Yazlık yerine tekne satın alıyorlar
Tekne fiyatlarının oldukça pahalı olduğunu düşünüp doğayla iç içe yaşamın fırsatını kaçırmayın... Aslında ikinci el otomobil fiyatına tekne de alabilirsiniz
Tekne yaşamı pek çok kişinin emeklilik hayallerini süsleyen bir hayat biçimi. Türkiye’nin Ege ve Akdeniz kıyıları da son yıllarda çok sayıda tekneye ev sahipliği yapıyor. Bugün ülkemizdeki birçok marinada, yazlık ev almayıp hatta tekneleriyle bile denize çok az açılıp teknede yaşayan yüzlerce denizci yaşıyor. 2014 verilerine göre Türkiye’de 109 marina denizcilere hizmet veriyor. Yaz aylarının yaklaştığı bir dönemde cazip fiyatlarla bir tekne sahibi olmanız mümkün. İşte 10 Mayıs’a kadar devam edecek olan, Viaport Marina Tuzla’da düzenlenen, Via Fuarcılık’ın organize ettiği Yacht Show Eurasia, özel indirimler ve birbirinden ilginç tasarımlarla pek çok seçeneceği gelenlere sunuyor. Sakın “Tekne çok lüks” diye düşünmeyin. İkinci el otomobil fiyatına da tekne bulabiliyorsunuz.
Peki teknelerde fiyatlar ne durumda?
Türkiye’deki ikinci el tekne pazarı son üç yılda yüzde 60 büyüdü. Yacht Show Eurasia’da da fiyatı yüzde 40 ila yüzde 70 arasında ucuzlamış olan ikinci el tekneler hayallerinizi gerçeğe dönüştürme fırsatı yaratıyor. Özel kredi, leasing ve taksit avantajları da sunuluyor. Teknede elektrik ve su parası ödemiyorsunuz. 16 metrelik bir teknenin yıllık bakım masrafı apartman aidatıyla eşdeğer. Yacht Show Eurasia’da 200’ün üzerinde tekne deniz üzerinde yeni sahiplerini ararken fuara katılan fiyatları 9 bin TL’den 100 bin euro’ya kadar değişiyor. Ayrıca taksit imkanıyla tekne sahibi de olabiliyorsunuz. Örneğin, beş yıl taksitle ev ya da araba satın alır gibi teknenize kavuşmanız mümkün.
İkinci el teknede dikkat edilmesi gerekenler
- Bir yelkenli yatın gövdesinin dışında en pahalı diğer üç bölümü motoru, elektronikleri ve arma donanımıdır. O yüzden gövdesinin dışında motoruna ve armasına iyice bakılmalı.
- İkinci el tekneyi, yıpranma payı ne kadar yüksekse o kadar ucuza alabilir ve eksiklerini zaman içerisinde onarabilirsiniz. Bu teknelerde en fazla onarım, yenilenme isteyen aksesuarlardır.
- Yurt dışı suya indirme ve taşıma masraflarına dikkat edin. Teknenin bayrağına göre vergilerinin ödenip ödenmediğini kontrol edin.
- Teknenin sıfır fiyatı ile ikinci el fiyatını karşılaştırın. Satın alacağınız teknede yıpranmış kısımların listesini çıkarın. Örneğin, motor, yelkenliler, kaplamalar, fiberin durumu, arma donanımı, halatlar v.b.
- Teknenin tüm seyahat ve izin belgelerinin güncel olup olmadığını kontrol edin.
Aileler birleşip tekne sahibi oluyor
Deniz keyfini yaşamak isteyen aileler, son yıllarda yazlık almak yerine 2-3 aile birleşerek kamaralı tekne alarak dönüşümlü kullanıyorlar. Tekneyi kullanmadıkları dönemlerde de kiraya vererek Marina ve yıllık bakım masrafını çıkartabiliyorlar.