Topukluları çıkarıp gol atıyorlar
Kızlar Sahada Turnuvası’na katılan Nevresim Takımı’nın kurucusu Teknik Direktör Samet Aybaba’nın kızı Gülşen Aybaba ile kadın futbolunu konuştuk.
Futbolun erkek sporu olmadığının en büyük kanıtı bu yıl dördüncüsü düzenlenen Kızlar Sahada futbol turnuvası. Yüksek ökçeli ayakkabılarını çıkaran kadınlar yeşil sahalarda fırtına gibi esiyor, meşin yuvarlağın hakkını veriyor. Maçlarda giydikleri renkli ve desenli formalar, “Cinsiyetçi sisteme gol atalım”, “Rejimdeyiz gol yemeyeceğiz”, “Toplumsal cinsiyet eşitliğinde ofsatta kalma” yazılı pankartlar futbola kadın elinin değdiğinin en büyük göstergeleri.
Turnuvaya katılan takımlardan en ilginci ise Nevresim Takımı. Takımın kurucusu Eskişehirspor’un Teknik Direktörü olan Samet Aybaba’nın klip yönetmeni kızı Gülşen Aybaba. Takımdaki tüm futbolcular bugüne kadar yalnızca seyirci olarak futbolla ilgilenmiş, hepsi iyi eğitim almış ve üst düzey yöneticilik yapan kadınlar.
Gülşen Aybaba takımın forveti, baba mesleğine nasıl merak sardığını soruyorum, “Ailemden dolayı futbol ile iç içe bir çocukluk gecirdim, futbol hayatımın her zaman bir parcasıydı” diyor.
Nevresim Takımı’nın isim annesi, 11 sırt numarasıyla top oynayan reklamcı ve metin yazarı Simla Yılmaz. Tüm oyuncular bu ismin dikkat çekici, akılda kalıcı ve aynı zamanda esprili olduğu için “Nevresim”e karar vermişler.
Aybaba, “Nevresim takimi ACEV yararına olan Kızlar Sahada Ligi için kuruldu” diyor, “Arkadaşlarımla birlikte hem eğlenmek hem de bir yardım kuruluşuna katkıda bulunabilmek istedik. E tabi maçlar için yaptığımız antrenmanlardan dolayida doğal yoldan zayıflamamış olduk” diye de belirtiyor...
‘Tecrübeli teknik adam Samet Aybaba’dan Nevresim Takımı taktik alıyor mu?’ diye soruyorum Gülşen’e, “Babamın bizim oyun tarzımızı çözmesi çok zor, taktik yerine tavsiye alıyoruz takımca” diyor... ‘Topu ayağımızda çok tutmayın hemen boşa çıkan arkadaşınıza bakın, pas yapın’ gibi tavsiyeler veriyormuş Samet hoca... Futbol oynamak zor mu soruma, “Yapabildiğımiz kadar yapıyoruz ama izlendiği kadar kolay bir spor olmadığını anlamış olduk.
SAÇLARIMIZ BOZULUNCA KONSANTRASYON GİDİYOR
Nevresim Takımı haftanın iki günü Beşiktaş Kadın Takımının golcücü Başak Gündoğdu tarafından çalıştırılıyor. Hem kondüsyon hem de hem taktik antreman yapıyorlar. Maçlardan önce mutlaka makyaj yaptıklarını söylüyor, “Saçlarımız bozulunca bazen konsantrasyonumuz bozuluyor” diyorlar.
“FUTBOL ADAM MIDIR?”
Aybaba “KadınlarIn tribünlerde olması yaşanan çirkin olayları azaltır, her branşta olduğu gibi futbolu kadınların olması bence çok güzel, yıllardır erkeklerden izlediğimiz bir sporu kadınlardan izlemek başta ilginç ama sonra çok keyif veriyor. Daha estetik ve nazik bir görselik ortaya çıkıyor.
ARTIK KIZLAR SAHADA’ ERKEKLER TRİBÜNDE
Turnuvanın organizatörü Melis Abacıoğlu, “Sporun cinsiyeti yok; her kadın ve erkek aynı tutku ile hepimizin aşık olduğu bu oyunu oynuyor. Futbolu bu kadar kuvvetli yapan da belki bu! Cinsiyet özelinde değil; birey ve takım bazında güçlü dönüşümleri yaratmaya açık bir platform futbol” diyor.
Bu bir feminist oluşum mu?
Feminizm nedense “erkek düşmanlığı” olarak anılıyor. Kızlar Sahada, futbol tutkusunu o özlediğimiz güzelliği ile; takım ruhuna vurgu yaparak yaşamak isteyen herkese açık bir oluşum. Cinsiyet, din, dil, ırk, cinsel tercih ayırımımız yok. Aksine, takım ruhunun ancak çok seslilikle olabileceğine gönülden inanıyoruz!
Hedefiniz nedir?
Türkiye genelinde ve dünyanın farklı ülkelerinde Kızlar Sahada’nın organize edilmesi. Futbol dünyada da bir erkek oyunu. Kadın futbolu diye bir tanımlama var ancak erkek futbolu diye bir kullanım yok. Erkeklerin oynadığı oyuna sadece futbol diyoruz. Bu da futbolu cinsiyet olarak oldukça yüklü bir kelime ve dolayısı ile spor haline getiriyor. Heyecanımız, kadının ‘’erkek sahasında’’ top oynarken saha kenarında da erkekler tarafından desteklenmesi. Bunun müthiş bir metafor olduğuna inanıyoruz.
Katılım nasıl? Kaç takım turnuvada yer aldı?
Şimdiye kadar 150’nin üstünde takım turnuvada yarıştı. Bu sene Gençlik Kupası Ekim’de oynanacak.
Yasemin Yürük
Hepsi Grubu solisti
Takımın defansıyım. Futbola ilgim derbileri izlemek düzeyinde. Sahada olmanın önemli bir tarafı da, kadınların da her şeyi yapabildiğini göstermek. Futbol oynamak konser vermekten daha riskli; sakatlanabilirsin, senin yüzünden gol yer takımın...
Gül Gezgin
Mimar
Futbolu lisedeyken oynuyordum. Haftada üç gün antrenman yapıyoruz. Zor ancak insanlar bir şekilde vakit ayırmaya başladı. İşle beraber yürüyor. Kendi aramızda halı sahada oynadığımız zaman çok dikkatli davranıyoruz. Ancak karşı taraf agresif bir şekilde yaklaştığı zaman kalıyoruz öyle.
Ecem Gündoğdu
Prodüktör
Kadın takımın kaptanıyım, grubumuza “Yarın herkes şu çorabı vs” giysin diye yazıyoruz. Bütün gün telefon geliyor, “Hangi çorabı giyecektik? Bu renk uyar mı?” gibi... Erkek arkadaşlarımıza “Akşam çıkamayız halı saha maçım var” şeklinde geyiklerimiz oluyor.