Üniversiteden mezun olmanın maliyeti 425 bin TL
Özel üniversiteye kaydolan bir öğrencinin, mezuniyetine kadar babasından ‘borç’ alması ve enflasyon oranında borçlanması durumunda, sadece okul borcu 304 bin TL oluyor. Çocuk maaşının yarısını ödese, borç 27 yılda bitiyor.
Özel üniversiteye giden öğrencilerin 4+1 yıl için toplam masrafları ne kadar? Öğrenciler mezun olduktan sonra bu masrafları kaç yılda çalışarak çıkartıyor?
Ortalama 36 bin TL’lik bir üniversitede eğitim gören bir öğrencinin tüm masraflarının ne kadar olduğunu hesapladık.
MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, bu maliyeti şöyle hesaplıyor. İşte bu hesapları birinci sınıflara verilen işletmeye giriş dersinde kullandıkları bir Excel modeliyle yapan Erkut’un hesaplaması: “İlk yıl için eğitim ücretini 36 bin TL, sonraki yıllarda bu ücretteki artışı enflasyona paralel yılda yüzde 7 varsaydım. Borç faizini de enflasyon artı yüzde 1 yani yüzde 7 varsaydım. Üniversite eğitimini eklediğimizde yani 5 yıllık eğitim sonunda çocuğun ‘BabaBank’a borcu 304 bin 802 TL oluyor. Çocuk üniversitenin ardından hemen işe girdi ve 2 bin 500 TL maaş aldı. Her yıl maaşı enflasyon artı yüzde 2 arttı. Maaşın yüzde yarısını borcunu ödemek için kullandı. İyimser rakamlara rağmen çocuğun borcu 27 yıl sonunda bitecek. Çalışarak ödemesi mümkün değil. Eğer babası borcun faizini sıfırlarsa çocuk borcunu 27 yılda geri ödeyebilir. Bu borca yıllık ortalama 24 bin TL rutin masraflar da ekleyince 5 yılda özel üniversiteliye harcanan rakam 425 bin TL’ye ulaşıyor..
Aylık2 bin TL
Öğrencinin kira cep telefonu ve internet faturaları ve sabit ev faturalarıyla tüm masrafları aylık ortalama 2 bin TL’yi buluyor. Yıllık harcama ise toplamda 24 bin TL’ye ulaşıyor.
Ev kirası aylık 1500 TL
Üniversite öğrencileri genelde 2 ile 4 kişi aynı evi paylaşıyor. Bu paylaşım masrafların da bölünmesini sağlıyor. İki öğrencinin bir evi paylaştığını varsayarsak, üniversiteliler İstanbul’da barınmak için aylık ortalama 400 ile 750 TL arasında kira ödüyor ev kiraları da ortalama 1200 ile 1500 TL seviyesinde. Elektrik, su ve doğalgaz faturaları da ortalama aylık 150 TL tutuyor. Ulaşım için de İETT’nin indirimli öğrenci kartı ile seyahat ediyorlar ve her bir sefer için 1.15 TL ödüyorlar. Bir öğrencinin okula gidip gelirken günde iki sefer yaptığını düşünürsek aylık 69 TL ulaşım masrafı oluyor.
Ayda 655 TL
Üniversite öğrencilerinin kira, fatura gibi sabit giderlerin dışında, kişisel harcamaları ayda ortalama 655 TL’ye geliyor.
Aylık masraf 2 bin TL
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılı eğitim harcamalarını indeksine göre öğrenci başına en yüksek harcama 13 bin 245 TL ile yükseköğretimde görülüyor. Tabii bu rakam 2 yıl öncesinin ve devlet üniversitesine giden öğrencilerin ortalaması.
Sürekli iletişim halinde ve online olmak isteyen gençlerin, kira, fatura gibi sabit giderlerin dışında, kişisel harcamaları ayda ortalama 655 TL’ye geliyor. Araştırmaya göre, en büyük harcama kalemlerini yeme içmenin oluşturduğu üniversite gençliğinin yüzde 56’sı haftada en az birkaç kez cafe veya restorana gittiğini, yaklaşık yarısı ise haftada en az bir kez fast food restoranına gittiğini belirtiyor.
Gençlik pazarlama şirketi iamyouth, ilkini 2013 yılında gerçekleştirdiği ve büyük ilgi gören “Kampüsün Nabzı Araştırması”nı 2015 yılında İneva Araştırma ve Danışmanlık şirketi işbirliğinde yaptı. Araştırma sonuçlarına göre, üniversite öğrencilerinin kira, fatura gibi sabit giderlerin dışında, kişisel harcamaları ayda ortalama 655 TL’ye geliyor. 18-25 yaş arası üniversite gençliği içerisinde gençlik pazarlama şirketi iamyouth’un 9 ilde, 22 devlet ve vakıf 1.312 üniversitesinde,öğrenciyle, online araştırma yöntemiyle gerçekleştirldi. “Kampüsün Nabzı” araştırmasına göre üniversite öğrencilerinin ortalama 655 TL’lik masrafları yemek, alışveriş ve ulaşımı kapsıyor. Öğrenciler eğer okulda öğlen yemeğini yerse ortalama günde 5 TL ödüyorlar. Bu ayda 150 TL demek. Sabah kahvaltısını genelde geçiştiren üniversiteliler bunun için de günlük ortalama 3 TL harcıyorlar. Akşam yemeği masrafı da yine ortalama 10 TL kadar bir yekün tutuyor. Kira, cep telefonu ve internet faturalarıyla bu masraflar aylık ortalama 2 bin TL’yi buluyor.
Yıllık harcama ise toplamda 24 bin TL’ye ulaşıyor.
13 bin 245 TL
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılı eğitim harcamalarını indeksine göre öğrenci başına en yüksek harcama 13 bin 245 TL ile yükseköğretimde görülüyor.
304 bin TL
Yıllık eğitim ücreti 37 bin TL olan bir vakıf üniversitesinde 5 yıllık eğitim sonunda öğrencinin ‘BabaBank’a borcu 304 bin 802 TL oluyor
İletişime ayda 60 TL
Kampüstekilerin hayatta vazgeçemeyeceğini düşündüğü ürünlerin başında yüzde 56 ile cep telefonu yüzde 38 ile internet geliyor ögrenciler iletişim için aylık ortalama 60 TL harcıyor bu kalem yılda 720 TL yapıyor. Gençlerin yüzde 94’ü, neredeyse tamamı akıllı cep telefonu kullanıyor ve bu telefonlarını ortalama 2-3 yılda bir değiştiriyorlar.
Araştırmaya göre, en büyük harcama kalemlerini yeme içmenin oluşturduğu üniversite gençliğinin yüzde 56’sı haftada en az birkaç kez cafe veya restorana gittiğini, yaklaşık yarısı ise haftada en az bir kez fast food restoranına gittiğini belirtiyor.
Diğer masrafları da eklenince yılda ortalama 24 bin TL’den 5 yılda (hiçbir şeye zam gelmediği düşünülürse) ailenin üniversiteli çocuğu için 125 bin liralık ekstra bir bütçe ayırması demek. Sonuç olarak üniversiteyi kazanan bir öğrenci mezun olana kadarlık 5 yıllık sürede toplam 420-425 bin lira harcanıyor.
Başırılı öğrenciye ayda 5 bin TL burs
Hem devlet hem de vakıf üniversiteleri dereceye girerek kendilerini tercih eden öğrencilere cazip burs imkanları sunuyor.
İlk 500’e giren öğrenciye ayda 6 bin TL’ye kadar burs veren üniversiteler var. Devlet üniversitelerinin verdiği burslar vakıf üniversitelerine göre düşük miktarda oluyor. Hasan Kalyoncu Üniversitesi ilk 100’e 5 bin TL, Medipol 3 bin TL veriyor. İlk tercihinde Boğaziçi Üniversitesi’ne yerleşenlere aylık 400 TL burs veriliyor.
Öğrencilere yalnızca üniversiteler ve yükseköğretim kurumları burs vermiyor. Birçok dernek ve sivil toplum örgütü başarılı öğrencilerin eğitimlerine destek oluyor.
Türkiye’de vakıf üniversitelerinin sayıları gün geçtikçe artıyor. 80’i bulan vakıf üniversitelerin ücretleri bölümden bölüme değişiyor.
En pahalı bölümlerin başında yıllık 76 bin TL ile tıp fakülteleri, diş hekimliği ve pilotaj bölümleri yer alıyor. Meslek yüksekokullarının ise ücretleri burssuz 15 bin TL civarında.