Gazete Vatan Logo

Yamaç paraşütünde kalkış öncesine dikkat!

Yamaç paraşütü riskli bir spordur!

Hemen her sporda sakatlanma ihtimali olmasına karşın, bu riskin ölümcül boyutlara vardığı sporlar azdır. Yamaç paraşütü de bunlardan biri. Öyle ki geçtiğimiz hafta bir Rus turistin 200 metreden düşüşüne canlı canlı şahit olduk. Türkiye’nin ilk yamaç paraşütü eğitmenlerinden Can Gül, bu tür kazaların sebebini, alınması gereken önlemleri ve yamaç paraşütü hakkında genel bilgileri anlattı.

Bazılarımız adrenalin salgılamak için yaratılmışızdır. Yamaç paraşütü de bunu sağlayan sporlardan biri. Keyifli olduğu kadar tehlikeli de olan bu sporda kazalara sıkça rastlanıyor. Eğitmen Can Gül ile röportaj yapacağımız gün, Denizli XC Open 2011-Yamaç Paraşütü Uzun Mesafe Türkiye Şampiyonası’nda bile iki uçucunun iplerinin dolanması sonucu 2 sporcu yaralandı. Çeşitli olası kazaları minimize etmek ise gerekli tedbirleri almakla oluyor. Kazaların büyük bir çoğunluğunun alkol almaktan kaynaklandığını aktaran THK yetkilileri, yamaç paraşütçüleri için alkolmetre uygulamasının başlatılacağını söylese de, 4 ay önce Fethiye Kaymakamlığı tarafından bu uygulamanın başlatıldığı söylenilmişti. İkarus Paraşüt okulu eğitmeni Can Gül ise böyle bir denetlemenin olmadığını söylüyor.

Yamaç paraşütü tehlikeli midir?

Bu soruyu direkt olarak yamaç paraşütü riskli bir spordur diye yanıtlıyoruz. Bu tehlikeler nereden geliyor? Havadan mı, kullanılan malzemeden mi? Genelde sorulan soru, “Uçuş anında ya hava dönerse?” şeklinde. Aslında böyle bir şey pek mümkün değil. Çünkü kalkış yapmadan önce yaptığımız türbülans ölçümleriyle havanın değişip değişmeyeceğini öngörüyoruz. Hazırlıklarınız tam olduğu vakit kaza olayı çok düşük bir ihtimal.

En büyük risk pilotun kendisidir

2000 yılına kadar kaza riski oldukça fazlaydı. Bu yıldan sonra uçuş şartları için gereken standartlar sağlandı. Artık yamaç paraşütü için gereken eksiksiz malzemeleri kullanabiliyoruz. Yani malzemeden yana bir kaza söz konusu değil. Kalkış öncesi kontroller yapılmazsa her uçuşun risk payı çok yükselir. Aslında burada en büyük risk pilotun kendisi. Kendinize uygun malzemeler seçmeyip ölçümlerinizi yapmadan kontrolsüzce yapılan bir kalkış acı bir sonuçla noktalanabilir.

Rüzgârı ölçmeksizin kalkış yapılmaz

Havayı kontrol etmek, malzemeyi kontrol etmek, eksiksiz bir hazırlık, uygun koşullarda kalkmak esastır. Meteoroloji ile sürekli bilgi alışverişi olur. Saatte 30 km, rüzgar darbesi sn de +/- 8 km değişiklik olmalı. Rüzgar yönü çok kısa sürede 90 derecelik degişiklik yapmamalı. Kümülüs bulutlarının da yüksekliği 300 metreyi geçmesi gerekiyor.

Uçuş ekipmanlarında neler bulunur?

* Yamaç paraşütü, uçuş koltuğu, kask ve yedek paraşüt, rüzgar ölçer ana malzemeler.
* Varyometre: Bu alet bize irtifayı ve kaç metre yükseklikte olduğumuzu söyler. Özellikle termik uçuşlarda varyometrenin önemi artar. Termik hava akımı içinde kalabilmeniz için bu aygıt size kılavuzluk yapıyor. Buradaki verilere göre yönünüzü tayin ediyorsunuz.
* GPS: Yarış ve mesafe uçuşları için önemlidir.

Türkiye’deki ideal uçuş alanları

Başlangıç olarak Pamukkale uygun. Bunun yanında gerek manzarası gerekse hava şartları açısından dünyanın en güzel yerlerinden biri Ölüdeniz’dir. Tüm yabancı pilotlar da bunu onaylar. Bir sezonda burada yaklaşık 40 bin uçuş yapılır. Mesafe uçuşu yapmak isterseniz İç Anadolu Bölgesi daha uygun.

Ölüdeniz

Babadağ tepesi Ölüdeniz’de uçuş yapılan, inanılmaz manzarası, güneş ve deniziyle her yıl yabancı paraşütçüleri ülkemize çeken bir yer. Fethiye’ye 20 km uzaklıkta. Yüksekliği 1965- 1700 metre arasında üç pist var.

Çatalca (Ormanlı Köyü)

İstanbul’a 100 km, 1.5 saat mesafede. Yeşilliklerle kaplı yüksekliği 30-100m arasında değişen bir yamaç yer alıyor. Rüzgârın esiş yönü ve şiddeti pilotlara saatlerce sürebilen keyifli ve stabil uçuşlar sunuyor. Usta pilotlar için ideal bir yer. 30m’den kalkarak 6 saat uçabiliyorsunuz.

Bayramören

Çankırı Bayramören de mesafe uçuşları için gözde alanlardan biri. Hemen önünde çok geniş ve temiz bir iniş alanı bulunuyor. Bayramören, Başlangıç, Kulüp Pilotu ve Termik/Soaring/XC eğitimlerine uygun bir bölge haline gelmiş.

Haberin Devamı