Topuklu giyebilecek miyim doktor?
Dr. Deniz Algün kadınların ortopedi ile ilgili merak ettiklerini Trendus.com’a anlattı
Kadınların şıklık uğruna giydikleri topuklu ayakkabılar ne kadar zararlı, uzun boy kamburluğa dönüşür mü? Modern Kadının Yaşam Rehberi Trendus.com bakımlı ve şık kadınların kafasını kurcalayan tüm ortopedi sorularını Türkiye’nin en ünlü ortopedi doktorlarından Dr. Deniz Algün ile konuştu.
Yeni nesil oldukça uzun boylu... Ancak her uzun boylu kadının yaşadığı bir sorun var; omurga eğriliği... (Kamburluk) Bu sorunun nedeni ve tedavi seçenekleri nelerdir?
Evet, yeni nesil oldukça uzun boylu. Ancak buradaki sorunun temel nedeni genetik sorunlar ve beslenme şekli ile ilgilidir. Kamburluk tam olarak uzun boylu olmakla ilgili değil. İnsanlarda, özellikle kadınlarda regl dönemi öncesi bel eğrilikleri oluşur. Bu eğrilikler boy atma döneminde belirginleşir. Bu konuda problem yaşayan gençler için ailelere önemli bir rol düşüyor. Önlem alınmadığı takdirde göğüslerde asimetrik bir görünüm oluşur ve kemiklerin öne doğru eğilimi artar. Özellikle bilgisayar başında uzun süre zaman harcamak adele zayıflığına neden olur. Bunun en iyi tedavi şekli düzenli spor yapmaktan geçiyor.
* Daha feminen olmanın en basit yolu topuklu ayakkabılar. Şık durmasının yanında onlarla rahat etmek de bir meziyet. Sizce hangi topuk tipi ayaklar için daha sağlıklı ve kullanışlıdır?
Bir kadına topuklu ayakkabı giymemesini söylemek gerçeklerle bağdaşmayan bir şeydir. Çünkü her kadın topuklu ayakkabı söz konusu olduğunda kendi tercihinden vazgeçmez. Bu yüzden ben de hiçbir kadına bunu söyleyemem. Elbette yüksek topuklu ayakkabıların çok sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Topuklu ayakkabı giyilecek zamanı iyi belirlemek gerekir. Örneğin; araba kullanırken veya ofiste çalışırken yüksek topuklar yerine babet veya daha küçük topuklar tercih edilebilir. Hangi boy topuğu tercih etme konusu aslında biraz modayla ilgili bir şeydir. Ama bana kalırsa dolgu topuklar ve ön ile arka topuğun birbirine yakın olduğu ayakkabıları tercih etmelerini öneriyorum.
Klima boyun ağrısına neden olmaz, varolan problemi tetikler
* İçe basma problemiyle birçok kadın uğraşıyor. Bu problem nasıl oluşuyor ve tedavisi hangi yaşlarda mümkün?
İçe basma probleminin dayandığı iki temel neden vardır. İlki kötü alışkanlıklar, diğeri de ayak yapısıdır. Ayak yapısına bağlı içe basma sorununu uygun ayakkabı çeşitleri ile halletmek mümkün olabilir. Bazen özel tabanlar gerekebilir. Bu sorun genetik olabileceği gibi sonradan gerçekleşen faktörler ile ayak topuğunun dışa dönmesi mümkündür. Bu konuda iç kısımdan destekleyici tabanlar kullanmak faydalıdır.
* Yanlış yerlere monte edilen klimalar boyunlarımızı çeviremez hale getiriyor. Bu nedenle genç yaşta boyun fıtığı sorunu yaşanıyor. Tedavisi nasıl oluyor?
Aslında klima boyun ağrısına neden olmuyor, olan rahatsızlığı tetikliyor. Ancak; klimanın direkt belli bir noktaya soğuk hava üflemesi çok hafif bir problemi kötüye götürebiliyor. Burada ne yapmak lazım sorusu klimanın üflenme alanını doğru belirlemek ile cevaplanabilir. İleri derecede yaşanan boyun sorunlarda bir ortopediste mutlaka görünmek gerekir. Boyun fıtığı olan kişiler ofiste çalışırken sorun yaşmamak için ofis koltuğunu ergonomik hale getirmeli ve bilgisayarı göz hizasında tutmalı.
30-40 yaşlarında ortaya çıkan omuz ağrılarının nedeni stres
* Hallux valgus (Başparmak çıkıntısı); ayak 1’inci parmağı ve 1’inci tarak kemiği arasındaki eklemi etkileyen bir hastalık. Bu hastalık ayakta şişkin ve çıkıntılı bir görünüme neden oluyor. Bunun nedeni öğrenebilir miyiz?
Hallux valgus genetik bir hastalık olarak tanımlanır. Bu problemi yaşayan kişilerin mutlaka ailesinde bu sorun yaşanmış olur. Bu rahatsızlık ayaktaki iki tarak kemiğinin
normalden daha açık olmasıdır. Kadınların giydiği sivri topuk ayakkabılar bu hastalığı tetikler. Bu sorun eğer hastaya rahatsızlık veriyorsa tek tedavi cerrahi işlemden geçiyor. Ancak bir sorun teşkil etmediği takdirde bu işlem zorunlu değildir. Bazı kişiler ameliyattan korktukları için kaçınabiliyor. Fakat yaptığımız ameliyatların yüzde 98’i başarılı geçtiğinden endişelenecek bir durum yoktur. Cerrahi işlem sonrası hastalar 10 gün içinde normal yaşantılarına dönebiliyor.
* Belli bir yaş döneminde yaşanan omuz ağrıları gün boyu tüm aktivitelerimizi engellemeye yetiyor. Omuz sağlığına nasıl dikkat edilmeli?
Omuz ağrıları genel olarak 30-40 yaşları arasında ortaya çıkıyor. Bu duruma neden olan en temel şey; ofis yaşantısında, özel hayatta kişinin yaşadığı strestir. Bu stres adeta insan sırtında birikir gibi ağırlık yükler ve adeleler kasılır. Bu kronik stres omuz ağrılarına neden olur. Bu arada en önemli tedavi yöntemi kendinizi mümkün olduğunca stresten uzak tutmaktır. Elbette ki bunun kolay olmayacağı açık. Baş edilemediği takdirde hastalara psikiyatrist veya masaj önerisinde bulunuyoruz.
Süt içmenin boyla ilgisi yok!
* “Süt iç ki boyun uzasın” cümlesini her çocuk işitiyordur. Boy kaç yaşına kadar ve nasıl uzuyor?
Boy uzamasının süt tüketimi ile pek ilgisi yok. Bunda da genetik özellikler çok etkili.
* Kemik sağlığı için olmazsa olmazlar nelerdir?
Yaş ilerledikçe insanlarda en sık görülen kemik hastalığı kemik erimesidir. Bu hastalık için bir numaralı önlem sık sık aktivitede bulunmaktır. Örneğin yürüyüş... Ayrıca yeteri kadar kalsiyum için süt, yoğurt, muz gibi kalsiyum içeren besinler tüketmekte de fayda vardır.
Menopozda kalsiyum çok önemli
* Doğru kalsiyum kullanımı nasıl olmalıdır?
Özellikle menopoz sonrası bağırsaklarda kalsiyum emilimi azaldığı için kalsiyum eksikliği yaşanıyor. O dönemde kadınlar bolca kalsiyum tüketmeli.
* Fitness, aerobik, koşu veya yürüyüş sırasında gerçekleşen kazaların önüne nasıl geçebiliriz?
Bu tarz aktiviteleri bilen kişi ile yapmak oldukça faydalıdır. Sorunlar yaşamamak için hem profesyonel yardım alınmalı hem de bu tür aktiviteler yavaşça yapılmalıdır.