Unutulmaz tatil Festivalleri
Bu yıl tatil güzergahında rastlayabileceğiniz ve tatilin tadını sanatla doyuma ulaştırabileceğiniz birkaç festivali ajandamıza kaydetmeyi unutmayın
11. Side Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali
2010 yılında Avrupa Festivaller Birliği üyeliğine kabul edilen festival, dünyaca ünlü seçkin orkestraları, müzisyenleri ve dansçıları Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden ve geçmişteki en önemli liman kentlerinden biri olan Side’de ağırlayacak. Festival, 23 Temmuz’da Kammersymphonie Berlin Oda Orkestrası’nın vereceği açılış konseri ile başlayacak. Marphe String Kuartet, Ten of The Best Trompet, Jazz-Ist Kuartet, Bodrum Oda Orkestrası, Viyana Senfoni Yaylı Çalgılar Kenteti, Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Birliği, Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, İDOB, Antalya Devlet Opera ve Balesi’nin konserleri ile devam edecek. Arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu’nun “Cafe Tango”su ile piyanist Burçin Büke’nin “Klasikten Caza” performansları programda göze çarpıyor. Üstelik, Antik Side Tiyatrosu ve Apollon Tapınağı’nda 17 Eylül’e kadar sürecek etkinliklerin tümü ücretsiz...
8. Gümüşlük Uluslararası Klasik Müzik Festivali
7 Temmuz’da başlayan festival çerçevesinde dünyaca ünlü klasik müzik sanatçıları konuk ediliyor. 23 Temmuz’da Bulgar piyanist Julian Gorus’u 30 Temmuz’da ise Rus piyanist Ilya Itin’i dinleyebilirsiniz. Itin, aynı zamanda 3 Ağustos’ta Gülsin Onay’la birlikte sahne alarak Lizst"in 200. Doğum Yılı Konserini sergileyecek. Ayrıca, 14 Eylül’e kadar sürecek festival süresince festivalin yaratıcısı piyanist Eren Levendoğlu, genç ve başarılı şef-piyanist İbrahim Yazıcı, Alman soprano Christine Wolff, soprano Burcu Uyar, çellist Ümit İşgörür, flüt sanatçısı Gülşen Tatu, perküsyon ustası Burhan Öcal-Paganin Trio da konserleriyle klasik müzikseverlerle buluşacak. Diğer yıllardan farklı olarak bu yıl ilk defa eksenini biraz daha genişleterek caz konserlerine de yer verecek. Yılların caz sanatçısı Emin Fındıkoğlu, festival kapsamında Eklisia’da bir konser verecek.
Chill-Out Festival ilk kez Çeşme’de!
İstanbulluların yıllardır müdavimi olduğu Chill-Out Festival, 23 Temmuz’da ilk kez Çeşme’de düzenleniyor. Sabahtan başlayıp gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürecek festival, Küba’nın eşsiz ritimlerinden, down-tempo chill müziğe, funk müzikten soul’a dünya starlarını Çeşme’ye taşıyacak. Geleneksel Küba ezgilerini bugünün sound’u ile harmanlayarak, her biri breakdance şampiyonu olan üyelerinin benzersiz danslarıyla birleştiren The Cuban Brothers, Chill-out Festival Çeşme 2011 için hazırladıkları özel şov ve sürprizlerle hayranlarıyla buluşacak. Avrupa funk ve breaks sahnesinin en eğlenceli ve tüm büyük festivallerin aranılan grubu Kraak&Smaak ise canlı performanslarıyla bu kez Çeşme’de sahne alıyor. Yüksek kaliteli prodüksiyonlarını aynı mükemmellikte sahneye taşıdıkları canlı şovları ise Hollanda’dan çıkan en büyük eğlence olarak tanımlanıyor. Setlerinde disco, soulful house, hip-hop, funk, latin ve dancefloor jazz tarzlarının en seçkin örneklerini sunan Mad Mats, 20 yılı aşkın DJ’lik deneyimi ile kendini dinlemeye gelenleri bol groove’lu bir müzikal yolculuğa çıkartıyor. Disco ve house dünyasının en saygın şirketlerinden Futureboogie’nin kurucuları arasında yer alan Kid Bongo ise Lounge FM 96 severleri, radyodaki programı ile ülkemizde de büyük bir hayran kitlesi olan Futureboogie’nin tropik yüzüyle tanıştıracak.
Tarihe yeni yaklaşımlar
Kültürü, sanatı ve tarihi birbirinden ayırmak imkansız; burada disiplinler arası bir etkileşim söz konusu. Bir sanat eserini incelerken, beğenimizi ortaya koyarken tarihsel bilgi ve deneyimlerimiz yol gösterici oluyor.
Alfa Yayınları’nın yayına hazırladığı dizi kapsamında çıkacak olan Klasik Dünya, Kısa Yahudi Tarihi, Arapların Gözüyle Bizans, İslam Öncesi Türk Tarihi, Bizans’ın Sonu, Hitler’in İmparatorluğu kitapları tarih meraklılarına olduğu kadar sanatseverler için de zengin bir arşiv oluşturacak.
Clive Ponting’in kaleme aldığı Dünya Tarihi, şimdiye kadar yayınlanan benzer içerikteki kitaplardan farklı bir bakış açısı içeriyor. Kitap, insanın evriminden yola çıkarak Mezopotamya, Mısır, Çin, İndus Vadisi, Mezo Amerika ve Peru gibi yeryüzünün çeşitli bölgelerinde uygarlıkların ortaya çıkışını, Büyük İslam, Çin ve Moğol İmparatorlukları’nın yapılanmasını ve devamında Avrupa’nın tarihsel sahnede boy göstermesini ele alıyor. Eserin farklılığı ise, yazarın bu yolculuk sırasında uygarlıkların kültür, din, teknoloji eksenindeki benzerliklerine ve etkileşimlerine de yer vermesi. Osmanlı tarihçisi Suraiya Faroqhi’in kitabı “Yeni Bir Hükümdar Aynası”, 16. yüzyıl ile 18. yüzyıl ortaları arasındaki döneme ilişkin kapsamlı arşiv araştırmalarına dayanan makalelerden oluşuyor.
Yazar, Osmanlı hükümdarlarının kişiliklerini, iktidarlarını dayandırdıkları yaklaşımlarını, söylemlerini dönemin sosyal, politik ve kültürel altyapısını da göz önünde bulundurarak ele alıyor. Bu analizleri hem Osmanlı tebasının hem de yabancı devletlerin algısını kapsayacak şekilde derliyor.
Ezgisiyle, dansıyla Balkan renkleri
Türk folkloruna uzun zaman yeterince önem verilmemiş olsa da tarihsel altyapısı, görsel ve işitsel zenginliği tartışılamaz. Folklorumuz uyandırdığı duyguları, içerdiği mesajları ve zekâyı, bilgeliği, estetiği bütünleştiren yapısıyla hayran bıraktırıyor. 1964’te “Yüksek Tahsil Gençliği Türk Folklor Enstitüsü Kurma Derneği” adıyla faaliyete geçen Folklor Kurumu da, Türk Folkloru üzerinde araştırmalar yapmanın yanı sıra halk oyunları ve halk müziği icra eden gruplar kurarak yurt içinde ve dışında Türk Folkloru’nu tanıtmayı hedefliyor. Folklor Kurumu’nun, batının dansını Orta Asya’nın müziğiyle birleştiren gösterisi “Ezgisiyle, Dansıyla Balkan Renkleri...” adlı konser ve folklor gösterisi 20 Temmuz’da ENKA Kültür Sanat 23. Yıl Yaz Etkinlikleri kapsamında sahnelenecek.
O akşam, aynı türküleri mırıldanıp, halaylara tempo tutacağız. Aynı köprüde yürüdüğümüzün farkına varıp şenleneceğiz.
Köyün orta yeri sanat
Balıkesir"in Burhaniye İlçesi’ne bağlı Taylıeli Köyü’nde gerçekleştirilen Kültür-Sanat ve Tiyatro Şenliği, ülkemizin az sayıdaki köy şenliklerinden biri. Bu yıl 2’ncisi düzenlenen ve tiyatromuzun büyük değerlerinden Beklan Algan anısına ithaf edilen şenliğin onur konuğu da Ayla Algan. 21 Temmuz’da Şenlik Korteji’yle başlayacak olan şenlik programında oyun, dans ve pandomim gösterileri, resim, karikatür, kukla-palyaço sergilerinin yanı sıra çocuk seyirciler için de üç ayrı oyun sergilenecek. “Gece Sineması” başlığı altında, Türk sinemasının unutulmayan filmleri de köy meydanında izlenecek. İletişim: Eftal Gülbudak: (0530) 525 28 02
Tango dokundu mu yakar!
Arjantinli balerin ve koreograf Carolina Soler tarafından 1996’da kurulan Estampas Portenas, “Tango Feeling” gösterisi ile ikinci kez Türk izleyicisiyle buluşuyor. Estampas Portenas, geleneksel Arjantin tangosunun tutkuyu çağrıştıran melodisini, modern koreografi ve şık sahne kostümleriyle sunuyor. Topluluk 19 Temmuz Salı akşamı Turkcell Kuruçeşme Arena Sahnesi’nde, 21 Temmuz’da Antalya Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu’nda, 22 Temmuz’da İzmir Fuar’da ve 24 Temmuz’da da Bodrum Kalesi’nde gösteri yapacak.