Türkiye’nin en gözde sörf merkezleri
Popüleritesi her geçen gün artan bir doğa sporu sörf...
Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde son yıllarda genç-yaşlı, kadın-erkek fark etmeksizin popüleritesi her geçen gün artan bir doğa sporu sörf... Denizde hem rakiplere, hem de rüzgâra ve doğaya karşı mücadele etmeyi başarmak hiç kolay bir iş değil. İşte rüzgârın yönünü tayin etmeyi ve “board” adlı sörf tahtasında dengede durmayı ö?renerek adrenalini dorukta yaşayabileceğiniz önemli sörf merkezleri...
Rüzgâr sörfü yaklaşık 40 yıl önce ABD’nin California Eyaletinde Jim Drake ve Hoyle Schweitzer adlı iki arkadaşın dalga sörfü için kullandıkları “board”a bir yelken monte ederek ortaya çıkardıkları tasarım ile başladı. Sörf, 1984 Los Angeles Olimpiyatları’nda olimpik bir spor dalı olarak tüm dünya tarafından tanındı. Türkiye de sörfle 1980’lerde tanıştı. Çeşme ve Bodrum’da bir grup Avrupalı heveslinin başlattığı spor, önceleri sadece az sayıda meraklının yaptığı bir hobiydi. Birbiri ardına açılan sörf okulları sayesinde sörf tutkunlarının sayısı her geçen gün arttı ve kuzeyden güneye sörfe elverişli rüzgârlara ev sahipliği yapan plajları ile Türkiye, dünyanın önemli sörf merkezleri arasına girdi.
ALAÇATI
Yüzme bilmeyenler bile sörf öğrenebiliyor
İzmir’e 70 km, Çeşme merkeze yaklaşık 10 dakika uzaklıkta olan Alaçatı plajı rüzgâr sörfünde yalnızca Türkiye’de değil, dünya üzerinde de önemli noktalardan biri... 15 yıldan uzun süredir sörfçülerin uğrak yeri olan Alaçatı plajının en yoğun olduğu dönem Nisan-Kasım arası. Sörf için müthiş bir rüzgârı olan bu ince kumlu plajın en büyük özelliği, sahilden 700 metre açığa kadar su derinliğinin bir metreyi geçmemesi... Bu özellik yüzme bilmeyenlerin bile sörf öğrenebilmesini sağlıyor. Yılın her günü rüzgârlı olan Alaçatı’da yazın rüzgâr yüzde 90 kuzeyden esiyor. Kışın da lodos alan Alaçatı’da dalga sörfü büyük bir keyifle yapılıyor. Sörfçülerin en çok tercih ettiği kuvvetli rüzgâr ve dalgasız deniz Alaçatı’nın en önemli özelliği...
ILICA
Sörfe yeni ba?layanlar için ideal bir plaj
Çeşme’nin en büyük ve dünyanın sayılı plajlarından biri olan Ilıca plajı, ince beyaz kumuyla yeni başlayanlar için ideal. Kıyıdan denize doğru yaklaşık 100 metrelik bir şeridin insan boyunu geçmemesi, Ilıca plajının en belirgin özelliği.
BÜYÜKÇEKMECE
İstanbul’un en popüler sörf alanı
İstanbullu rüzgâr sörfü tutkunlarının ilk adresi Büyükçekmece Gölü kıyısındaki Mimarsinan Beldesi. Burası İstanbul’un Trakya rüzgârlarını alan en popüler ve en elverişli rüzgar sörfü alanı... Uygun rüzgârlar Temmuz’da başlıyor ve Ekim sonuna kadar sürüyor. Mimarsinan, ayrıca Türkiye Windsurf Şampiyonası’na da ev sahipliği yapıyor.
SEFERİHİSAR
Kalabalığı sevmeyenlerin seçimi
Türkiye’nin sörf yapılabilecek en iyi köşelerinden birisi olan Seferihisar Akkum plajı, İzmir’in bir diğer sörf alanı... Kalabalıktan uzak rüzgâr ve denizin tadını çıkartmak isteyenlerin tercih ettiği bir yer.
ŞARKÖY
Dört yıldır mavi bayrak alıyor
İstanbul’a yaklaşık 200 km uzaklıktaki Tekirda? Şarköy plajı, dört yıldır mavi bayrakla ödüllendiriliyor. İstanbul’dan da sörf yapmak için gelen çok sayıda sörfçünün Şarköy’ü tercih etmelerindeki en önemli sebeplerden biri sürekli esen poyrazsa, bir diğeri de gözlerden uzak, sakin bir tatil bölgesinde olması... Denizin sığ oluşu ve bazı yerlerde 70-80 metre devam etmesi sörfe yeni başlayanlar için kolaylık sağlıyor.
DATÇA
Yazları sürekli şiddetli rüzgâra açık
Sörfçüler için en büyük avantajı etrafında sürekli rüzgar estirmesi olan Datça Yarımadası’nın yaz aylarının özellikle öğleden sonraları, bu şiddetli rüzgarı yakalamak için ideal. Rüzgârlar çok sert olabildiğinden, yeni başlayanlar için tavsiye edilmiyor. Datça’da sk sk uluslararas sörf ?ampiyonalar düzenleniyor.
GÖKÇEADA
Sörf yapmak için gelen yabancılar çoğunlukta
Aydıncık sahilinde açılan sörf okulu ve tesisler sayesinde Türkiye’nin sörf merkezleri arasına giren Gökçeada’ya özellikle sörf yapmak için gelen yabancılar çoğunlukta... 300 gün boyunca esen kesintisiz rüzgâr, denizde dalga yaratmıyor. Bu da rüzgâr sörfü tutkunları için çok elverişli bir alan oluşturuyor.
BODRUM
Ege’nin ünlü meltemi hiç eksik olmaz
Bodrum Yarımadası’ndaki Turgutreis ve Akyarlar koyları sörf sporunda giderek önem kazanıyor. Yeni açılan sörf okulları sayesinde Alaçatı kadar olmasa da, bölgenin popülaritesi iyice arttı. Ege’nin ünlü meltemi bu kıyılardan eksik olmuyor. Ancak, bu bölge derinliği sebebiyle yeni başlayanlar için çok uygun değil.