Koşu her geçen gün popülaritesini artırıyor, 21 K’lık yarı maraton ve 42K’lık maratonlara katılım oldukça yüksek. Geçtiğimiz hafta sonu koşulan Bozcaada Maratonu’na 10 bine yakın sporcu katıldı. Her yıl düzenlenen 42 K’lık İstanbul maratonunda ise 25 bin atlet ve 100 bine yakın vatandaş koştu. Ama şehir içinde koşulan asfalt yarışları artık birçok uzun mesafe koşucusunu kesmiyor, sporcular limitlerini zorlayacakları, doğa ile mücadele edecekleri, 24 saat süren ve ortalama 100 ile 150 km’lik ultra maratonlara yöneliyor. Ultra maratonlar bir anlamda insanın doğa ile yarışı, hem daha uzun hem de sınırları oldukça zorlayan ekstrem bir koşu tarzı. Son yıllarda gerek ülkemizde gerese de dünyada çığ gibi büyüyen bir spor. 10 yıl önce dünyada 160 ultra maraton etkinliği koşulurken bugün bu sayı yıl boyunca 1800’ü buluyor. Türkiye’de ise bugün uluslararası ultra maraton takviminde yer alan, yerli ve yabancı binlerce sporcunun katıldığı 16 ultra maraton koşuluyor.
8 yıl önce 10 kişi ile başladı
Türkiye’de ultra maratonlar düzenleyen Uzun Etap’ın proje yöneticisi Ecem Eroğlu, “2010’da ilk defa Likya Ultra’yı düzenlediğimizde 10 koşucu katılmıştı, sahada ise 50 kişilik organizasyon ekibimiz vardı. Şimdi baktığımızda koşu ile yeni tanışan herkes bir an önce kendini geliştirip hevesle yarı maratonlara, maratonlara ve hatta ultra maratonlara hazırlanıyor. Likya Yolu Ultra Maratonu’nu da kendileri için bir hedef olarak belirliyorlar. Likya’ya olan ilgi gibi yine aynı şekilde mental ve sıcaklık olarak zorlu ve Türkiye’nin ilk 160 km yarışı olan Garmin Runfire Tuz Gölü Maratonu için de ilgi büyük” diyor.
Uluslararası çapta 16 yarış koşuluyor
Ülkemizin yedi bölgesinde Mammut Tahtalı Run to Sky, Likya Yolu Ultra Maratonu, Raidlight Aladağlar Sky Trail, Garmin Run Fire Tuz Gölü Ultra, Kapadokya Ultra Trail, Sky Erciyes, Olimpos Ultra Trail, Bodrum Ultra Maraton, Pamukkale Ultra, Çekmeköy Ultra, Orhangazi Ultra Maraton, Uludağ Ultra, İznik Ultra Maraton, İznik dağ maratonu, İda Ultra, Kaçkar Ultra Maraton gibi 16 ultra maraton koşuluyor. Dünyada ise yıl boyunca farklı coğrafyalarda sınırları zorlayan etkinlikler düzenleniyor. Birçok sporcu ülke ülke gezerek ultra maratonların peşinden koşuyor.
Ultra maratonların geçmişine baktığımızda 1837’de ilki düzenlenen Londra Brighton arası koşulan 89 K’lık yarış ile karşımıza çıkıyor. O dönem için sıradışı olan bu ultra maraton kavramı bugün 1800’e yakın farklı organizasyonda vücut buluyor, Run Ultra internet sitesinin editörü Steve Diederich son 10 yılda ultra maraton sayısının yüzde 1000 arttığını vurguluyor. Amerika’da yayımlanan Ultra Running dergisi de 1981’den beri Kuzey Amerika’da koşulan ultra maratonların istatistiklerini tutuyor, derginin veri tabanına göre 2003’te 18 bin kişi ultra maratonlarda finişi görmüşken bu rakam 2017’de 105 bine yükselmiş. Dünyada en fazla ultra maraton ise Hong Kong’da koşuluyor, 10 yıl önce 6 olan ultramaraton sayısı bugün 60.
Türkiye’nin en zor maratonu - Mammut Tahtalı Run to Sky
İsviçreli outdoor markası Mammut’un dünyada desteklediği tek yarış organizasyonu olan “Mammut Tahtalı Run to Sky”, markanın Türkiye distribütörü Sportive’in desteğiyle adrenalin tutkunlarını bir araya getiriyor. Organizasyonda, her biri farklı zorluk seviyesi, eğim ve irtifaya sahip 5 yarış gerçekleştiriliyor. Likya yolunu ve Kemer Bey Dağları’nı içine alan parkuruyla antik yürüyüş yolları arasında farklı bir dünyaya adım atmayı sağlayan Mammut Tahtalı Run to Sky, Tahtalı Dağı’nın 2 bin 365 metrelik zirvesinde sona buluyor. Bu yılki yarışa Türkiye’nin yanı sıra 24 ülkeden de sporcunun geldiği organizasyona 400’ü aşkın koşucu katıldı. Türkiye’de düzenlenen en zor ultra parkur olma özelliği taşıyan ve Ultra XL Sky Marathon kategorisine giren Tahtalı Ultra Sky, 96.8 km’lik etabıyla katılımcılara zorlu bir yarış deneyimi yaşattı. Bu yıl yarışı Dylan Netter birinci olarak tamamladı.
Tuzun üstünde 160 kilometre - Garmin Runfire Tuz Gölü Ultra Trail
Tuz Gölü’nün sonsuz beyazlığında 28-30 Temmuz tarihleri arasında 21K, 42K, 80K Tuz Gölü Ultra Trail ve Tuz Gölü 100 mil (160 km) olmak üzere 4 kategoride gerçekleşecek olan “Garmin Runfire Salt Lake Ultra Trail” spor tutkunlarının sınırlarını zorlayacak. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından resmen desteklenen ve dünyanın dört bir yanından sporcuları kucaklayan maratonun rotası, aynı zamanda yarış direktörü olan ve daha önce dünya çapında zorlu pek çok ultra maraton tamamlayan Prof. Dr. Taner Damcı tarafından hazırlanmış.
Türkiye’de düzenlenen ilk ultra maraton - Likya Yolu Ultra Maratonu
Gelidonya Feneri ve Musa Dağı’ndan geçip Çıralı’da sona eren eşsiz bir rotada koşulan Türkiye’nin ilk ultra maratonu olan ve yüksek mücadeleye dayalı uluslararası Likya Yolu Ultra Maratonu bu yıl 28-30 Eylül’de koşulacak. 180K, 130 K, 55 K, 30 K ve 13K’lık zorlu parkurlarda gerçekleşecek. Bu yıl programa katılan ve Demre’den başlayıp Ölüdeniz’e uzanan 180 km’lik Likya Ultra XXL en üst seviye bir ultra deneyimi.
İda Ultra - 20 saat sürüyor
1-2 Aralık’ta Kaz Dağları’nda koşulacak İDA ultra Yeşilyurt Köyü’nde başlayıp 103 km sonra Güre’de sona erecek. Parkur içinde 7 kontrol noktasının bulunacağı yarışın yüzde 90’ı arazide geçecek. Zorlu tırmanışların da olduğu IDA ultra Kaz Dağları’nın büyülü coğrafyasında 20 saat sürecek.
İznik Ultra - İki gün koşuluyor
Koşu takviminin en zor yarışlardan biri her yıl Nisan ayının son haftası İznik Gölü çevresinde koşuluyor. Bireysel patika yarışı olan İznik Ultra’nın 139 kilometrelik en zorlu yarışı gece yarısı başlıyor, 25 saat sonra gece saat 01:00’de yarışmacılar İznik’te finişi görüyor.
Kapadokya Ultra-Trail - Zorlu patikalar...
UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alan Kapadokya’nın vadilerinde ve platolarında gerçekleştirilen yaklaşık 119 km uzunluğunda ve 3 bin 730 m+ tırmanış içeren bir ultra patika koşusu olan Salomon Kapadokya Ultra-Trail 20 -21 Ekim’de koşulacak, yarış 24 saat sürecek.
Kaçkar Ultra - Karadeniz zorlayacak
Türkiye’nin en güzel dağlık alanı Kaçkar Dağları’nda 15 Eylül’de düzenlenecek eşsiz bir yarış. Doğu Karadeniz ve Kafkas coğrafyasının en özel noktasındaki Kaçkar Dağları Milli Parkı’nda 46 km’lik Kaçkar Ultra, 15 km’lik Çinçiva koşusunda sporcular limitleri zorlayacak.
Sapanca Ultra Maratonu - İstanbul’a çok yakın
Gönlü zirvelerde olan her ultra maraton koşucusunun tekrar tekrar deneyeceği bir parkur. 9 Haziran’da Sapanca Gölü’nden sabah 07’de başlayacak 55 km’lik yarış, Altıoluk Yaylası geçilikten sonra Kartepe’nin zirvesine tırmanılacak. Maraton en geç saat 17:30’da sona erecek. Aynı gün 9K ve 35K yarışları da koşulacak.
Erciyes Ultra Sky Trail - En dik maraton
Temmuzun 2’nci haftası Erciyes Dağı’nda koşulacak zorlu bir tırmanış yarışı. 64 km’lik arazi yarışı 15 saat sürecek. 4.5 km’lik Vertical yarışında ise koşucular yüzde 64 dik eğimli parkurda 1000 metrelik tırmanış yarışı yapacak. Bu Avrupa’nın en yüksek dikey koşusu kabul ediliyor.