Yaz kabusları...
Yazın gelmesiyle beraber artan hastalıklara dikkat! Çocuğunuzla güzel bir tatil geçirmek varken hastalıklara esir olmayın. Yazın sıkça rastlanan ishal ve besin zehirlenmesi gibi sorunlarla uğraşmak istemiyorsanız, önerilerimize göz atın.
Her anne bilir; yazın sıcak havadan dolayı özellikle bebeklik çağında ishal ve besin zehirlenmesi annelerimizin kabusu haline gelir. Çocuk Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emel Avcuoğulları yazın sıkça görülen yaz ishalleri ve besin zehirlenmelerinin neden yaşandığını ve önlem olarak neler yapabileceğimizi anlattı.
Yaz ishalleri
Anne sütüyle beslenen bebeklerde daha çok görülür ve her zamankinden daha sık ve sulu dışkılama olarak tanımlanır. Genellikle 0-5 yaş çocuklarda daha sık görülür. İshalde bağırsak hareketleri artar, bağırsak içine salgılanan sıvı miktarı artar. Bağırsaktan sıvı emilimi azalır. Dışkı kıvamı bozularak yumuşak sulu bir görünüm oluşur, dışkılama sayısı da artar.
Çocuklarda ishal genellikle üç ile yedi gün içinde geçer. Su ve tuz kayıpları yerine konulursa hayati tehlikesi yoktur. İshal, hızla artan sıvı kaybına neden olur ve bu sıvı kaybının mutlaka telafi edilmesi gerekir.
Önlemler
Çocuğunuzu beslemeden önce bez değişimi yapın ve mutlaka hijyene önem verin. Bebeğiniz biberon ve emziğini kullanmadan önce on dakika kaynatın. Ayrıca artan mamaları da kullanmayın.
Pastörize süt ve şişelenmiş meyve suyu ve kaynatılmış şişe suyu içirin. Tüketilecek meyvelerin kabuklarını soyun, etleri iyice pişirin. Peynir, yoğurt, dondurma gibi süt ürünlerinin pastörize sütten yapılmış olmalarına dikkat edin. Sokaktan yiyecek almayın, depolayacağınız besinleri en kısa zamanda soğutun.
Besin zehirlenmesi
Besin zehirlenmesinde, mikroplar ya da toksinleri bulaşmış yiyeceklerin yenmesiyle oluşan rahatsızlıklar sıklık görülür. Besinin alınması ile belirtinin ortaya çıkması arasında geçen süre, bir ile altı saatten iki ile beş gün arasında değişiklik gösterir.
Önlemler
Kümes hayvanları, süt ürünleri, yumurta, çikolata, pasta, konserve, sebze, meyve, yeşil salata, kabuklu deniz ürünleri, soslar besin zehirlenmelerine neden olabilecek mikroorganizmalar ya da toksinleri taşıyabilirler. Bu nedenle dikkatli tüketin. Sebze ve meyveleri bol su ile yıkayın.
Bunlardan kaçının!
•Açıkta satılan yiyecekleri kesinlikle alıp yemeyin. Ambalajlı suyu tercih edin.
•Açık satılan suyu kaynatmadan içmeyin.
•Balık, tavuk, krema, mayonez, kabuklu deniz ürünleri, süt ve süt ürünlerinin çok çabuk bozulduğunu unutmayın.
•Uygun ortamda saklanmayan dondurmalar hemen bozulur ve bakterilerin üremesi için uygun zemin oluşturur. Dondurmayı güvendiğiniz yerden satın alın. Bu ürünlerin son kullanma tarihine dikkat edin.