Türkiye’nin 18 hazinesi
Dünyanın günümüze ulaşan en eski tapınağı olarak bilinen Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girdi ve böylece Türkiye’nin listedeki doğal ve kültürel değerlerin sayısı 18’e çıktı.
Aphrodisyas / Aydın
Zenginliğin başkenti
Geçtiğimiz yıl UNESCO Dünya Mirası Listesine giren Afrodisias Antik Kenti Yunan-Roma dönemi mimari ve kent özelliklerini çok iyi yansıtan bir yerleşim yeri. Kentteki Afrodit Tapınağı İÖ 3. yüzyıla, kentin kendisi ise bir yüzyıl sonraya dayanıyor. Arkeolojik alan, Afrodisias ve kentin kuzeyindeki mermer ocaklarından oluşuyor. Kentin zenginliği bu mermer ocaklarından geliyor. Afrodisias Arkeolojik Kenti’nde tapınaklar, bir tiyatro, bir toplanma yeri ve iki hamam bulunuyor.
Göbeklitepe / Şanlıurfa
Tarihin sıfır noktası
12 bin yıllık geçmişi ile dünyanın en eski tapınağı olan Göbeklitepe’de ‘T’ biçimli dikili taşlar, dairesel ve dikdörtgen şekilli tapınak kalıntıları bulundu. Doğuş Grubu’nun 20 yıllığına ana sponsoru olduğu Göbeklitepe’nin daha iyi korunması için geçtiğimiz aylarda çatı koruması ve seyir terası inşa edilmişti.
Selimiye Camii / Edirne
Mimari şaheser
Edirne’yi taçlandıran Selimiye Camii ve Külliyesi, 16. yüzyılda Sultan II. Selim adına yaptırıldı. Mimar Sinan’ın ustalık dönemi eseri olan cami ve külliye dünya mimarlık tarihinin en önemli yapıtlarından biri. İnsan dehasının şaheserlerinden biri olarak kabul edilen eser, UNESCO Listesi’ne 2011’de girdi.
Hattuşa (Boğazköy) / Çorum
Anadolu’nun kalbi
Hitit kültürünün merkezi başkent Hattuşa (Boğazköy) UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1986 yılında girdi. Kent, Budaközü Ovası’nın bir ucunda yükseliyor ve yaklaşık iki kilometrekarelik bir alan kaplıyor. Hattuşa’nın görülebilen kalıntılarının çoğu İÖ 13. yüzyıldaki büyük yeniden yapılanma dönemine ait.
Bergama / İzmir
Dokuz farklı bileşen
Helenistik, Roma, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerine ait katmanları barındıran Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı, 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Alan Pergamon, Kibele Kutsal Alanı ve Maltepe tümülüsleri olmak üzere dokuz farklı bileşenden oluşuyor.
Divriği Ulu Cami / Sivas
Taş işçiliğinin şahikası
Sivas’ın Divriği ilçesindeki Ulu Cami ve Darüşşifası mimarlık tarihinin başyapıtlarından sayılıyor. Yapı, mimari özelliklerinin yanı sıra Anadolu’nun geleneksel taş işçiliğinin seçkin bir örneği olması nedeniyle de 1985 yılından beri UNESCO Listesi’nde yer alıyor.
Nemrut Dağı / Adıyaman
Zeus’un yüce tahtı
Nemrut Dağı, “Zeus’un göklerdeki tahtına en yakın yer” olarak tanımlanıyor. Yüksekliği 2 bin 206 metreyi bulan Nemrut görkemli tümülüsü, dev tanrı heykelleri ve kabartmalarıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1987’de girdi.
İstanbul Tarihi Alanları
1985’ten beri listede
İstanbul, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dört ana bölüm olarak yer alıyor: Arkeolojik Park, Süleymaniye Koruma Alanı. Zeyrek Koruma Alanı ve Tarihi Surlar Koruma Alanı. İstanbul’un Tarihi Alanları, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1985 yılında girdi.
Diyarbakır Kalesi ve Surları
Uzaydan görünüyor
Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı, 2015 yılında UNESCO Listesi’ne girdi. Diyarbakır Kalesi, surlar ve burçlar hâlâ orijinal ve özgün kültür varlıkları olarak yaşıyor.
Ani Şehri / Kars
Kültür merkezi