizim için besleyiciliği azalır. Bu yüzden olabildiğince canlı şeyler yemek lazım. Daldan kopartıldığı, kesildiği en canlı haliyle tüketilmeli gıdalar. Bizler canlı mekanizmayız ve canlı şeylerle beslenmeliyiz. Yediklerin canlı olmadığında beyin her şeyi sistemin dışına atıyor. Bunlar mesela yediğin biskuvideki sodyum bir sülfattır. İçine koyduğumuz mısır şurubu boyadır, koruyucudur. Bunlar vücuttan atılamadığında ince bağırsakta birikiyor ve toksinlere neden oluyor. Bu nedenle yorgun kalkıyorsun, depresif oluyorsun, aşırı tüylenmen oluyor. Bunları fark etmiyorsun ama aslında hepsinin sebebi toksinler. Bu yüzden eti de sebzeyi de çiğ yemek lazım.

Haberin Devamı

Pahalıdır ama yatırımı iyi gıdaya yapın

Okullar açıldı çocukların kahvaltıları için neler söylersiniz?

Şu her yerde gördüğünüz büyük küçük bayılarak yediğimiz çikolatalı fındık ezmesininin zaten yüksek oranda şeker ve yağ içerdiğini biliyoruz, bir de içinde yüzde 20 oranında bulunan palmiye yağı böbrek ve karaciğere zarar verecek derecede zehir içeren, kan yağını bozarak şeker hastalığına neden olabiliyor. Bu ileride çocuklarınızda obezite, kalp hastalığı ve hiperaktiviteye neden oluyor. Biz yerken çocuklarımızın yememesini bekleyemeyiz. Onlar bizi kopyalıyor. Bu sebeple çocuğunuzun sağlığını düşünen ebeveynler ilk başta bu tarz gıdaları yemeyecek ki çocuk da onlardan görüp yemesin. Evinizi gerçek gıdalarla donatın. Sentetik, işlenmiş, raf ömrü 1 sene olan çöplerle kendinizi ve çocuklarınızı beslemeyin. İyi gıda pahalıdır. Yatırımınızı iyi gıdaya yapın, daha az marka giyinin.