Türk Rock’unu çizgilerle anlattılar
Berk Kuruçay ve Emirhan Perker tarafından hazırlanan “Yalnızlar Rıhtımı-Çizgilerle Türk Rock Tarihi”, rock müziğin tarihini çizgilerle yansıtmaya çalışıyor.
Yaklaşık dört yıl önce, Güven Erkin Erkal’ın hazırlamış olduğu “Türkiye Rock Tarihi/Saykodelik Yıllar” isimli kitap belki de alanındaki en önemli çalışmaydı. İçerik olarak yalnızca ansiklopedik bilgilere değinilmemiş ve rock tarihimizin puslu kalmış alanlarına da yer verilmişti. Kitabın ikinci cildini meraklı gözlerle beklerken, bu ay içerisinde karikatürist Emirhan Perker (M. Kutlukhan Perker’in kardeşi) ve yazar Berk Kuruçay’ın ortak çalışması “Yalnızlar Rıhtımı Çizgilerle Türk Rock Tarihi” raflardaki yerini aldı. Erkal’ın hazırladığı kitaptan esinler taşıyan çalışmada, Erkin Koray’dan Barış Manço’ya, Teoman’dan Yavuz Çetin’e kadar rock tarihimizin ustalarının çizimleri bulunurken her sayfada nokta atışı bilgilere yer verilmiş. Kitabın bir başka güzelliği ise her sayfanın sol üst köşesinde bulunan QR kodlar. Bu sayede söz konusu grupların müziklerini dinleme şansı elde ediyorsunuz.
Rock tarihi hakkında böyle bir çalışma fikri nasıl ortaya çıktı?
Berk Kuruçay: Dinlediğimiz ve sevdiğimiz isimler hakkında bir kitap çalışması yapmak istiyorduk. Yaklaşık 4-5 ay önce başladık. Çok eski gruplar, isimler de var. Yapmak riskliydi. Yeterli materyalin olduğunu fark edince yazmaya koyuldum.
Emirhan Perker: Bazı gruplar çok eski, Youtube’dan TRT görüntülerini dondurup çizmek zorladı bizi. Adamın suratı bile gözükmüyor, düşük pikselli hepsi. Mesela 1964 Mavi Işıklar grubu. Yeni hallerini değil geçmişini çizmek zorundasınız. Hepsinin orijinal haline bakarak çizdik.
Çizim aşamasında her ismi tek tek dinledik
Emirhan Bey sizi dergilerdeki karikatürlerle ve “Replikler” kitabıyla biliyoruz. Ağır topları çizmek gerginlik yarattı mı üzerinizde?
E.P: Yıllarca dinlediğimiz gruplar olduğu için çizerken zevk alıyorsun. Sıkıntı olmadı diyebilirim. En fazla Barış
Manço ve Kargo’yu severek çizdim. Zaten çizim aşamasında hepsini dinledik. Bütün işlerimde böyledir; çizdiğim şeyleri dinlerim, izlerim.
B.K: Ben de Hayko Cepkin ve Athena’yı yazarken zevk aldım. İnsanların bilmediği, şaşıracakları kısa bilgilere yer vermeye çalıştım bu gruplarla ilgili.
Erkin Koray sevdanızdan olsa gerek, kitabın ismini de Yalnızlar Rıhtımı koymuşsunuz...
B.K: Kitabın içerisindeki adamlar bir dönem boyunca yalnız kalmış, bundan beslenmiş ve en büyük motivasyonları bu ruh olmuştur. Aslında müzik onların hayata tutunma manifestoları diyebiliriz.
İlk grup: Kafadarlar!
Rock müziğin öncülerinden Barış Manço, 1958 yılında ilk grubu olan Kafadarlar’ı kurdu ve efsane oldu.
Kadıköy’de doğan grup
Kadıköy kökenli punk rock grubu Athena 1990’da kuruldu.
Anadolu Rock efsanesiydi
Apaşlar, Kardaşlar, Moğollar ve Dervişan... Cem Karaca, Anadolu Rock türünün kurucularındandı. 2004’te hayatını kaybetti, ondan geriye kalan ise unutulmaz parçaları oldu.