Yazarın kadını daha mı az makbul?
İngiliz yazar Catherine Nichols yazdıklarını yayınevlerine kendi adıyla yollayınca geri dönüş alamadı. The Independent gazetesine göre aynı romanı erkek adıyla yollayınca olumlu yanıtlar aldı. Bu da ‘edebiyat dünyasında kadının adı yok mu?’ tartışmasını başlattı... Biz de Türkiye’deki durumu merak ettik, yazarlara sorduk...
SIRMA KÖKSAL/ CAN YAYINLARI GYY.
Kadın yazarlar kalan mirası iyi taşıyor
Türk edebiyatı kadın yazar açısından zengin bir edebiyattır. Şair Nigar Hanım’dan Halide Edib Adıvar’dan başlayarak günümüze dek bir çok değerli kadın yazarımızı sayabiliriz. Bu yazarlarımız edebiyatlarının gücüyle yayıncılık açısından erkeklerin çoğunlukta olduğu bir dünyada kendi varlıklarını başarıyla gerçekleştirmişlerdir. Onların bu mirası günümüz Türk edebiyatında kadın yazarların yerini güçlendirmeye devam ediyor.
YELDA CUMALIOĞLU / DESTEK YAYINLARI CEO'SU
Türklerin algısında cinsiyetçilik yok
Başka ülkelerin toplumsal bilinçlerinde ne yatıyor bilemem ama yıllardır yayıncılık yapan, okur profilini ve yazarını iyi tanıyan biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Türk okurun algısında cinsiyetçilik yok. Türkiye'de erkek adıyla kitap yazan kadınlar olduğu söyleniyorsa eğer bu da tamamen bir şehir efsanesi... Kadın ya da erkek yazar olmanın ne avantajı ne de dezavantajı var. Türk okuru yazılan eserle daha fazla ilgileniyor. Edebiyatta kalıcılığın temelinde iyi yazarlık var, kadınlık ya da erkeklik değil. Okuyucu mahlasın cinsiyetinden evvel ne yazdığına bakıyor.
PINAR KÜR
Cinsellik yazmamız hoş karşılanmıyor
Sadece edebiyat dünyasında değil Türkiye'de her açıdan kadınlar ikinci sınıf. Bu bankacılıkta da böyle örneğin. Kadınlara her zaman erkeklerden daha az şans tanınıyor. Edebiyat dünyasında da kaç kadın yazar kaç erkek yazar var bakın, görürsünüz. Bir de erkekler daha rahat çalışıyor. Kadın aynı zamanda evine, çocuklarına bakıyor... Ben de Asılacak Kadın romanım çıktıktan sonra ayrımcılık yaşadım. Kadın haliyle niye cinsellik yazıyor dediler... Kadın yazarların cinsellik yazması hoş karşılanmıyor; nerden biliyor ki deniyor.
NEVVAL SEVİNDİ
Kadınların hakkı daha kolay yeniyor
Edebiyat dünyası da kadınlar açısından çok avantajlı bnir yer değil. Yıllardır çalıştığım yayınevi benim eserlerimi basmayı durdurdu. Hiçbir gerekçe de göstermedi. Yazarlara çok fazla suistimal var; bu kadın yazarlara daha fazla yapılıyor üstelik. Benim haberim olmadan Almanya’da kitabım basıldı. Kadınları daha hafife alıyorlar; daha kolay hakları yeniyor. Oysa bir erkekle uğraşmak istemiyorlar.
AYŞE KULİN
Ülkemiz maalesef erkeklerin dünyası
Ben ayrımcılık olduğunu düşünmüyorum. Oldukça da ilgi gören bir yazar olarak şikayet etmem ayıp olur. İşin başlarında tabii ki zorluklar yaşadım ama bu kadın olduğum için değildi. Eskiden kadın yazarlar belki o kadar atak değildi. Ancak 20-30 yıldır böyle bir ayrım yok. Ben size erkek yazar kadar kadın yazar adı da verebilirim. Şu da var ki kadınların erkekler tarafından ezildiği bir ülkede yaşıyoruz. Burası erkeklerin dünyası ve giderek de öyle oluyor maalesef. Ama bu henüz edebiyata yansımış değil.
AHMET ÜMİT
Bence ayrımcılık yok
Kadınların hayata, erkeklere oranla daha kötü şartlarda başladığını rahatlıkla söyleyebilirim. Ancak bunu yazarlık açısından değerlendiremem. Kadın yazarlar dikkate alınmaz mı bilemiyorum. Böyle bir şey görmedim. Aksine genellikle pozitif bir ayrımcılık olduğunu gördüm. Şimdiye dek 4-5 yayıneviyle çalıştım. Hiçbirinde kadın olduğu için dışlanan ya da şans tanınmayana şahit olmadım.
NEDİM GÜRSEL
Kadın yazarlar tersine daha şanslı
Bu ayrımcılık durumu bazı Batı ülkelerinde geçerli olabilir ancak Türkiye'de son dönemde tam tersinin olduğunu düşünüyorum. Kadınları daha şanslı görüyorum. Çok sayıda kadın yazarımız var; iyi ki de var.