Türkiye dünyanın yaşanması en zor ülkeleri arasına girdi
OECD'nin hazırladığı 2014 Yaşam Kalitesi raporunda Avustralya'nın başkenti Canberra yaşanılacak en iyi kent seçildi. 34 ülkeyi kapsayan araştırma raporunda Türkiye ise yaşaması en zor ülkeler arasında yer aldı
Türkiye yaşaması en zor ülkeler arasında
Fransa'nın başkenti Paris merkezli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Türkiye'nin de içinde bulunduğu üye 34 ülkeyi bölgesel olarak yaşam kalitesine göre değerlendirdi.
Ülkelerin ve bölgelerin refah seviyesine göre değerlendirildiği raporda dünyanın en yaşanılası şehri olarak Avustralya'nın başkenti Canberra seçildi. Raporun en çarpıcı yanı ise Türkiye'nin en zor yaşanılacak ülkeler arasında bulunması oldu. Türkiye; Meksika, Macaristan, Polonya, Slovakya ile beraber dünyanın yaşaması en zor ülkesi olarak rapordaki yerini aldı.
Ülke sıralamasında Avustralya
Canberra, bölgesel olarak raporun ilk sırasında yer alırken Avustralya da ülke sıralamasında birinci oldu. OECD, 34 ülkenin 362 bölgesinin refahını; gelir, eğitim, iş, güvenlik, sağlık, barınma, sivil topluma katılım, hizmet sektörüne erişim ve çevre açısından değerlendirdi. Avustralya'nın Sidney, Melbourne ve Perth şehirleri de ilk 10 bölge arasında bulundu.
Rapora göre ABD'deki New Hampshire ve Minnesota da en iyi bölgeler arasında yer alıyor. Yaşanılacak en iyi ülkeler arasında Avustralya'yı Norveç, Kanada, İsveç ve ABD takip ediyor.
Meksika eyaletleri sonuncu
Avustralya gazeteleri rapor sonucunu sevinçle karşılarken, bazıları mizahi bir şekilde ele aldı. Kimileri Canberra'nın en iyi şehir seçilmesinin gurur verici olduğunu kaleme alırken, bazıları başkentin nasıl en iyi seçildiğini sorguladı. Avustralya, eğitim dışında bütün kriterlere göre en iyi ülke oldu.
Buna sebep olarak çalışanların çoğunun lise mezunu olması gösterildi. Avustralya'da seçimlere katılım zorunlu olduğu için sivil topluma katılım kategorinde en iyi puanı edindi.
Meksika'nın 10 eyaleti ise bölgeler arasında yaşaması en zor 10 yer arasında konumlandı. Meksika'da işsizlik Avrupa ve ABD'deki orana göre çok daha düşük olsa da çalışanların yeteri kadar maaş alamaması eyaletlerin son sıralarda olmasına yol açtı. Rapor, dünyadaki bölgeleri yaşamanın zor ve kolay olduğu yerler olarak konumlandırması açısından önem arz ediyor.
Türkiye eğitimde sonuncu sırada
Türkiye'nin yaşaması en zor ülkelerden biri olması raporun en dikkat çekici sonuçlarından. 34 OECD ülkesi arasında Türkiye'nin bulunduğu konumları aşağıdaki listede görebilirsiniz:
l Hizmet sektörüne erişim: 33 l Sivil topluma katılım: 4 l Eğitim: 34 l İş: 32 l Çevre: 31 l Gelir: 26 l Sağlık: 31 l Güvenlik: 30 l Barınma: 32
İstanbul'da sivil katılım çok yüksek
İstanbul'un en iyi olduğu alan 10 üzerinden 9.4 puanla güvenlik oldu. İstanbul'un bölgesel olarak benzer seviyede bulunduğu yerler ise Yunanistan'da Ege Adaları ve Girit, İtalya'da Campania, Fransa'da Nord-Pas-de-Calais ve Slovakya'nın merkezi oldu. İstanbul diğer alanlarda 10 üzerinden aşağıdaki puanları aldı:
* Hizmet sektörüne erişim: 6.5
* Sivil topluma katılım: 4
* Eğitim: 2.7
* İş: 2.7
* Çevre: 3.9
* Gelir: 4
* Sağlık: 2.4
* Güvenlik: 8
* Barınma: 0.3