Gazete Vatan Logo

Yalnız diyetle yaşanmaz!

Neden mi? Çünkü diyetler işe yaramıyor! Yarasaydı dünyada bu kadar çok diyet şekli, ilacı, hapı varken şişman insan sayısı bu kadar hızlı artmazdı

Beyin sürekli diyet yapmayı bir ceza gibi algılıyor. Sürekli cezalandırılan kişi de başarılı olamıyor. Londra’da beslenme ve diyet uzmanlığı diploması alıp, 2002’de Türkiye’ye döndüğümden beri amacım hep aynı kaldı: Doğru beslenme ve egzersize teşvikle daha sağlıklı bir toplum yaratmak, doğru beslenme ve hareketli olmayı bir yaşam biçimi haline getiren kişi sayısını artırmak.
Bu köşede ağırlık, hafifleme-sağlıklı beslenme-uzun yaşam ve spor üzerinde olacak. Sağlıklı-ışıltılı-pırıltılı uzun bir yaşam için önerilerde bulunacağım. Ancak yalnızca bunlarla sınırlı kalmayacağım. Ben bir beslenme-diyet uzmanı olmanın yanı sıra bir tıp doktoru da olduğum için, birçok sağlık konusunu da ele alacağız. Bu konular arasında cilt bakımları, alternatif terapiler, kadın-erkek sağlığı ve aklınıza gelebilecek tüm hastalıklar, bunlardan korunma yolları yer alacak.


Elle MacPherson her gün 6 kilometre koşuyor



Zayıf olan daha güzel ve daha başarılıdır. İçinde bulunduğumuz çağda medya aracılığıyla, özellikle de kadınlara gönderilen mesaj bu... Oysa herkesin genetik kodalaması ayrı, hepimiz ince uzun bacaklara, her zaman ipince bir vücuda sahip olamayız. Kim istemez ünlü Avustralyalı eski top model Elle MacPherson gibi olmayı? Bu vücuda sahip olmak için her gün 6 km. koştuğunu biliyor muydunuz? Anne-baba ve akrabalarınızın sizin yaşlarınızdaki fotoğraflarına bakın; az çok geleceğinizi görürsünüz. Genetik miras her alanda olduğu gibi, vücut tipimizde de çok önemli. Bu mirası red mi ediyorsunuz? ‘Ben daha sağlıklı olmak, daha ince kalabilmek istiyorum mu’ diyorsunuz? O zaman çaba göstereceksiniz! Yediğinize, içtiğinize dikkat edip, düzenli spor yapacaksınız. Üstelik bunu yalnızca belli bir zaman diliminde değil, yaşamınız boyunca yapmayı göze alacaksınız.


Dr. Bradley’in light mutfağı


Bence fazla yağlı-salçalı-tuzlu bir mutfağımız var. Eğitim için gittiğim İngiltere’de hem bizim mutfağımızı hafifleştirmeyi öğrendim, hem de Avrupa mutfağını bizim damak tadımıza uygun bir hale getirmeyi... Yıllardır danışanlarıma light yemek tarifleri veriyorum. Bu tarifleri sizlerle de paylaşmak istedim.


Ramazan çorbasız olmaz.

İşte çok sevilen şehriyeli domates çorbam: Şehriyeli domates çorbası


MALZEMELE 4 kişilik

n 6-7 domates rendesi
n 1 havuç rendesi
n 1/ 2 kahve fincanı kırmızı mercimek
n 1 /2 kahve fincanı arpa şehriye
n Baharat
n 1 litre su
n Limon suyu (isteğe bağlı)


YAPILIŞI

Tüm malzemeyi, şehriyeler pişinceye kadar kaynatın. Limon suyunu kasenize ekleyebilirsiniz.
Not: Ben yağ ve tuz koymamayı tercih ediyorum. Tuzsuz yapamıyorsanız büyük marketlerde satılan sodyumu azaltılmış tuzları kullanabilirsiniz.


Ramazan kiloları


Ramazan’da kimi hafifleşiyor, kimi ağırlaşıyor. Hafifleştiyseniz ne âlâ! Ağırlaşanlardansanız üzülmeyin. Bayram tatilinizi keyifle geçirin. Ama hemen sonrasında frene basmaya başlayın. Tarifini verdiğim çorba çok doyurucudur. Bayram sonrası haftada 3 akşam şu menüyü uygulayın.

n 1 büyük kase light şehriyeli domates çorbası
n Büyük bir kase salata
(1 tatlı kaşığı
zeytinyağlı ve limonlu)
n 1 dilim kepekli ekmek
n Saat 21-22.00 arası
bir elma



Haftanın SÖZÜ


Yaşlıların vücut sıcaklığı azdır ve ısınmak için daha az yiyeceğe ihtiyaç duyarlar. Fazlası olan ateşlerini de söndürür.
Hipokrat (Tıbbın babası, M.Ö. IV. yy)


SEPETTEKİ SAĞLIK


ÜZÜM
n Kuru üzüm tam bir demir deposu, kansızlığa birebir.
n Taze üzümse C vitamininden zengin.
n Tonik meyvelerden. Enerji veriyor, halsizliği gideriyor.
n Kabızlığa iyi geliyor.
n Alerjilerin dozunu hafifletebiliyor.
n İçerdiği bileşikler kalp kasını besliyor.
n Kanı temizliyor, vücudu toksinlerden arındırıyor.
n 100 gram üzüm: 246 kalori


İNCİR
n İncir sinir istemi ve beyni güçlendirdiği için Yunan düşünür Plato bu meyveyi, ’Filozofların dostu’ olarak tanımlamış.
n Eski çağlarda Yunanlılar astım ve depresyon için kullanmış.
n Kuru incir bol demir içerdiği için kansızlığa çok iyi geliyor.
n Diğer kuru meyvelerle karşılaştırıldığında vitamin-mineral açısından fark atıyor. Kalsiyum, magnezyum ve potasyum içeriği çok daha zengin.
n Kabızlığı çözmede üstüne yok.
n Solunum yolları hastalıkları, öksürük, ağızda yaralar ve diş eti iltihaplarına iyi geliyor.
n 100 gram kuru incir: 227 kalori
n 100 gram taze incir: 209 kalori


ARMUT
n Bol lif içeriyor, kabızlığı çözmede etkili.
n Kabuğundaki pektin sayesinde kolesterolü düşürmeye yardımcı.
n Ürik asidi düşürmeye yarıyor. Romatizmal hastalıklar, gut ve artrit için bir numaralı meyve diyebiliriz.
n İçerdiği fosfor sinir sistemine iyi geliyor.
n Vücudun toksinlerden arınmasını sağlıyor.
n Tansiyonu düşürüyor. Tansiyonu yüksek olanların her gün 1-2 armut yemesinde yarar var.
n Orta boy 1 armut: 60 kalori



Geçtiğimiz hafta Tekfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayşe Leyla Akçağlılar, uyguladığı yanlış diyetler nedeniyle vefat etti. Bence geride önemli bir mesaj da bıraktı: Sağlıksız diyetlere son verilmeli, doğru beslenme baş tacı edilmeli!
Kendisi çok beğendiğim Butterfly Pastanesi’nin de kurucularından biriydi. Denilen o ki ürettiği pasta ve çikolataların çoğunun tadına bile bakmamış. Üzüldüm, hem de çok...
Bu bana Jackie Kennedy’in son günlerini hatırlattı. Jackie, her zaman koruduğu ince figürünü sürekli spora ve inanılmaz dikkatli yemesine boçluymuş. Örnek mi: Bu yaz İtalya Ravello’da yemek kursuna katıldığım Mamma Agata, onu havuz başında mozarellalı salatasını yerken hatırlıyor.
Jackie her gün, bir editör arkadaşıyla Manhattan’ın en lüks restoranlarından birine öğle yemeğine gidermiş. Yemeğin sonunda restoran sahibinin ikram olarak gönderdiği tatlı tabağından sadece küçük bir çatal alır, sonra tabağı eliyle itermiş. Arkadaşı Jackie’nin amansız hastalığının son günlerine geldiğini nasıl anladığını şöyle anlatıyor:
“Jackie tatlı tabağını her zamanki gibi itmek yerine, olduğu gibi önüne çekti, silip süpürdü. O zaman sonun geldiğini anladım.”
Bu anı beni çok etkilemiştir. 1-2 kg fazlalığı dünyanın en önemli sorunuymuş gibi algılayanlara anlatmak lazım.
Sağlıklı bir şekilde her yiyeceği yiyebilmek bir şanstır. Lütfen bu şansı iyi değerlendirin. Keyifle, ama ölçüyle yiyin!



Haberin Devamı