Gazete Vatan Logo

Yalnız değilsiniz!

Artık siz de bir annesiniz. Bebeğiniz hep sizinle… Ama bu yeni ailede siz kendinizi hala yalnız hissediyorsanız, önerilerimize kulak verin, kalabalığın içindeki yalnızlığınız dinsin.

Bundan daha güzel bir gün olabilir mi? Mükemmel bir biçimde doğumunuz gerçekleşmiş, bebeğiniz son derece sağlıklı olarak kucağınızda uyuyor. Peki siz neden kendinizi bu kadar yalnız ve hayattan bu kadar kopuk hissediyorsunuz?

Annenizin yanınızdan bir adım bile uzağa gitmesini istemiyorsunuz. Eşinizin işe bile gitmesine tahammülünüz yok. Ya da en sıkıntı verici olanı; bir yandan vicdan azabı duyarak “Keşke hiç bebeğim olmasaydı!” diyorsunuz. Panik yok. Bu konuda yalnız değilsiniz. Kendini yalnız hisseden anneler kulübüne hoş geldiniz. Bütün anneler doğumdan sonra bu kulübe kısa süreli de olsa üye oluyor! Taparak sevdiğiniz bebeğiniz varken bir yandan da anne olmadan önceki yaşamınızı özlemeniz aslında çok normal bir durum. Sizce neden böyle hissediyor olabilirsiniz? Oysa bebek sahibi olma konusunda birçok kaynak kitap okumuş ve bu konuda kendinizi yetiştirmiştiniz. Uzmanlara göre bunun nedeni bebek sahibi olma yolunda ilerlerken kadınların annelikten çok hamile olmakla ilgileniyor olması. Genelde kadınlar anne olmak fikrine kendilerini alıştırmıyorlar.
Anne olmak, alışık olduğunuz hayatın çok dışında yeni bir yaşamın başlangıcı. Bu sebeple kendinizi yalnız ve korkmuş hissediyor olmanız çok doğal.
Bizimse sizi bu yalnızlık duygusundan kurtaracak birkaç önerimiz var.

1 YENİ ARKADAŞLAR EDİNİN
Doğumdan sonra arkadaşlarınızla ne yazık ki eskisi gibi vakit geçiremezsiniz. Siz doğum yapmadan önce hayatınızı nasıl yaşıyorsanız, onlar da kendi rutin tempolarına devam eder. Arkadaşlarınız işinde gücünde. İş çıkışlarında yine buluşuyorlar, bir zamanlar sizin de gittiğiniz kafe ve restoranlarda. Sağlıklılar ve üstüne üstlük doğum kiloları da yok. Siz evinizde nekahet döneminizi yaşarken arkadaşlarınız hayatın içinde, her zamanki meşgalelerini yaşıyor. Bunları anlatmamızın sebebi “Ooh! İşte çatlayın da patlayın. Siz evde loğusa yatın; onlar gezsin!” demek değil tabii ki. Demek istiyoruz ki, eski arkadaşlarınız yerinde dursun. Onlar demirbaş! Fakat onlardan size bu aralar pek fayda yok. İyisi mi siz, sizin gibi henüz anne olmuş yeni arkadaşlar da edinin. Çünkü yeni arkadaşlarınız anne olmanın iniş çıkışlarından haberdar. Sizin sıkıntılarınızı, heyecanlarınızı sizin gibi hissediyor. Onlarla annelik konusunda her şeyinizi paylaşabilirsiniz.
Aslına bakarsanız, annelik, size sosyal çevrenizi genişletmek için çok geniş imkanlar sunar. Yeni arkadaşlarınızla, bebeklerinizle de beraber yapabileceğiniz yeni aktiviteler bulabilirsiniz. Bu yeni ‘anne arkadaş’larınızla yoga kurslarına ya da spor aktivitelerine gidiyorsanız, oralarda ya da bebeğinizin doktorunda tanışabilirsiniz. Şimdilerde anne baba kafeleri çok revaçta. Buralarda da sizin gibi annelerle tanışıp bebekleriniz ve annelik hakkında birlikte laflayabilirsiniz.

2 KONUŞUN RAHATLAYIN
Nasıl hissettiğinizden söz etmek sizi rahatlatır. Sıkıntılarınızı, hissettiklerinizi bir yakınınızla paylaşın. Lütfen bu kişinin, sözünüzü kesip size kendi dertlerini anlatan biri olmamasına dikkat edin! Kadın doğum doktorunuzla konuşun. O, anlattıklarınızı arkadaşlarınızdan daha tarafsız değerlendirecektir.
Bir annenin bebeğini hem çok sevmesi hem de “nereden çıktı şimdi bu bebek” duygularını aynı anda yaşaması kadar sıkıntı verici bir durum olamaz. Ancak rahatlayın! Bu, ilk başta tüm annelerin yaşadığı bir problem. Uzmanınızla ya da bir yakınınızla konuşurken ne hissediyorsanız, bunları anlatmaktan çekinmeyin ki utandığınız bu sıkıntınızı aslında tüm annelerin de yaşadığını görüp rahatlayın.

3 SIRADAN ŞEYLER
Eşiniz işe gittiğinde zamanınızın çoğunu yatakta mutsuz bir şekilde mi geçiriyorsunuz? Gününüzün öylesine akıp gitmesini mi seyrediyorsunuz? Hemen kendinize çeki düzen verin! Yeme, içme, uyuma gibi günlük ihtiyaçlarınızı düzenli yapın ve en az haftada bir kere arkadaşlarınızla görüşün.

4 HAYATIN İÇİNDE
Diğer annelerle bebeklerle ilgili konuşmak istemiyor musunuz? Bu da anlaşılabilir bir durum. Belki sıkılıyorsunuz belki de bu tür konuları yabancı biriyle sırf o da anne diye konuşmak istemiyorsunuz. O zaman yürüyüşlere çıkın. Kendinizi daha iyi hissetmenin tek yolu hayattan izole yaşamamaktan geçiyor. Biz yine söyleyelim, yeni anne arkadaşlar bulmak size iyi gelecektir. Sorunlarınızda yalnız olmadığınızı görmek sizi telkinlerden çok daha fazla rahatlatacaktır. Arkadaş edinirken ilk önce sizin adım atmanızdan çekinmemelisiniz.

5 ARKADAŞLARINIZLA GÖRÜŞÜN
Arkadaşlarınız sizi ve küçük bebeğinizi görmek için sabırsızlanıyor. Onları evinize davet edin. Hatta dışarıda sigara içilmeyen kafe ve restoranlarda onlarla vakit geçirmek size daha iyi gelebilir. Arkadaşlarınızın odak noktası siz ve bebeğiniz olacak, bu da sizi keyiflendirecek.

6 SADECE EŞİNİZ VE SİZ
Bebeğiniz doğmadan önce eşinizle yaşadıklarınızı unutmayın. Arada sırada eşinizle baş başa yemeğe çıkın. Eşinizle ilişkiniz ailenizin yeni üyesiyle birlikte boyut değiştirmiş olabilir; ama unutmayın siz birer anne ve baba olmanın yanı sıra karı kocasınız da.

7 ANNELER FİRARDA!
Eveeet, hadi bakalım ufaklığı birkaç saatliğine annenize ya da bakıcınıza bırakın ve bu birkaç saati kendinize ayırın. Sinemaya gidin, arkadaşlarınızla buluşun, alışveriş yapın. Bebeğiniz olmadan geçireceğiniz bu kısa zaman bile sizi anneden tekrar kadın olmaya dönüştürecek.

8 SİZ BUNA DEĞERSİNİZ
Şimdi! Elinize bir defter kalem alın ve haftalık planlarınızı yazın. Gün içinde yapacaklarınızı not edin. Ufak şeyler bile olsa yazın ki okuduğunuzda yapmanız gereken şeyler olduğunu görün ve yaşam çemberinin içine daha sıkı tutunun.

9 TEMİZLİK İŞÇİSİ
İnsan evde olunca çoğu zaman kendini ya yemeğe sarar ya da temizliğe! Canınız sıkkın olduğu için kendinizi sürekli temizlik yapar halde bulabilirsiniz. Bunun için temizliği yardımcınıza bırakın. Siz iyisi mi başka şeylere odaklanın.

10 GELECEĞE BAKIN
Bir daha anne olmayı istiyorsanız, bir sonraki doğumunuzdan sonra bu kadar yoğun bir dalgalanma hissetmeyeceğinize emin olabilirsiniz. Neyle karşılaşacağınızı biliyor olacaksınız çünkü.

Sorun sıkıntıyı aşmışsa!
Kendinizi yalnız hissetmek, sadece canınızı sıkmakla kalmıyor iştahınızı kesiyorsa, bebeğinizle ilgilenemiyorsanız, enerjiniz çok düşükse, siz doğum sonrası depresyonda olabilirsiniz. Bu durumda mutlaka bir uzmanla görüşmenizde fayda var. Doğum sonrası depresyon, utanılacak bir rahatsızlık değildir. Bu, vücudunuzda oluşan doğum gibi çok önemli bir değişimin yansıması. Kimyasal değişikliğiniz zamanla eski haline gelince depresyonunuz da geçecektir.

Haberin Devamı