Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, bu yılı 44,000 konut ile tamamlayacak olan TOKİ'nin gelecek yıl 60,000 konut ihale ve inşa etmeyi planladığını; ayrıca bir çatı kuruluşu olarak yurtdışında iş alıp Türk müteahhitler ile paylaşacakları bir model üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Reuters'ın sorularını yanıtlayan Turan, bu yıl Haziran ayında gerçekleştirilen genel seçimin handikap oluşturmasına rağmen sektörün ekonominin itici gücü olmaya devam ettiğini belirterek, "Sektör bu konuda gerçekten güçlü. 2015 için 40,000-50,000 hedefi koymuştuk. Yılı 44,000 konut ile kapatmış olacağız. Önümüzdeki yıl hedefimiz 60,000 konut ihale ve inşa etmek. Bu Türkiye'nin konut üretiminin yüzde 8'i gibi rakam olacak. Şu anda onların hazırlıklarını yapıyoruz. Baharda bunların ihalelerine başlayacağız" dedi.
Turan, 2002 yılından bu yana TOKİ'nin 692,000 konut yaptığını belirterek, şöyle konuştu:
'Hedefi yükselttik'
"2023 yılına kadar 2002 yılı baz alınınca 1 milyon konut hedefi vardı. Biz hedefi 1.2 milyona çıkardık. Önümüzdeki sekiz yılda 500,000 konut yapacağız. Bunları da yeni bir şehircilik anlayışıyla gerçekleştireceğiz."
Turan, TOKİ'nin yılda 8-10 milyar TL yatırım yapıp, sektöre kaynak aktardığını kaydederek, "Bu kaynak aktarımı izleyen yıllarda artabilir" dedi.
'Gaziantep'e 50 bin konutluk şehir'
Bazı illerde büyük ölçekli şehirler kurmayı hedeflediklerini belirten Turan, Gaziantep'te 50,000 konutluk bir şehir kuracaklarını, önümüzdeki 7-8 yılda bu şehri tamamlayacaklarını belirtti.
Manisa'da da 5,000-6,000 konutluk bir kasaba inşa edeceklerini söyleyen Turan, bunların bir kısmının ihalesini halihazırda yaptıklarını belirterek, büyük meydanları, sosyal donatı alanları, parkları, bisiklet yolları olan yeni bir şehir kurulacağını ifade etti.
Genel konsept olarak daha yatay şehirler inşa etmeyi hedeflediklerin söyleyen Turan, "TOKİ girdiği şehirlerde sanki oranın mimarisini bozan, yükselten bir yaklaşımı varmış gibi söyleniyordu. Hiçbir şehirde en yüksek bina TOKİ'nin şehri olmayacak. O şehirleri kendi birikimine, değerlerine saygılı davranacağız. Bu her şehir için aynı şekilde uygulanacak" dedi.
'Hedef kitle hiç konutu olmayanlar'
Turan, ürettikleri konutların yüzde 90'ını alt ve orta gelir gruplara hitap eden sosyal konutlar olduğunu belirterek, asıl muhatap kitlelerinin ise yüzde 50 ile hiç konutu olmamış kişiler olduğunu kaydetti.
"Bölgelere göre hiç konutu olmayanlar, sanayide çalışanlar ya da turizm alanında çalışanlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz" diyen Turan, yeni dönemde arazi üretiminde biraz hızlı üretim için kamu birimlerinin çalışacağını belirtti
TOKİ'nin ucuz arsa üreterek iştiraki Emlak Konut GYO üzerinden haksız rekabet yarattığı iddialarının doğru olmadığını kaydeden Turan, "Biz arazi üretiyoruz, Emlak Konut da bu işleri kendisi alıp özel sektör ile paylaşıyor. Gelişen özel sektördür. Bununla beraber Türkiye'de çok ciddi konut projeleri geliştirdi. Bu model olmasa hem inşaat sektöründeki yenilenme, hem pazarlamada oluşmazdı" diye konuştu.
'Yurtdışından iş alıp, Türkiye'de paydaşlarla paylaşacağız'
Yurtdışı müteahhitlik çalışmaları için sektör temsilcileriyle görüştüklerini, Türkiye'nin know-how'ını Türkiye'ye bir değer olarak nasıl katabileceklerine baktıklarını kaydeden Turan, TOKİ'nin bir çatı kuruluşu olarak yurtdışında iş alıp, Türkiye'deki paydaşlarıyla paylaşmayı hedeflediklerini belirtti.
"Yeni bir enstrüman üretmek zorundayız. Klasik enstrümanlarla sektör ne kadar büyük ki?" diyen Turan, bu konuda bir çalışma yürüttüklerini ifade etti.
Bazı ülkelerin TOKİ'nin modelini öğrenmek ve uygulamak istediğini belirten Turan, Afganistan, İran, Gana, Kazakistan, Cibuti, Somali gibi ülkelerin tamamının bu modelle ilgili olarak kendileriyle görüştüğünü belirtti.
Turan, Türkiye'de bulunan Suriyeli mültecilere yönelik konut üretmek için bir proje olup olmadığı ile ilgili sonu üzerine ise, hükümet tarafından kendilerine bu yönde verilen bir görev bulunmadığını belirtti.
Turan, "Türkiye'de stadyum inşaatı, hastane, okul, yurt, cami gibi işler yaptık. Böyle bir görev verilirse bunu da yaparız" diye konuştu.