Turyap'tan ara bulucu çözüm!
Turyap, mahkemeye gitmeden en geç 90 gün içinde gayrimenkulleri hakkaniyetle paylaştırmayı hedefliyor.
Gayrimenkul pazarlama ve aracılık hizmetlerinde geliştirdiği farklı yöntemlerle tanınan sektörün en köklü kuruluşlarından TURYAP, gayrimenkulden doğan uyuşmazlıkları çözmek için T.C. Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı’nın resmi arabulucularının katılımı ve katkısı ile ‘‘Gayrimenkul Çözüm Merkezi’’ni hayata geçiriyor.
Turyap'ın hayata geçireceği Gayrimenkul Çözüm Merkezi sistemine göre, arabulucu avukatlar, uzlaşamayan taraflar arasında 9 ile 90 gün arasında uzlaşma sağlayacak ve miras, boşanma gibi durumlarda gayrimenkul paylaşımının adli yollara girmesinin önü kesilmeye çalışılacak.
9 ile 90 gün arasında uzlaşmaya varılamayan durumlarda ise olay mahkeme yoluna taşınacak.
Banka kredisi bitmeyen gayrimenkullerin, icra kanalıyla satışında değer kaybı yaşandığı için, Turyap değer kaybını önleyerek, borcun kapatılıp alacaklı olan tarafın da kazançlı çıkması sağlayacak.
Miras, boşanma, ticari ortaklığın sonlanması, kentsel dönüşüm, ipotek ve icra, kiralamadan doğan ihtilaflar gibi farklı sebeplerle paylaşılamayan gayrimenkullerin çözümü için Adalet Bakanlığı siciline kayıtlı resmi arabulucu, akademik danışman, tapu uzmanı, eksper, gayrimenkul uzmanı ve raportörden oluşan ekip, TURYAP Gayrimenkul Çözüm Merkezi çatısı altında birleşiyor.
Gayrimenkul Çözüm Merkezi, dünyada 161 ülkede uygulanan, Türkiye’de yargı yükünün azaltılması amaçlanarak ortaya çıkmış arabuluculuk sisteminin gayrimenkule konu olan hukuk uyuşmazlıklarını hızlı, az masraflı ve objektif şekilde çözmek isteyenlere kapılarını açıyor.
Gayrimenkulleri 9 ila 90 günde hakkaniyetle paylaştırıyoruz
Gayrimenkul Çözüm Merkezi’nin basın toplantısında konuşan TURYAP Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay, gayrimenkul sektöründeki otuz yılı aşkın tecrübesi ile uzmanları bir araya getirerek mahkemeye gitmeden en geç 90 gün içinde gayrimenkulleri hakkaniyetle paylaştırmayı hedeflediklerini söyledi. Sarıbay, mahkemelerin uzun ve masraflı bir yol olduğunu, bu süreçte hem gayrimenkullerin atıl kaldığını hem de tarafların birbirine husumet beslediğini, maddi ve manevi zararlar verdiğini; ihtiyaç olduğu için böyle bir kanun çıktığını ve tarafların uzlaşması sonucunda ortaya çıkan tutanağın ilam niteliğinde belge olarak kayıt altına alınabileceğini belirterek sözlerine devam etti: ‘‘Geçmişten günümüze mal paylaşımında, arazi işlerinde bir problem olduğunda işin içinden çıkılmadığında araya akliselim insanlar girerdi. Biz de gayrimenkul alım-satım hizmetlerinde bu işe aracılık edip orta yolu bulur; sonrasında kazan-kazan yöntemiyle her iki tarafın menfaatini gözeterek mallarını satar ya da paylaştırırdık. Arabuluculuk sisteminin Türkiye’de yaygınlaşmasıyla gayrimenkul sektöründe buna öncülük edeceğiz. Mahkemeye gitmek istemeyen ya da şu an dava sürecinde olanlar bize başvurabilir’’ dedi.
Ekonomiye kazandırılamayan gayrimenkullerin yalnız şahıslar değil ülke ekonomisi için de ciddi kayıplara neden olduğunu belirten Sarıbay şunları söyledi: ‘‘Sadece mirasa konulu ihtilaflar nedeniyle ortaya çıkan ekonomik kaybın 167 milyar dolar olduğu tespit ediliyor. Atıl durumda kalmış gayrimenkulleri ekonomiye katmanın yanı sıra hem mahkemelerin iş yükü hafifleyecek hem de taraflar birbirini kırmadan; harç, mahkeme giderleri, vergi olmadan, doğru ekspertiz ve yönlendirme ile seri ve az masraflı çözüme ulaşacak. İkna yöntemi, psikoloji, müzakere teknikleri, beden dili, iletişim teknikleri gibi eğitimler alan arabulucular kararı verdikten sonra gayrimenkul satılıp paylaştırılacaksa ya da taraflardan biri alacaksa biz değerinde satılmasına ya da kiralanmasına aracılık edeceğiz ve hakkaniyetle paylaştıracağız’’ dedi.